Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Петима изявени артисти-занаятчии демонстрират уменията си на международния панаир на традиционните занаяти

РЪЧНО СЪТВОРЕНО

Петима изявени артисти-занаятчии демонстрират уменията си на международния панаир на традиционните занаяти

Инициативата АртЗона в "Етър"-а по време на панаира популяризира занаятчийската култура, а посетителите могат да наблюдават уменията, да си купят готово изделие и дори да получат първите си уроци в даден занаят

Майсторът плъстар Светлана Кампс (Снимка: Личен архив)

Между 1 и 3 септември в обновеното експозиционно пространство на Кръстник-Колчовия хан на музей "Етър" в Габрово се провежда инициативата АртЗона в рамките на XVIII Международен панаир на традиционните занаяти, организиран ежегодно на територията на музей "Етър" с подкрепата на община Габрово и Министерството на културата.

Още

Четири изложби в "Етър"-а на Международния панаир на традиционните занаяти

Четири изложби в "Етър"-а на Международния панаир на традиционните занаяти

Целта на АртЗона е да популяризира занаятчийската култура, като избрани майстори демонстрират на живо пред публика своя отличителен почерк в модерното приложение на традиционните занаятчийски техники. Посетителите могат да наблюдават уменията, да си купят готово изделие и дори да получат първите си уроци в даден занаят.

В тазгодишното си издание АртЗона посреща първия български лулар, привнесъл занаята от Чехия, Георги Тодоров-Гец, който запознава публиката със спецификите при изработката на двуделни лули. Лютиерът-иноватор Деян Денчев пък демонстрира тънкости при изработката на гъдулки.

Авторската си техника показва създателката на арт кукли от естествени материали Мария Асенова, а майсторът плъстар Светлана Кампс разкрива тайните на сухо и мокро плъстене. Петър Бубев, творецът на оригами портфейли от кожа, демонстрира финиш и специфично сгъване.

Първият български лулар - Георги Тодоров-Гец (Снимка: © Росина Пенчева)

Участниците са поканени от българските посланици на международната мрежа за занаятчии "Хомо Фабер" - визуалният артист и професионален фотограф Росина Пенчева и музей "Етър" в лицето на неговия главен уредник в отдел "Занаяти" Росица Бинева.

Подборът е направен на базата на 11-те критерии за изключителност на фондация "Микеланджело" - автентичност, иновация, интерпретация, компетентност, креативност, майсторство, обучение, оригиналност, талант, територия и традиция.

Инициативата надгражда вече установеното партньорство между музей "Етър" и Росина Пенчева покрай нейния авторски проект "Ръчно сътворено. Фотографски дневник", документиращ български майстори на редки занаяти.

На 2 септември в рамките на АртЗона проектът "Ръчно сътворено" ще бъде представен от неговия автор. През лятото на 2022 г. тя запечатва моменти от посещения на работилници на шестима майстори на редки занаяти и ги представя под формата на фотодневник с текстове за занаятчиите.

Лютиерът-иноватор Деян Денчев (Снимка: © Росина Пенчева)

Целта на "Ръчно сътворено" е да провокира публиката да погледне към редките занаяти у нас от нова перспектива, да вдъхнови за развитие и адаптиране към днешния ден. Проектът изследва и връзката между занаятите и устойчивия начин на живот, търси каква е мотивацията на най-младите автори.

Четирима от петимата герои на "Ръчно сътворено. Фотографски дневник" могат да бъдат видяни на живо и в рамките на Международния панаир на традиционните занаяти.

Петър Бубев - творецът на оригами портфейли от кожа (Снимка: © Цветелина Делийска)

Повече детайли за АртЗона и панаира на занаятите ще откриете на страницата на събитието в интернет fair.etar.bg

Дейността на едноименната организация на Росина Пенчева е съфинансирана по програма "Възстановяване и развитие на частни културни организации" на Национален фонд "Култура".

------------

Георги Тодоров-Гец - двуделни лули от бриар
Ръчно сътворено, уеб сайт, Facebook

Георги Тодоров-Гец е първият майстор у нас на двуделни лули от бриар. С помощта на специално създадено собствено оборудване той изработва изцяло авторски модели. Благодарение на вплетените бижутерски техники и модерни материали има отчетлив индивидуален стил.

Деян Денчев - гъдулки
Ръчно сътворено, Facebook

Деян Денчев е потомствен гъдулар и майстор-лютиер, който свири още на тъпан и на клавири. Изработва своя подобрена версия на класическата българска гъдулка, използвайки традиционни за занаята умения и материали. Шесткратен победител в надпревара между майстори на гъдулки.

Мария Асенова - създателка на арт кукли от естествени материали (Снимка: Личен архив)

Mария Асенова - кукли от естествени материали
уеб сайт, Instagram, Facebook, YouTube

Мария Асенова сътворява арт кукли от естествени материали - вълна и памук, като използва техниката за иглонабиване и плъстене на вълна. Създава кукли вече близо 10 години, като рисува, шие и прилага всички останали свои умения и интереси, развити през годините.

Светлана Кампс - плъстени изделия
уеб сайт, Instagram

Светлана Кампс е майстор-плъстар, изработващ предмети от бита - килими, юрти, юртени чанти, ботуши със свила и вълна, киргизки ширдак. Прилага стари техники на работа с вълнената нишка. Тя преде, плъсти и тъче, изследвайки и позовавайки се на запазени образци от културното ни наследство.

Петър Бубев - оригами портфейли от кожа
Homo Faber, Instagram, Facebook

Вдъхновен от японските оригами портфейли от хартия, Петър Бубев създава кожени портфейли, визитници, калъфи за телефон и клъчове. Изработва ги от едно парче кожа по свой дизайн само чрез сглобяване и сгъване - без лепене, шиене или метални елементи.

Още

Тайните на занаятите ни в "Мелнишки дни на възрожденската култура"

Тайните на занаятите ни в "Мелнишки дни на възрожденската култура"

Още

Красотата на занаятите от японския регион Тококу показва галерията на СБХ

Красотата на занаятите от японския регион Тококу показва галерията на СБХ

Още

"Стъклена плетеница" - VIII Фестивал на стъклото в Боженци

"Стъклена плетеница" - VIII Фестивал на стъклото в Боженци

Още

Лютиерът, който цял живот се стреми да изтръгне женски смях и гласа на дете

Лютиерът, който цял живот се стреми да изтръгне женски смях и гласа на дете

Още

Египетски художник пази традицията жива с ръчно изработени бои

Египетски художник пази традицията жива с ръчно изработени бои

Още

Дванадесет държави от Европа и Азия ще представят традиционни облекла и ръчно изкуство в Банско

Дванадесет държави от Европа и Азия ще представят традиционни облекла и ръчно изкуство в Банско

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Един от последните класици на българското изобразително изкуство Галилей Симеонов с ретроспективна изложба

"95 години от рождението на професор Галилей Симеонов" е подредена в Монтана и може да се види до края на август

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

Художниците Калия Калъчева и Стоян Илев със съвместна изложба "Без съмнение"

Вернисажът в сряда, 10 юли е от 17.00 до 19.00 часа в Галерия "Неси"

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2