Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

2018-а е обявена за година на съвременната българска литература

В КОНТЕКСТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА МОДЕРНОСТ

2018-а е обявена за година на съвременната българска литература

Инициативата е на Националния център на книгата - НДК и е по повод Българското Европредседателство

Сн. НДК

В годината на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Национален център за книгата - НДК ще обърне специално внимание на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност. Това е темата, под чийто надслов ще се проведат срещите и дискусиите на НЦК през 2018 г., след като Годината на детската книга през 2017 г. отбеляза голям успех и успя да фокусира вниманието на гилдията и читателите върху проблемите на детското книгоиздаване, четене и писане.

Литературен клуб "Перото"/Сн. НДК

Първата дискусия ще се състои на 20 януари (събота) от 16:00 часа в Литературен клуб "Перото" и ще очертае спецификите на аспектите, свързани със съвременната българска литература и вписването й в контекста на европейската модерност. В дискусията ще участват Михаела Петрова - ръководител на Национален център за книгата; проф. Амелия Личева - преподавател по "Теория на литературата" в СУ "Св. Климент Охридски"; доц. д-р Ани Бурова - преподавател в катедра "Славянски литератури" в СУ "Св. Климент Охридски"; Вера Петрова - директор на Международния литературен фестивал. Модератор ще бъде Александър Кръстев.

Още

Как завърши последната за годината дискусия, посветена на детската книга?

Как завърши последната за годината дискусия, посветена на детската книга?

Интересът към съвременната българска литература от страна на издателства от страните-членки на ЕС става все по-голям през изминалите няколко години. За период от две години са преведени повече от 20 творби на съвременни български писатели. Голям е интересът и към издаване на антологии на съвременна българска поезия и проза. Българската литература вече има свое място и значимост на европейската литературна сцена.

Има ли обаче все още делене на "западноевропейска" и "източноевропейска" литература? Кои са сходствата и различията в търсенията на авторите, представители на т.нар. "големи" и "малки езици" в литературното европейско семейство?

Тези теми все още вълнуват по-тесен кръг специалисти. Поставяме ги на дневен ред в месеците на Европейското председателство, за да дадем публичност не само на все по-засилващия се интерес в Европа към представителите на литературите от "малки езици", но и за да обменим опит по отношение на практиките на различните държави-членки за популяризиране на различните национални литератури.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мемоарите на Доналд Съдърланд: Сурова честност и зловещо чувство за хумор

Книгата "Измислено, но все пак вярно" ("Made Up, But Still True") ще бъде публикувана на 12 ноември, когато актьорът ще навърши 89 години

Творби на 25 български илюстратори ще бъдат представени на панаира на детската книга в Болоня

Селекцията е направена специално за форума, който ще се състои от 8 до 11 април

Април отново ще бъде месец на четенето в България с "Походът на книгите"

Тази година Походът включва и националната кампания "Четяща класна стая", проектът е насочен към насърчаване на четенето сред децата

Изложба, посветена на детективския роман, се открива днес в библиотеката на университета в Кеймбридж

Сред експонатите посетителите ще могат да видят пишещата машина на Агата Кристи - "Ремингътн 1937", както и заглавната страница на последния й роман за детектива Еркюл Поаро - "Завеса"

Четирима български автори на Международния панаир на книгата в Лайпциг

На тазгодишното издание на панаира България ще бъде представена от четирима свои известни автори

Пролет на улица "Черешова" от Ротраут Сузане Бернер

В "Пролет на улица "Черешова" хората и животните са в движение навсякъде - в градината и във фермата в покрайнините на града, на пазара и по улиците, в универсалния магазин и в парка