Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Среща от десети вид" в "Академия"

СВЪРЗАНОСТ

"Среща от десети вид" в "Академия"

Изложбата е от 11 до 30 юли 2023 г.

Македонски КИЦ и Галерия "Академия"

Още

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

Галерия "Академия" представя "Визуалният език на Румен Скорчев"

На 11 юли от 18:30 часа в галерия "Академия" ще бъде открита изложбата "Среща от десети вид" - съвместна изложба на културния информационен център на Северна Македония и Националната художествена академия, София.

Настоящата изложба е част от проекта "Свързване", който тази година отбелязва своята десета годишнина.

Началото на проекта "Свързване" на КИЦ на Република Северна Македония е поставено през 2012 година и прескачайки единствено 2013 година, продуцира художествени изложби до днес, като в хода на времето списъкът на автори се удължава и обогатява.

Към базисната група "Конекция", съставена от художници от Северна Македония, които живеят и работят в България, постепенно се включват и македонски художници, които имат активна художествена дейност в Северна Македония, както и български художници, които имат изявен творчески път. Тази година към изложбата са включени и творби на румънски и португалски художници.

Експозицията е съставена от над 50 творби от областта на рисунката, графиката, живописта, скулптурата, фотографията, дигиталната графика и видеоарт. За любителите на изобразителното изкуство, изложбата ще бъде отворена до 30 юли 2023 г.

Македонски КИЦ и Галерия "Академия"

Представени автори в изложбата: Гордана Вренцоска, Деян Иванов - Маргуш, Яна Манева-Чупоска, Беди Ибрахим, Марияна Иванова, Перица Георгиев - Пепси, Павел Целкоски, Мариян Дзингаров, Иво Пецов, Ненад Мичич, Зоран Мише, Момчил Мирчев, Свилен Стефанов, Росен Тошев, Рикардо Кварежма Виейра, Валтер Праташ и Золтан Ференц.

Със събитието в галерия "Академия" се отбелязва началото на 30-годишината от установяването на дипломатически отношения между Северна Македония и България.

Още

Големият скулптор Емил Мирчев с изложба в "Академия"

Големият скулптор Емил Мирчев с изложба в "Академия"

"Заглавието на тазгодишната изложба "Среща от десети вид" е игра от думи, подбрани с интенция за асоциативност във възприемането. От една страна то включва третирането на странностите на съвремието ни, в което се изострят и поляризират позиции, мнения, светогледи, естетически предпочитания...

От втора страна стои любознателността на човека и усилията му за разширяване на хоризонтите, за намиране на нови пространства на познание, може би чрез срещи подобни на онези с извънземни, за които съществуват класификации от областта на уфологията. От трета страна стои конкретния юбилей 10 години Проект "Свързване", който ежегодно среща македонските творци със своите български колеги в общи изложби пред културната публика.

На фона на целия съвременен медиен шум, нашите художествени срещи придобиват странен вид и като че ли ни се налага да се движим срещу течението на цялото "нормално" около нас.

В условия на отчуждение между хората и силната поляризация на обществата ни дебне осъдителния тон от онези, които искат да ни видят разделени, предлагат разделението и прекратяването на контактите. В този контекст усилията ни, чрез нашите художествени срещи под формата на изложби, изглежда като да придобиват сизифовски характер и стоят извън масовото поведение.

Изборът на авторите от изложбата произлиза от тяхната свързаност и тяхното желание за подобен тип общуване. Самите автори в контактите помежду си виждат възможност за израстване и обогатяване на техния вътрешен свят, чрез оглеждане в изкуството на другия и възприемане на различното красиво. Всички те имат утвърден творчески път и силна връзка с хората около тях.

Тук се срещат творби, в които основен изразителен елемент е рисунката, като "портретираните спомени" на Яна Манева-Чупоска, вдъхновените от атлантическите води на Азорските острови рисунки на Валтер Праташ, черно-белите графики изобразяващи животински глави на Павел Целкоски, графиката "Долината на сънищата" със структура от отворени клетки на Зоран Мише, както и новите графики с "бележки" на Иво Пецов.

Срещат се и такива, които говорят главно чрез цвета и линията, създали една форма на поетичност, това е видно в творбите на Беди Ибрахим.

Още

Последните 7 години на художника Андрей Даниел в галерия "Академия"

Последните 7 години на художника Андрей Даниел в галерия "Академия"

Абстрактни са контрастните пробиви в спомените нарисувани върху платната на Мариян Дзингаров, цветовите хармонии и търсенето на пейзажни следи в произведенията на Деян Иванов - Маргуш.

Тук са живописните видения "спуснати" в момент на медитация и отразени върху творбите на Перица Георгиев - Пепси. Наподобяващите телевизионен или компютърен екран живописни формати, в които се разиграва смислова драма са на Свилен Стефанов. Фотореалистичната живопис и фотографските портретни творби са на Росен Тошев. Играта със светлина на созополското и балканското слънце се е отпечатала в цианотипиите на Рикардо Кварежма Виейра, а Гордана Вренцоска се е вдъхновила от фолклора и историята на изкуството за създаването на нейните дигитални графики.

Тук е и новият дигитален триптих, изобразяващ момента на избледняването на реалността и превръщането ѝ в ефирни картини от съня на Марияна Иванова. Момчил Мирчев търси чувствени състояния в обемна скулптура, а Ненад Мичич е скулптирал шоколадови кошмари. Чрез движението на сивите речни води се изразява Золтан Ференц във своето видео.

Творчеството ни до голяма степен е огледало на живота, такъв какъвто всички го виждаме днес - без единствена естетическа посока, с голямо разнообразие на светогледите, мненията и усещанията за красиво и значимо. Споменатото естествено поражда и нуждата от изразяване с различни видове изобразителни техники, а това е причината в тази селекция да не бъдат очертани ограничения от този вид.

Видът на всяка една от изложбите ни от миналото е различен. Настоящата е поредна нова визия за нас самите. Времето ни променяше, а ние оставяхме нашите отпечатъци върху материала, с който работехме, за да разберем колко не сме същите, които сме били.

Колкото и да се опитваме да се установим в някакво конкретно разбиране за нашата изключителност, да се диференцираме от другите, да се дефинираме като непроменима константа, толкова повече ще погубваме живота и главното му качество - игривостта му.

При организирането на тези художествени събития сме търсили обединителните черти и хуманното от дълбините на творческото единство, което заличава всички изкуствено създадени разделителни линии и аномалии в здравето на човечеството."

д-р Иво Пецов, куратор

Повече информация за проекта "Свързване" през изминалите години ТУК 

"Среща от десети вид", изложба на КИЦ Северна Македония и НХА от 11 до 30 юли 2023
Откриване: 11 юли 2023, 18:30 часа

Още

Съвременна сръбска графика представя галерия "Академия"

Съвременна сръбска графика представя галерия "Академия"

Още

Живописни портрети и пейзажи от колекцията на НХА показва галерия "Академия"

Живописни портрети и пейзажи от колекцията на НХА показва галерия "Академия"

Още

"Без дистанция": 40 творби на български и македонски автори

"Без дистанция": 40 творби на български и македонски автори

Още

"Там" - световноизвестният македонски режисьор Милчо Манчевски с фотографска изложба

"Там" - световноизвестният македонски режисьор Милчо Манчевски с фотографска изложба

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Без кръвни връзки" от Боряна Петкова

Откриването е на 25 юли, четвъртък, 18.30 часа в САМСИ (Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство)

Украинският график Константин Калинович представя "Моята зимна градина"

Експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн

"Сбирщайн" с усещане за Rammstein: Първа фотоизложба на Светлозар Симеонов в родния му Казанлък

Фотографът представя 36 кадъра в Музея на фотографията в Града на розите

Турция забрани изложба, посветена на транссексуалната общност

"Обърни се и виж назад" беше поставена в пространството Depo Istanbul, създадено от Осман Кавала, турски арт мениджър, който беше арестуван през 2017 г.

Главозамайващо 3D мапинг шоу на живо в трите нощи на OPEN BUZLUDZHA 2024

Фестивалът стартира на 8 август в подножието на монумента Бузлуджа