Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Венера Милоска била намерена заедно с... ръцете си?

ШЕДЬОВРИ НА АНТИЧНОСТТА

Венера Милоска била намерена заедно с... ръцете си?

Малко известни факти от историята на статуята

"Недъгавият" шедьовър на античнността

Болшинството хора по света, запитани Коя е Венера Милоска, ще отговорят: "Ами, статуята без ръце!.." И в това, според повечето от тях, се състои главната загадка. Всъщност, около статуята има още много загадъчни въпроси. С право може да се каже, че статуята на Венера има дълга и направо казано - "човешка" история...

Чий е шедьовърът и какво е държала в ръцете си, са само част от въпросите около статуята

Да започнем с името й: То въвежда хората в заблуждение. Разпространеното мнение е, че статуята изобразява гръцката богиня на Любовта и Красотата. Но тя се казва Афродита, а не Венера?.. Всъщност, Венера я кръщават римляните, а става дума за едно и също "лице" - богинята Афродита.

За гърците е Афродита, а за римляните - Венера

"Фамилното" й име - Милоска, датира от 8 април 1820 г., когато един гръцки фермер - Йоргос Кентротас я открива в руините на древен град на остров Милос. Оттам статуята се сдобива с името Милоска.

"Фамилното" й име идва от мястото, където е открита - остров Милос

За автор на статуята е считан Александрос Антиохийски. Учените смятат, че шедьовърът е създаден някъде около 130 и 100 г. пр. н. е. Предполага се, че първоначално е имала постамент, който впоследствие пропада някъде.

Някои изкуствоведи смятат, че скулптурата изобразява не Афродита/Венера, а морската богиня Амфитрита, която е особено почитана на остров Милос.

Изображение на богинята Амфитрита и бог Посейдон

Други са на мнение, че статуята е на богинята на Победата - Виктория, и че в липсващите си ръце женската фигура е държала копие.

Опровергаващите тази версия, допускат че статуята е на Афродита и е държала не копие, а ябълката, подарена й от Парис, в знак на възхищението му от красотата й.

Възможно ли е да е изглеждала така?

Която и да Е, статуята буди възхищението на целия свят и много страни биха искали да я притежават.

Още

Древни селища, открити след столетия

Древни селища, открити след столетия

Но защо е в Лувъра, а не в Гърция, където е открита? - Историята е следната: Гъркът Йоргос Кентротас я намира заедно с един френски моряк, на име Оливие Вутие.

Благодарение на този французин, статуята се озовава първо в дома на френския консул в Истамбул - маркиз Ривиер.

Той пък от своя страна я показал на френския крал Людовик XVIII и статуята е била пренесена по кралска воля във Франция, където е и до днес.

Статуята е национална гордост на французите

Статуята на Венера Милоска е обект на национална гордост за французите, макар да е съвсем сигурно, че Франция не е родината й и авторът й не е французин!?!

По същия начин френският император Наполеон Бонапарт, по време на завоевателните си походи, "приватизира" от Италия статуята на Венера Медичи.

Статуята на Венера Медичи

По-късно, през 1815 г., френското правителство връща тази статуя на Италия. За разлика от нея, Венера Милоска си остава в Лувъра!..

Особено вълнуващ за всички - и за обикновените хора, и за изследователите, остава въпросът имала ли е ръце статуята, когато я намират гъркът и французинът на остров Милос?

Знае се, че Йоргос Кентротас намира фрагменти от ръцете на статуята, както и че те, както и предполагаемият липсващ постамент, са били качени заедно с нея, за да отпътуват до Париж. После... пропаднали.

Според някои, съвсем целенасочено?!?

Още

Мистичната серия скулптури "Плащът на Съвестта"

Мистичната серия скулптури "Плащът на Съвестта"

Изглежда реконструкцията им не е била одобрена и експерти са преценили, че по-добре женската фигура да остане "без ръце", отколкото да й "присадят" груби и недодялани такива?!?

Още когато пристига във Франция, статуята става обект на голям интерес от страна на икуствоведи, които започват да спорят по въпроса кой е авторът на творбата - Александрос Амфиотийски, или Праксител?

Според изкуствоведи, тя доста наподобявали стила на втория ваятел? Освен това везните на хипотезите наклонили към заключението, че статуята принадлежи на класическата епоха - 480-323 г. пр.н.е.?

Тези спорове продължават и до днес.

Реноар не харесвал статуята...

Ще се изненадате, но много художници и скулптори не харесват Венера Милоска. Един от тях е самият Реноар. Художникът-импресионист заявил, че тя била далеч от представите му за женска красота.

По време на Втората световна война, французите опазили статуята като я скрили.

Още

Давид на Микеланджело отблизо

Давид на Микеланджело отблизо

Още през есента на 1939 г., когато над Париж вече витае угрозата от войната, по-ценните музейни експонати на Лувъра, като статуята на Венера, работите на Микеланджело и др., били изнесени от музея и скрити в различни замъци в селските райони на Франция.

Един от френските замъци, в които е била укрита статуята по време на войната

След войната Венера Милоска е върната в Лувъра и учени отново започват да се занимават със загадките около статуята. Някои от тях стигат до заключението, че още преди намирането си на остров Милос, Венера е била "обрана".

Според тях статуята е имала по себе си доста бижута - гривни по ръцете, тиара на главата и прочее ювелирни изделия, които красяли фигурата й. Следи в мрамора подсказвали тези липси.

Още

Как биха изглеждали античните скулптури в цвят?

Как биха изглеждали античните скулптури в цвят?

Освен това, според учените, някога Венера е била "цветна". Ккато междувпрочем имого други скулптури от древността.

Често се обсъжда и височината на статуята - че тя е прекомерно висока, спрямо естествения ръст на човеците - цели 2,02 метра! Но да не забравяме, че все пак изобразява богиня - все едно, коя!

Обект на възхищение в парижкия Лувър

Още

"Андромеда" на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро

"Андромеда" на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро

Всъщност, покрай въпроса кого изобразява статуята, се появява една дръзка версия, че Венера Милоска е... копие.

Според авторите на тази теория, статуята приличала на други две скулптури - тези на Афродита и на Венера Капуанска. А последната е била създадена 170 години преди "безръката" Венера, което предполагало, че е нейно копие?..

Други учени пък отиват още по-далеч - че и двете "Венери" копирали стар оригинал. Но къде е той?..

Статуята на Венера Милоска ще продължава да "тревожи" учените с множеството загадки около произхождението си, автора и времето, в което е създадена. А ние ще продължим да се възхищаваме на "безръкото" творение, защото макар и "недъгаво", то е съвършен образец на античността.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

LIFE през 1949 г.: Джаксън Полък ли е най-великият жив художник в САЩ?

"Енергията и движението стават видими - спомени, задържани в пространството”, казва абстрактният експресионист

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изложба в САЩ събира известни картини на Клод Моне и Джоан Мичъл

"Моне/Мичъл: Живопис на френския пейзаж" ще бъде открита в понеделник в Музея на изкуствата в Сейнт Луис, щата Мисури, където творбите на двамата майстори на XX век ще бъдат изложени до 25 юни

Кокимото с изкуство срещу смъртта (видео)

С новата си изложба "Memento Mori" артистът ни напомня, че сме смъртни през произведения на изкуството, в които водещо е чувството за хумор

Печатна грешка в книгата на Аза

Изложбата е от 24 март до 11 април 2023 в Галерия КО-ОП

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга