Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сатирична ретроспектива с емблематични лица от времето на Соца

"СВЕТЪТ Е ОЦЕЛЯЛ, ЗАЩОТО СЕ Е СМЯЛ!"

Сатирична ретроспектива с емблематични лица от времето на Соца

Изложбата „Светът според Тодор Цонев” се открива на 26 април в Дома на хумора и сатирата в Габрово

Ретроспектива на Тодор Цонев в Габрово (Снимка: Дом на хумора и сатирата)

На 26 април от 18 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово се открива ретроспективната изложба "Светът според Тодор Цонев", представяща скулптура, живопис, графика и рисунка.

Тодор Цонев (1934-2004), известен с карикатурите си на Тодор Живков, неговото семейство и висши комунистически величия от близкото ни минало, заради които през 1979 г. лежи в килиите на Държавна сигурност, сега се завръща като художник с цялата уникалност и многообразие на създаденото от него.

Тодор Живков, теракота, 70-те години, автор: Тодор Цонев (Снимка: Дом на хумора и сатирата)

Изложбата "Светът според Тодор Цонев" представя за пръв път събрани на едно място над 400 експоната. Серията сатирични пластики, акварели и рисунки пресъздават духа и образа на социалистическото ни минало по начин, никога невиждан тогава и сега. Тодор Цонев е автор, пряко свързан с историята и ранните години на институцията Дом на хумора и сатирата и Фестивала на хумора и сатирата в Габрово.

Тодор Цонев в ателието си, 70-те години(Снимка: Дом на хумора и сатирата)

В Габрово той реализира първата си самостоятелна изложба на малка сатирична пластика в началото на 70-те години, която се оказва изключително популярна. Така неговата художествена кариера тръгва от този град. Участва активно в разработването на идеи за Дома на хумора в етапа на неговото създаване. Музеят разполага с богата колекция от дарени карикатури на Тодор Цонев. С тях той е представян в самостоятелната изложба( "Бай Ганю" през 2005 година) и в редица тематични изложби.

Иван Славков, автор: Тодор Цонев (Снимка: Дом на хумора и сатирата)

Сатиричното му творчество му създава проблеми в условията на комунистическата власт и той създава значителен обем произведения на политическа сатира, които не показва в изложби. Когато информация за тези произведения достига до официалните власти, той е арестуван и част от карикатурите му са иззети и държани в държавното следствие почти двадесет години. През 1989 година е организирана негова изложба в Съюз на българските художници - София на т.нар. "арестувани карикатури", която и до днес остава най-посещаваната изложба в историята на изкуството в България.

Иван Славков, теракота, 70-те години, автор: Тодор Цонев (Снимка: Дом на хумора и сатирата)

"Светът според Тодор Цонев" представя цялостното творчество на автора с неизвестни или слабо известни на публиката досега творби. Представените малки сатирични пластики са без аналог, както в България, така и сред творчеството на автори в останалите страни от бившия комунистически блок.

Лили Иванова, теракота, автор: Тодор Цонев (Снимка: Дом на хумора и сатирата)

Изложбата е съпроводена с каталог, представящ за пръв път цялостното творчество на Тодор Цонев. Каталогът съдържа биографична студия за художника (автор Иво Милев), позоваваща се на архивни материали и непубликувани и неизвестни досега документи. В нея без цензура са представени размислите на художника, свързани с изкуството, политиката и някои от най-известните личности по онова време.

Людмила Живкова,шамот, 70-те години, автор: Тодор Цонев (Снимка: Дом на хумора и сатирата)

Не лекият му живот го превръща в безпощаден критик. Не случайно през пролетта на 1973 той се обръща към дъщеря си с думите "Занаятът на твоя баща е да се вре в най-големите мръсотии". Доказателство за това е пасаж от биографичната част във връзка със смъртта на Людмила Живкова:

"На 21 юни 1981 г. внезапно умира Людмила Живкова, дъщерята на неговия заклет враг, седем години е била министър на културата и персонаж в много негови карикатури. Записва в дневника си: "Все пак (сам съм изненадан) нещо ми е малко мъчно! Май че беше нещастно това момиче... Нещо пресилено, неспокойно имаше в нея... Защо ли му трябваше това?... Бурни напъни и бърза смърт... Бър, бър, бър, дюр... Все си мислех, че някога трябваше да спре, как исках да я посъветвам за това... Да спре. Да се замисли... Може би тогава би намерила по-верния път... Тя бълваше мислите си като машина и се въртеше все в омагьосания кръг на затворените си мисли, в които нямаше ни хоризонт, ни перспектива. Отрицателното и положителното в нея се уравновесяваха до неопределимост. А това беше вече една също преждевременна смърт..."(Из Дневник, 21.07.1981г.)

На откриването на изложбата и представянето на биографичната студия на 26 април ще присъстват съпругата и дъщерята на Тодор Цонев - Жана Цонева и Десислава Бетова.

Куратор на изложбата и автор на биографичната студия е Иво Милев.

Снимка: Дом на хумора и сатирата

____________________________________

Иво Милев е независим куратор. Бил е заместник директор на Национална художествена галерия и е реализирал емблематични ретроспективни изложби и каталози, представящи автори от близкото минало. Работил е и в сферата на телевизионното и филмово продуцентство. В "Светът според Тодор Цонев" подготвия проучването,както и концепцията за изложбения дизайн. Автор е на текстовете за изложбата и каталога.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Каменна скулптура на над 2000 години бе върната на Мексико от САЩ

Творбата е изнесена от Мексико вероятно през 60-те години на миналия век, била е притежание на частни колекционери и е показвана публично, преди да бъде конфискувана по разпореждане на прокуратурата в Ню Йорк

Игли в купа сено в Националната галерия

Откриването е на 30 май, вторник от 18.00 часа

YALTA CLUB с лятна програма на световно ниво

Десет SOLAR събития в Пловдив, Бургас и София водят имена като Afrojack, Diplo, Solomun, Richie Hawtin и много други

Medi-Terra: Достена Лаверн избра родния Пловдив за първата си самостоятелна изложба в България

Тя ще бъде открита на 6 юни в галерия "Димитър Георгиев" в Стария Пловдив

Художници от три държави представят за първи път свои произведения в арт център „Илинденци“

На 25 май художниците Веско Велев, Димитър Чолаков, Кольо Мишев и Мариян Дзингаров от Република Северна Македония, Мадар Река от Румъния, Милко Божков и Нина Русева ще представят своите новосъздадени произведения