Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Малко познати моменти от живота на Марин Големинов представя изложба в галерия "Средец"

"ФРЕСКИ И ЗВУЦИ"

Малко познати моменти от живота на Марин Големинов представя изложба в галерия "Средец"

Експозицията по повод 110 години от рождението на големия български композитор беше открита от неговата внучка Лили Големинова

Лили Големинова - внучка на маестро Марин Големинов представя изложбата (Снимка: Галерия "Средец")

С изпълнение на творбата "Младежки албум за пиано" в галерия "Средец" на Министерството на културата беше открита изложбата "Фрески и звуци", посветена на 110 години от рождението на академик Марин Големинов. На рояла произведения от един от най-големите ни композитори, музикален критик, диригент, педагог и общественик изпълни Анжела Тодорова, възпитаничка на Националното музикално училище в София. Прозвучаха и три импресии - "Пиеро", "Песен" и "Фреска", вдъхновила заглавието на изложбата.

Снимка: Галерия "Средец"

20 пана със знакови мигове от живота на Големинов - снимки, ръкописи, писма, дипломи, са включени в изложбата. Материалите са от личния архив на внуците на Марин Големинов - Лилия и Стефан, а някои от снимките са предоставени от рода Сугареви. Експозицията ще остане в галерия "Средец" до 30 ноември.

Снимка: Галерия "Средец"

Композиторът и диригент проф. Пламен Джуров, един от изявените ученици на Големинов, разказа лични спомени и любопитни моменти от работата си с него. "Той споделяше знания, опит, но не говореше за себе си. В тази изложба сега виждам много от неговия личен свят, част от живота му, която е била скрита. Марин Големинов "внесе" в нас много повече, отколкото са рамките на музиката. Той беше енциклопедист, човек с широки познания и в крайна сметка човек си задава въпроса: кое научих повече от него - чувствителност към живота, чувствителност към естетичното или строго професионалните изисквания да пишеш музика", отбеляза проф. Джуров.

Сред гостите беше и Райчо Христов, председател на Музикалното сдружение "Марин Големинов".

проф. Пламен Джуров на откриавнето на изложбата (Снимка: Галерия "Средец")

Снимка: Галерия "Средец"

Снимка: Галерия "Средец"

Марин Големинов е роден в Кюстендил на 28 септември 1908 г. в семейството на юриста Петър Големинов и Райна Гребенарова. Скоро семейството се премества в Горна Джумая (днешен Благоевград). Големинов завършва Софийската консерватория (като цигулар при Тодор Торчанов) и заминава да учи в Париж. Неговото име е в галерията на най-изявените студенти на Скола Канторум във френската столица, където учи композиция при Венсан д"Енди, Пол льо Флем, Ги дьо Лионкур. Успоредно посещава лекции по философия и естетика в Сорбоната. По-късно специализира в Мюнхен, където пък кристализира неговата идея за написването на танцова драма. Големинов се връща в България, учителства в Първа мъжка гимназия.

Още

Марио Хосен в концерт - почит към Маестро Марин Големинов

Марио Хосен в концерт - почит към Маестро Марин Големинов

През 1942 е премиерата на "Нестинарка" (по разказа на Константин Петканов) на сцената на Софийската опера. Тя предизвиква истински фурор и за една нощ Големинов става известен. Операта му "Ивайло" е първата, която е поставена на хълма Царевец във Велико Търново. С нея се слага началото на традицията там да се представят опери. Тогава - през 1985 г. спектаклите на "Ивайло" са посетени от над 14 000 зрители. Квартетите на Големинов са сред най-добрите образци на този жанр у нас. Два от тях - "Старобългарски" и "Микроквартет" се изпълняват изключително често и днес, не само у нас, но и в Европа и САЩ.

Още

„Познати - непознати, известни - неизвестни“ – изложба от колекцията на Александър Керезов

„Познати - непознати, известни - неизвестни“ – изложба от колекцията на Александър Керезов

През 1963 г. Марин Големинов пише своя уникален "Концерт за струнен квартет и струнен оркестър", с който отваря нова страница в своето творчество - модерна, с лаконичен израз, все така с най-доброто от европейската музикална естетика, но вече с типичен големиновски изказ. Посветена на квартет "Димов", тази творба продължава да се свири непрестанно, дори през 2008 именитият виенски квартет "Щойде" представя произведението на Големинов в София. Други негови творби, неизменна част от българската класика, са "Симфонични вариации по тема от Добри Христов" (чиято премиера е във Франкфурт и успехът е така зашеметяващ, че се "налага" изпълнителите да се излизат да се покланят над 10 пъти; "Пет скици за струнен оркестър", "Малка сюита за соло цигулка", "Три песни по картини на Майстора". Сред музикално-сценичните творби на Големинов са оперите "Зографът Захарий" (на премиерата Никола Гюзелев пее и рисува на сцената) и "Тракийски идоли", балетът "Дъщерята на Калоян". Марин Големинов е между най-добрите оркестратори в историята на българската музика. Освен композитор Големинов е също критик, диригент и професор в музикалната академия.

Още

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Българка – композитор в Холивуд сбъдва своя мечта с концерт у нас

Сред неговите ученици са Георги Минчев, Пламен Джуров, Емил Табаков, Стефан Драгостинов, Димитър Христов и др. Сам казва, че винаги е обичал да пише и ноти, и думи. Сред трудовете, които публикува, е "Зад кулисите на творческия процес" - уникално издание на български и френски, изследващо процеса на създаване и интерпретация по наистина иновативен начин. Неговата танцова драма "Нестинарка" е най-играната извън страната българска музикално-сценична творба. "Нестинарското хоро" е емблематично за българската музика произведение, което продължава непрестанно да звучи и у нас, и зад граница.

С него България "пое" европредседателството в първия ден на 2018. "Нестинарка" е поставяна в Чехия, Германия, Русия. Представяна е от балета на Софийската опера в Барселона, Венеция, Франкфурт, а във версията, която Маргарита Арнаудова създава за балет "Арабеск", е играна в над 50 държави. Широко скроен, енциклопедична личност, истински европеец, Марин Големинов далеч преди да влезе страната ни в ЕС казва, че културата ни отдавна е в Европа. За разлика от много други композитори от своята генерация, творецът винаги подкрепя младите композитори, авангардните идеи, иновативното мислене. Известен е със специфичното си чувство за хумор, със способността си да оцени и обобщи всяка ситуация само с няколко, изключително добре подбрани думи. Неговият ученик Стефан Драгостинов е категоричен, че името му казва всичко - "Голем" и "Нов". Марин Големинов умира на 19 февруари 2000 г., след като дочаква новото хилядолетие.

Още

Добринка Табакова стана щатен композитор на концертния оркестър на Би Би Си

Добринка Табакова стана щатен композитор на концертния оркестър на Би Би Си

Живял 91 г., той е свидетел на всички паметни и повратни събития на ХХ в. Една от последните му творби се нарича "Възкресение за живите". Из дневника на Марин Големинов - "Три месеца след премиерата в София през 1942 година Софийската опера трябваше да присъства на визита в операта във Франкфурт на Майн. "Нестинарка" беше включена в програмата. Във Франкфурт излезе много хубава критика в списанието, основано от Шуман. Може би светците Константин и Елена са били надвесени над рождената люлка на творбата! И така с тяхна благословия и до днес "Нестинарка" изгаря върху жаравата, за да възкръсне като феникс от пепелта." През 2016 г. в Кюстендил е учредена Национална награда за ярко присъствие в музиката на името на акад. Марин Големинов. Нейни първи носители са камерният ансамбъл "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров (състав, на който и Големинов е бил диригент), проф. Павел Герджиков и балет "Арабеск".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Най-голямата серия от гравюри на Пикасо ще бъде показана в Бургас

Художествените произведения ще бъдат изложени на 14 юли в Културния център "Морско казино" при строго спазване на всички охранителни мерки

Евгени Димитров представи своите "Джазови приключения в София"

Българската столица през последните години е едно голямо туптящо музикално сърце, в което има място за чудесни музиканти от всякакви жанрове и поджанрове

"Завръщане" - самостоятелна изложба живопис на Момчил Митев

Изложбата ще бъде открита на 5-ти Юли/вторник/ 2022 г. от 18:00 ч. в галерия "Видима"

Откриват новия мегапроект на Франк Гери в Лос Анджелис

В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А