Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

МАНИИ

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

Сумата е доста висока, имайки се предвид, че творбата не може да напуска границите на Австрия

Нейно имперско и кралско величество Елизабет Баварска (Сиси) в деня на короноването й

Портрет на Сиси, бъдещата императрица на Австрия Елизабет, който тя поднесла като годежен подарък на император Франц Йосиф, бе продаден за над 1,5 милиона евро на търг на аукционна къща "Доротеум" във Виена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Платното, нарисувано през 1853 г., изобразява Сиси, която по онова време е 15-годишна и е възседнала кон пред замъка Посенхофен в Бавария. 

На 24 декември 1853 г., когато навършва 16 години, Сиси поднася на Франц Йосиф, който е със 7 години по-възрастен от нея, въпросния портрет едновременно като коледен и годежен подарък. Двамата се сгодили предишното лято.

Неутешим след смъртта на съпругата си, която е убита в Женева през 1898 г., Франц Йосиф съхранява картината в спалнята си до кончината си през 1916 г. Впоследствие платното е част от частни колекции. Негово копие е изложено в двореца Хофбург във Виена.

Портретът е нарисуван от двама придворни художници - Карл Теодор фон Пилоти и Франц Адам.

След като първоначалната й оценка бе между 300 000 и 350 000 долара, картината бе продадена за 1,54 милиона евро. Платената сума е висока, като се има предвид, че творбата не може да напуска територията на Австрия.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Калоян Илиев-Кокимото представя Wild Wild East

Изложбата е от 30 септември до 27 октомври 2023 в Галерия Little Bird Place

Водопадът на Надежда Олег Ляхова

В изложбата "Водопад" Надежда Олег Ляхова преплита в почти поетично наративно търсене вълнуващите я теми, които до голяма степен засягат всеки творец

Виенският Музей на изящните изкуства показва тъкани шедьоври по проекти на Рафаел

Изложбата показва устойчивото влияние на композициите на Рафаел върху развитието на стила на фламандските стенни гоблени

Дигитални и сетивни разкази за истории с добър край

Идеята е в основата на интерактивната изложба "История за &", която ще отвори врати на 30 септември в зала 4 на НДК

Голямата есенна изложба на „Белведере“ е посветена на Луиз Буржоа

В експозицията, озаглавена "Луиз Буржоа. Непоколебима съпротива", за първи път в Европа публиката може да види самостоятелно представени почти неизвестни картини на една от най-ярките личности на 20-и и 21-и век в контекста на цялостното й творчество