Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Свят без сенки": Живописта на Калина Тасева гостува на Галерия "Средец" в Министерството на културата

БЕЗВРЕМИЕ НА ДУХА

"Свят без сенки": Живописта на Калина Тасева гостува на Галерия "Средец" в Министерството на културата

Изложбата се открива на 6 април от 18 ч. и продължава до 25 април включително

Калина Тасева (Галерия "Средец")

Още

На Великден си отиде художничката Калина Тасева

На Великден си отиде художничката Калина Тасева

Изложбата на Калина Тасева "Свят без сенки" се открива на 6 април от 18 ч. в Галерия "Средец" на Министерството на културата. Художничката си тръгна от този свят миналия Великден, но сега с нейната изложба можем да си кажем, че творецът има привилегията не само да бъде и да твори в материалния свят, но и да остане с изкуството си в безвремието на духа, което някои наричат история, а други - вечност.

Калина Тасева бе уважаван заради таланта си художник и като истински артист рисува до края на дните си. Друг ценен дар е срещата на Тасева с колекционера Васил Илиев от Варна, който в продължение на 10 години, между 2009 и 2019 г., събира, документира и сега показва в изложба 50 нейни живописни произведения в различни жанрове - пейзаж, натюрморт и портрети. Селекцията за изложбата е направена със съдействието на проф. Десислава Минчева, дъщеря на художничката.

Само след няколко месеца в "Арт център - Плевен" ще бъде представена цялата колекция - един подбор от над 100 произведения на Калина Тасева, които като обем никоя галерия в България не притежава.

Галерия "Средец"

В биографията на художничката са отбелязани значими участия в изложби в България и чужбина, както и самостоятелни изложби в у нас и в чужбина. Можем да кажем, че като художник тя получи своето творческо признание за принос в съвременното българско изкуство на 70-те и 80-те години на миналия век.

То е белязано с престижните награди за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора (1974), Захари Зограф (1975), лауреатските награди за реалистична живопис (1976), за пейзаж на името на Никола Петров (1999). Картините ѝ носят таланта на колорист и художник, който формира свой индивидуален стил в изкуството, отличаващ се с мащабност и стил, свързани с националната и историческата тематика.

Калина Тасева (Галерия "Средец")

Големите, многофигурни композиции на Калина Тасева претворяват родовата ѝ памет и харамийско потекло. В наратива на тези живописни платна - историческа хроника на националните ни борби за свобода и духовна независимост, има едно силно романтично-героично чувство, дълбоко свързано с християнската саможертва и мъченичество, които са присъщи за изкуството на иконописта.

Така можем да обясним и лесно разпознаваемия живописен похват в живописта ѝ, при който колоритът се гради от тъмно към светло, от мрака на сенките към светлината при моделирането на стилизираните и изчистени от детайли обеми и форми на изображенията - на хора, природа и пространство.

Калина Тасева (Галерия "Средец")

Фигурите са обобщени пластично, сякаш скулптирани в пространството, гънките на дрехите и драпериите са подчертани с линеални бликове, с използването на чисти цветове за акцент. Силуетите им са стилизирани, изчистени и очертани с тъмен контур, за да се отделят пластично от фона.

Тази тенденция в живописния ѝ маниер се засилва и в по-късните ѝ платна, от последните 20 години, като един синтез, стигащ до минимализъм, но не за сметка на колорита, а по-скоро на отделните фигуративни елементи в композицията.

Още

"Нито с нея, нито с него" в Галерия "Средец"

"Нито с нея, нито с него" в Галерия "Средец"

В рисунките със сух пастел - техника, която художничката избира за най-откровеното си изразяване в изкуството, в простотата на мотива има нещо знаково, сравнимо с асоциативния израз в поезията хайку. Това са сякаш избрани кадри от живота ѝ, с които споделя емоцията си от естествената красота, която я заобикаля в живота - букети с цветя, шепа круши или нарове.

В пейзажите на Тасева има отразена много силна емоция, стигаща до драматизъм. Нейните личните визуални послания са на границата на реалното и прекрачват отвъд него, в един друг свят, роден в натежала от мъдрост човешка душа.

По названията на картините разчитаме знаците от последните пътувания на Калина Тасева в Южна България - Карлово, Градево, Мелник, със спомени от ниви, хълмове с пълзящи или вихрещи се над тях облаци, скали, градини, забравени малки църкви, пусти манастирски дворове и мрачни кипариси, издигащи се като свещи между земята и небесата.

Калина Тасева (Галерия "Средец")

Самата наслада от красотата на природата при художничката е дълбоко човешка и творческа. Картините, създадени през последните години от творчеството на Тасева, излъчват една благородна мекота на цветовете, наподобяваща материята на копринено кадифе.

Те са метафора за емоционалното отношение на художничката към света на природата, която я възхищава и вдъхновява с красотата си отново и отново.

Ръцете на Калина Тасева от снимката на нейния внук Сандро Арабян, с обагрените пръсти от цветния прах на пастелите, са емблематичен образ, който е жива част от картините ѝ. Това са нейните ръце, които догонват и улавят върху листа миговете живот, за да ги въплътят в неумиращо изкуство.

Куратор на изложбата е Пламена Димитрова-Рачева. Експозицията ще може да се види до 25 април включително.

Още

"Рим. Борис Христов" представя галерия "Средец"

"Рим. Борис Христов" представя галерия "Средец"

Още

Малко познати моменти от живота на Марин Големинов представя изложба в галерия "Средец"

Малко познати моменти от живота на Марин Големинов представя изложба в галерия "Средец"

Още

"Европейски градове в творби на български художници" е първата изложба в галерия "Средец"

"Европейски градове в творби на български художници" е първата изложба в галерия "Средец"

Още

Националният Военноисторически музей гостува в галерия "Средец" с  платна на Ярослав Вешин

Националният Военноисторически музей гостува в галерия "Средец" с платна на Ярослав Вешин

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Как да изразим себе си чрез модата? Полезни съвети

Въпросът не е толкова сложен, колкото изглежда...

В новото време с ново лице

Изложба на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ "Кирил и Методий" от 29 февруари до 13 март 2024 СБХ - Шипка 6, зала 1А

Първият български криминален комикс "Бандит" излиза на пазара в специално издание

Оформянето на разказа и на самото издание са прецедент за комикс сцената у нас, като стилът им е съобразен с епохата, която изобразяват - 90-те години на изминалия век

Детски спомени: вижте "Графика" на проф. Иван Димов от 28 февруари 2024 г.

Един от най-добритe майстори на акватинтата ще покаже близо 50 от своите най-добри графични творби в Галерия "Графикарт"

Едно "Пътуване" на художника Валентин Ангелов

Вернисажът на експозицията е на 28 февруари и може да бъде разгледана до 16 март 2024 г. в Галерия "Ракурси"