Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

2018-а е обявена за година на съвременната българска литература

В КОНТЕКСТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА МОДЕРНОСТ

2018-а е обявена за година на съвременната българска литература

Инициативата е на Националния център на книгата - НДК и е по повод Българското Европредседателство

Сн. НДК

В годината на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Национален център за книгата - НДК ще обърне специално внимание на съвременната българска литература в контекста на европейската модерност. Това е темата, под чийто надслов ще се проведат срещите и дискусиите на НЦК през 2018 г., след като Годината на детската книга през 2017 г. отбеляза голям успех и успя да фокусира вниманието на гилдията и читателите върху проблемите на детското книгоиздаване, четене и писане.

Литературен клуб "Перото"/Сн. НДК

Първата дискусия ще се състои на 20 януари (събота) от 16:00 часа в Литературен клуб "Перото" и ще очертае спецификите на аспектите, свързани със съвременната българска литература и вписването й в контекста на европейската модерност. В дискусията ще участват Михаела Петрова - ръководител на Национален център за книгата; проф. Амелия Личева - преподавател по "Теория на литературата" в СУ "Св. Климент Охридски"; доц. д-р Ани Бурова - преподавател в катедра "Славянски литератури" в СУ "Св. Климент Охридски"; Вера Петрова - директор на Международния литературен фестивал. Модератор ще бъде Александър Кръстев.

Още

Как завърши последната за годината дискусия, посветена на детската книга?

Как завърши последната за годината дискусия, посветена на детската книга?

Интересът към съвременната българска литература от страна на издателства от страните-членки на ЕС става все по-голям през изминалите няколко години. За период от две години са преведени повече от 20 творби на съвременни български писатели. Голям е интересът и към издаване на антологии на съвременна българска поезия и проза. Българската литература вече има свое място и значимост на европейската литературна сцена.

Има ли обаче все още делене на "западноевропейска" и "източноевропейска" литература? Кои са сходствата и различията в търсенията на авторите, представители на т.нар. "големи" и "малки езици" в литературното европейско семейство?

Тези теми все още вълнуват по-тесен кръг специалисти. Поставяме ги на дневен ред в месеците на Европейското председателство, за да дадем публичност не само на все по-засилващия се интерес в Европа към представителите на литературите от "малки езици", но и за да обменим опит по отношение на практиките на различните държави-членки за популяризиране на различните национални литератури.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Чуй отвътре как звучи "Чин Чин" в новата книга на Нуша Роянова

"Чин Чин" е книга и за смелостта, и за топлината, и за приключенията, но преди всичко това е книга за приятелството и за неговата безкрайна сила

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика