Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Андромеда" на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро

БАЩАТА НА МОДЕРНАТА СКУЛПТУРА

"Андромеда" на Роден беше продадена за 3,6 милиона евро

Миналата година скулптура на френския майстор достига рекордните 20,4 милиона долара

"Андромеда"

Скулптурата от бял мрамор "Андромеда" от Огюст Роден беше продадена за 3,6 милиона евро на търг в Париж, съобщи АФП.

Още

За 21, 2 милиона долара бе продадена "Супрематистка композиция със самолет в проекция"

За 21, 2 милиона долара бе продадена "Супрематистка композиция със самолет в проекция"

Предварителната оценка на тръжна къща "Аркюриал" за скулптурата беше от 800 000 до 1,2 милиона евро. Наддаването на търга бързо достигна до 3 670 600 евро (4,1 милиона долара).

Скулптурата "Андромеда" е изработена така, че да има контраст между мраморния блок, оставен в естествено състояние, и много внимателно шлифованото тяло на дъщерята на Цефей и Касиопея, която става съпруга на Персей, след като той я спасява от чудовище.

Огюст Роден в ателието си

Предложената на търг в "Аркюриал" скулптура е била собственост на едно семейство 130 години. Роден я подарил на свой приятел и клиент - чилийски дипломат, живеещ в Париж в края на 19-и век. Семейството я предавало от поколение на поколение от 1988 г. досега. Скулптурата била идентифицирана миналата година от Брюно Жобер, директор на отдела "Импресионисти и Модернисти" в "Аркюриал", и негов колега, които правели инвентаризация в Испания.

От тази скулптура съществуват още четири екземпляра, три от които са в колекциите на музеите "Роден" в Париж и Филаделфия и в Музея на изящните изкуства в Буенос Айрес. Четвъртата е купена от частно лице за 3 милиона долара през 2006 г. на търг в Ню Йорк.

"Вечна пролет"

Мраморната скулптура "Вечна пролет" на Огюст Роден беше продадена на търг миналата година в Ню Йорк за 20,4 милиона долара - рекордна сума за творба на френския майстор.


Огюст Роден работи по скулптурата на Виктор Юго (1896)

Огюст Роден е роден на 12 ноември 1840 г. в Париж. От 1854 г. учи в Парижката школа за декоративни изкуства; работи известно време в севърския порцеланов завод. Живее в Брюксел, където прави редица монументално-декоративни скулптури. През 1875 г. посещава Италия. Вдъхновен от "Портите към Рая" (Гиберти, Флоренция) той работи над огромната композиция "Портите към Ада", останала недовършена, от която "Адам и Ева" (1881), "Целувката" (1886), "Трите сенки" (1880) и "Мислителят" (1880-1900) имат сила и значение на самостоятелни произведения.

В своето творчество следва традициите на големите майстори на античността и Ренесанса, като създава реалистични творби с дълбок замисъл. За него сянката и светлината са конструктивни компоненти, които не нарушават здравата триизмерна форма. В късните му творби се засилва живописната експресивност - "Гражданите на Кале" (1880-1888), паметникът на Виктор Юго (1896-1898), паметникът на Балзак (1897).

С тези произведения Роден става основоположник на импресионизма в скулптурата.

Освен гениален скулптор, Роден е мислител и естет. Интересувал се е от литература, изкуство, философия. Негова мисъл е:

"Ако религията не съществуваше, аз бих почуствал нуждата да я създам".

Още

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

Личният живот на скулптора бил не по-малко наситен от творческата му дейност. През 1885 г. Роден взема като помощничка в работилницата си 21-годишната Камий Клодел. Девойката се оказала талантлива ученичка, която скоро след това станала и негова вдъхновителка и любима, въпреки значителната разлика във възрастта. При това Роден не прекъсва връзката със своята спътница в живота Роз Бюре, която е била до него през трудните години в Белгия, и отглежда сина им. Клодел е много огорчена от това и връзката им е бурна и проблемна. Тя му помага при изпълнението на някои поръчки и израства като самостоятелен творец. Двамата се разделят окончателно през 1898 г., след което Клодел заболява психически. Роден сключва брак с Роз Бюре малко преди нейната и своята смърт през 1917 г. Той умира на 17 ноември в дома си в Медон, недалеч от Париж, от премръзване, тъй като френското правителство не му отпуска пари за отопление.

Роден завещава своите произведения на френския народ и сега те са в неговия музей в Париж и в Музея д'Орсе (Париж), а така също и в музея на Роден във Филаделфия.

Ето няколко от най-известните творби на бащата на модерната скулптура :

Най-мащабното произведение на Огюст Роден "Портите към Ада", останало незавършено (Снимка: Shutterstock)

На работата си над "Портите към ада" Роден посвещава остатъка от живота си. Черпи вдъхновение от "Божествена комедия" на Данте и "Цветята на злото" на Шарл Бодлер, от порталите на готически катедрали, както и от творчеството на флорентинския скулптор Лоренцо Гиберти. Започва работа върху Портите през 1880 г., но така и не успява да довърши работата си. Тази работа се оказва повратен момент в творчеството на майстора.

"Мислителят" (1888) е поставен пред парижкия Пантеон (Снимка: Shutterstock)

"Мислителят" на Роден е вероятно една от най-известните статуи в света изобщо. В началото е сравнително малка фигура наречена "Поетът", изобразяваща Данте Алегиери и поставена в монумента на Роден "Портите към ада". Целият монумент е вдъхновен от "Божествена комедия" на Данте и се намира в градината на музея Роден. Мислителят се вижда под трите фигури, наречени "Трите сенки". 

"Трите сенки" (1880) в градината на музея на Роден в Париж (Снимка: Shutterstock)

"Трите сенки" (1880) са всъшност една и съща фигура, поставена под различен ъгъл три пъти. Тези Сенки са най-отгоре на Портата, както и веднага срещу нея, но в уголемен размер. Изработката им е реверанс на Роден към Микеланджело, чиито работи е обичал да съзерцава много често в Лувъра. Сенките са тези, на които принадлежи репликата от Дантевия Ад: "Надежда всяка тука оставете", докато недвусмислено сочат портата по-долу в монумента на Роден.

"Целувката" (1886) в музея на Роден в Париж (Снимка: Shutterstock)

"Целувката" (1886) е също толкова популярна, колкото и "Мислителят", но интересното при нея я е, че всъщност целувка между двете фигури няма. Статуята изобразява мига преди целувката и е вдъхновена от герои на Данте Алегиери. В началото е поставена като малка композиция в ляво долу на "Портите към ада". Впоследствие е уголемена и заживява собствен живот.

Една от най-известните скулптурни композиции "Гражданите на Кале" (1884) от Роден в градината на двореца Уестминистър, Лондон (Снимка: Shutterstock)

През 1880 година управата на град Кале назначава Огюст Роден да създаде статуя, представяща жителите на града в момента на предаването си под английски контрол по време на Стогодишната война с Франция. "Гражданите на Кале" бива завършена през 1888 година и се превръща в една от най-известните творби на Роден.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Дневниците от Лвов на украинската художничка Влада Ралко

"Езикът е политическо оръжие. Също така, езикът е този, който прави от човека човек" казва тя

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Мигове на преживяното: живопис от Цветомила Христова

Вернисаж: 4 юли, от 17.00 до 19.30 часа; Изложбата ще продължи до 29 юли 2022 г. в Галерия-книжарница София Прес

Живопис от 20 век в Летни акценти 2022

Изложбата е от 22 юни до 15 септември в Арт галерия "Нюанс"

Детският поглед към света и магията цианотипия

Изложбата е от 27 юни до 7 юли 2022 г. в Гьоте-институт България

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Изложбата живопис e до 12-ти юли 2022 г.