Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марио Хосен в концерт - почит към Маестро Марин Големинов

СЕЗОН 2017/18

Марио Хосен в концерт - почит към Маестро Марин Големинов

Концертът на Софийска филхармония е на 18 януари под палката на Мартин Георгиев

Маестро Марин Големинов/Сн. Личен архив, фотограф: Иван Григоров

Концерт - почит към големия български композитор Марин Големинов и по повод 110 години от неговото рождение събира на сцената на зала "България" "българския Паганини" Марио Хосен, Софийската филхармония и диригента Мартин Георгиев. На 18 януари 2018 г. те ще представят Концерт за цигулка на Марин Големинов - едно от най-красивите му произведения.

Марин Големинов (1935 г.)/Сн. Личен архив

Концертът за цигулка се ражда през 1968-69, в зрелия период на композитора, когато са създадени операта "Зографът Захари", първите три симфонии, Концертът за квартет и оркестър, "Микроквартет" и редица други опуси, станали постоянни в българския концертен репертоар. За първи път концертът е прозвучал на 1 април 1969 на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе, в изпълнение на прочути музиканти - цигуларят Боян Лечев (баща на Иван Лечев от ФСБ) с Пловдивския симфоничен оркестър под палката на Добрин Петков. Премиерата в София е на 5 април 1971, в изпълнение на Софийската филхармония с диригент Константин Илиев, отново с Боян Лечев.

Запазени са записи от изпълнения на творбата с Дейви Ерлих и оркестъра на Романска Швейцария под диригентството на Камен Големинов, Георги Тилев с Русенската филхармония и диригент Румен Байрактаров, а на 24 ноември 2012 в лондонската църква St Michaels and All Angels концертът прозвучава за първи път и на британска територия, в изпълнение на West London Sinfonia с диригент Филип Хескет и солист цигуларката Деворина Гамалова. В България концертът не е свирен в последните 40 г.

Преди концерта за цигулка обаче публиката ще може да се наслади на "Чиракът-магьосник" от Пол Дюка - един от учителите на Марин Големинов в "Eсole Normale de musique" в Париж.

Концертът ще завърши със Симфония No3 на Брамс.

  Марин Големинов с тримата си сина и съпругата Лилия, 1970/Сн. Личен архив, фотограф: Иван Григоров

Марин Големинов е роден в Кюстендил, израснал в Бобошево и Благоевград, в семейството на адвокат. Завършва консерваторията като цигулар при Тодор Торчанов. Тогава у нас няма клас по композиция и Големинов заминава да учи в прочутата Скола Канторум (днес там има и негов портрет, редом с останалите най-прочути възпитаници) при Пол Дюка, Венсан д'Енди и Пол льо Флем. 

Дипломира се с пълно отличие с първия си квартет, за който Льо Флем казва, че е толкова хубав, че му се искало той самият да го е написал. След това специализира композиция и дирижиране в Мюнхен. След завръщането си става учител в Първа мъжка гимназия (преподавал е музика на Стефан Савов и Анжел Вагенщайн). През 1942 година е премиерата на танцовата драма "Нестинарка" и само за една нощ Големинов става прочут. Отзивите са зашеметяващи и до ден днешен "Нестинарка" се играе на пълни зали.

Маестро Марин Големинов, Царевец (1985 г.)/Сн. Личен архив

Марин Големинов е лауреат на изключително престижната премия "Готфрид фон Хердер", кавалер е на Френския орден за изкуство и култура, един от първите български музиканти, удостоени с титлата академик от БАН. Дългогодишен професор в Музикалната академия. Негови ученици са Пламен Джуров, Емил Табаков, Георги Минчев, Димитър Христов, Стефан Драгостинов, Александър Кандов. Бил е за кратко диригент на "Софийски солисти", дирижирал е всички големи оркестри у нас.

Марин Големинов (вляво) с Георги Минчев/Сн. Личен архив

Автор е на: 4 опери, 2 танцови драми, сред които класическата "Нестинарка"; произведения за хор и оркестър, за глас и оркестър; 4 симфонии и други произведения за симфоничен и струнен оркестър; 8 струнни квартета и други камерни творби за различни инструменти; хорови и солови песни. 

Марио Хосен, цигулка/Сн. Софийска филхармония

Марио Хосен дебютира като солист на оркестър на 8-годишна възраст. Виртуозът е роден в Пловдив, живее във Виена, концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Получава магистратура във Виена в класа по цигулка на Михаел Фришеншлагер. Дипломира се с награда на австрийското министерство на културата за високи творчески постижения. Специализира в Париж при Жерар Пуле и Руджиеро Ричи, в Лондон при Ифра Нийман. Носител е на много престижни награди. Смятан е за един от най-добрите интерпретатори на Паганини. Солист с висока международна репутация, Хосен свири с водещи оркестри, сред които са Симфоничен оркестър Чайковски на Московското радио, Филхармония Брукнер Линц, Виенския симфоничен оркестър, Виенския камерен оркестър, English Chamber Orchestra, Academy St. Martin and the Fields, Кралската Филхармония, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на радио София и много др.

Хосен гастролира в престижни зали и фестивали на всички континенти от САЩ (Carnegie Hall) и Австрия(Konzerthaus Виена, Brucknerhaus Линц) до Италия, Канада, Франция, Финландия, Швейцария(Victoria Hall Женева, Tonhalle Цюрих), Испания(Auditorio Nacional Мадрид, Palau de la Musica Барселона), Мексико, Египет, Китай, Русия и Япония. Концертира и прави записи със световноизвестни артисти, сред които Адриан Йотикер, Филип Бернолд, Жан Бернар Помие, Бруно Канино, Израел Инон, Милена Моллова, Владимир Федосеев.

Марио Хосен, цигулка/Сн. Софийска филхармония

Марио Хосен получава престижна покана от издателство "Доблингер" във Виена да редактира цялостното творчество на Паганини за цигулка и оркестър, както и да изпълни за водещи звукозаписни компании като Dynamic и Naxos, премиерни, неизпълнявани произведения за великия италиански композитор. Той един от малкото избрани солисти, сред които Руджеро Ричи, Салваторе Акардо и Масимо Куарта, които са удостоени с това признание. Паралелно с това Марио Хосен е почетен професор на НБУ със солидна преподавателска кариера и студенти носители на високи отличия от конкурси и фестивали в Европа и Азия. Инициатор е на редица международни проекти и е в сърцето на създаването на Академичния оркестър "Камерата Орфика", както и на Първия международен цигулков фестивал във Варна през 2015 г. Няколко години успешно провежда и Международната академия и фестивал "Орфеус" във Виена,

Австрия. Хосен e удостоен с престижната награда "София" за музика и с наградата на ФМ класик радио за 2015 година.

Свири на цигулка "Гуаданини" от 1749 г., предоставена му от Австрийската национална банка.

Маестро Мартин Георгиев/Сн. Софийска филхармония

В своята творческа дейност Мартин Георгиев се изявява като композитор и диригент с водещи международни състави сред които Симфоничния Оркестър на БиБиСи, Лондон; Брюкселската Филхармония; London Mozart Players, Националния Оркестър на Белгия; Операта в Aлдебург, Великобритания - Оперния театър на Бенджамин Бритън; Ensemble Musiques Nouvelles, Белгия; Manson Ensemble, Лондон; Симфоничния Оркестър на Лондонската кралска академия, както и водещите Български оркестри - Оркестъра на БНР и Софийската филхармония. През 2008-10 г. е асоцииран диригент на Лондонската Блуумсбъри опера, през 2009-2011 - главен гост-диригент на Azalea Ensemble, Лондон, с който осъществява редица световни премиери. През 2010-11 е резидентен композитор на Симфоничния оркестър на БиБиСи, Лондон, по програма за млади композитори на британската асоциация Sound and Music. Година по-късно заемa постa «Композитор на Хайделберг 2012-13», където под диригентството на композитора се осъществява премиерата на симфоничната му творба «Тайната», поръчана от Хайделбергския симфоничен оркестър. От 2013 г. насам Георгиев е асистент-диригент на Кралския балет в Кралската опера Ковънт Гардън, Лондон.

Той е завършил магистратура по дирижиране в Кралската академия за музика в Лондон при Колин Метърс, Сър Колин Дейвис и Джордж Хърст, за която му е присъдена мемориалната награда Фред Саутхол.

Георгиев е защитил докторат (PhD) по композиция в кралската академия за музика и университета на Лондон.Негови композиции са изпълнявани във Великобритания, България, САЩ, Франция, Белгия, Холандия, Япония, Мексико, Канада, Гърция, Италия, Израел.

Георгиев е носител на голямата награда за симфонична композиция по случай 75-тата годишнина на Софийската филхармония и лауреат на международния композиторски форум в Брюксел, Белгия, през 2004, 2008 и 2011. Лауреат е на наградата в памет на Сър Хенри Ууд от Лондонската Кралска Академия и финалист на наградата "Хиндемит" в Германия.    

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Песен, посветена на изгубен неотдавна баща, спечели наградата на Сан Ремо за млади таланти

Прочувствената песен "Барут" на 29-годишния Лука Гаудиано разказва за трудно преодолимата болка от загубата на близък човек

Концертите на Ара Маликян се отлагат за май

Испанският цигулар ще изнесе 7 вместо 3 концерта заради противоепидемичните мерки

Виртуозът Евгений Кисин ще изнесе рецитал в София по покана на Софийската филхармония

На 11 март в зала "България" изключителният пианист ще представи творби от Берг, Гершуин, Хренников и Шопен

Мартина Табакова - виртуозност и красота в едно пиано

Завладяващата "Хумореска" оп. 15 от Панчо Владигеров сред великолепието на Родопите

Маестро Григор Паликаров и Лиляна Кехайова с концерт за националния празник

Събитието е на 2 март 2021 от 19 ч. в Държавна опера Варна

Пианистката Красимира Филева и кавалджията Дамян Йорданов с първа награда в конкурса "Бъдещи звезди" в Италия

Признанието е завоювано в конкуренцията на участници от 31 страни, като втора и трета награда в категорията на нашите изпълнители журито не е присъдило