Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

МАНИИ

Портрет на императрица Сиси бе продаден за над 1,5 милиона евро

Сумата е доста висока, имайки се предвид, че творбата не може да напуска границите на Австрия

Нейно имперско и кралско величество Елизабет Баварска (Сиси) в деня на короноването й

Портрет на Сиси, бъдещата императрица на Австрия Елизабет, който тя поднесла като годежен подарък на император Франц Йосиф, бе продаден за над 1,5 милиона евро на търг на аукционна къща "Доротеум" във Виена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Платното, нарисувано през 1853 г., изобразява Сиси, която по онова време е 15-годишна и е възседнала кон пред замъка Посенхофен в Бавария. 

На 24 декември 1853 г., когато навършва 16 години, Сиси поднася на Франц Йосиф, който е със 7 години по-възрастен от нея, въпросния портрет едновременно като коледен и годежен подарък. Двамата се сгодили предишното лято.

Неутешим след смъртта на съпругата си, която е убита в Женева през 1898 г., Франц Йосиф съхранява картината в спалнята си до кончината си през 1916 г. Впоследствие платното е част от частни колекции. Негово копие е изложено в двореца Хофбург във Виена.

Портретът е нарисуван от двама придворни художници - Карл Теодор фон Пилоти и Франц Адам.

След като първоначалната й оценка бе между 300 000 и 350 000 долара, картината бе продадена за 1,54 милиона евро. Платената сума е висока, като се има предвид, че творбата не може да напуска територията на Австрия.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Техеран показва западни шедьоври на изкуството, крити в продължение на десетилетия

Правителството на подкрепяния от Запада шах Реза Пахлави и съпругата му Фарах Пахлави, построяват музея и купуват за милиарди долари богата колекция в края на 70-те години

След 70 години в Зимбабве се завърна колекция от картини на млади чернокожи ученици

Историческата изложба "Звездите са ярки" е на картини, рисувани през 40-те и 50-те години на ХХ век в първото училище, в което се преподава изкуство на чернокожи, в управляваната тогава от бялото малцинство Родезия

Botanica Sacra от Любен Домозетски

Изложбата е от 15 август 2022 до 8 септември 2022 в Галерия Little Bird Place

Призрачните героини на Здравка Василева в "Женственост"

Изложбата е от 11 до 30 август 2022 г. в Галерия "Ларго"

Дворецът Шьонбрун във Виена предлага виртуална разходка с императрица Сиси

С помощта на най-модерните технологии посетителите на прочутия замък Шьонбрун стават гости на сватбата на императрица Сиси и император Франц Йозеф, слушат първите композиции на Моцарт и се срещат с Мария Терезия

Да надуем всички морски играчки!

Калоян Илиев – Кокимото открива голяма изложба в родния си град Варна