Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Националната галерия представя Жорж Папазов - Осветителят

ОТ ЯМБОЛ ДО ПАРИЖ

Националната галерия представя Жорж Папазов - Осветителят

Изложбата е от 16 декември 2022 до 19 март 2023

Форми, откъсващи се от земята, 1934 (Източник: Национална галерия)

Още

Националната галерия издаде най-обширния си каталог за графично изкуство

Националната галерия издаде най-обширния си каталог за графично изкуство

Националната галерия представя Жорж Папазов - Осветителят

Изложбата е от 16 декември 2022 до  19 март 2023
Куратор: д-р Мария Василева

Пресконференция на 16 декември, петък, 11.00 часа

Откриване на 16 декември, петък, 18.00 часа
Двореца, пл. "Княз Александър І" 1

Пейзаж от Дордон, 1931 (Източник: Национална галерия)

Още

Националната галерия представя "Свързани корпуси" на Леда Старчева

Националната галерия представя "Свързани корпуси" на Леда Старчева

Националната галерия представя художника Жорж Папазов, чийто творчески път го отвежда от Ямбол до Париж. Мащабната изложба отбелязва 50-годишнината от смъртта му и е първата сериозна негова ретроспектива в България след изложбата "Жорж Папазов. Творби от фонда на музея "Пти-Пале", Женева" през 1988 в София.

Жорж (Георги) Папазов е роден през 1894 в България и умира през 1972 във Ванс, Франция. За 78 години той извървява дълъг път от Ямбол до големите европейски столици. Живее в Прага, Виена, Мюнхен, Берлин и Париж, където се установява през 1924.

Според издадения през 1982 в Париж "Речник на сюрреализма" на писателя и историк на изкуството Едуар Жагер, "Папазов безспорно е един от предшествениците на това, което днес наричаме "абстрактен сюрреализъм" от средата на 20-те години, редом с Миро, Ернст, Малкин и Масон".

Неговото творчество се свързва и с експресионизма, кубизма, фовизма и дадаизма. Безкрайната фантазия му отрежда пътешествия в различни стилови направления и в разнообразни зони на съзнанието. Колкото и да е трудно да се категоризира само в едно течение, със сигурност Жорж Папазов носи откривателския и експериментаторски дух от първата половина на ХХ век.

Пейзаж от Дордон II, 1931 (Източник: Национална галерия)

Още

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

Почитаме Майстора с две изложби в Националната галерия

Кураторът Мария Василева включва в експозицията над 100 произведения (живопис и рисунки) от Националната галерия в София, Художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол, Асоциацията на приятелите на музея "Пти Пале" в Женева, Швейцария, Националния музей за модерно изкуство в Загреб, Хърватия, както и от корпоративната колекция на Universal Investment Advisory SA, Женева.

Повечето от тях се показват за първи път в България. Мария Василева отбелязва: "Жорж Папазов е типичен пример за универсалните движения от първите десетилетия на ХХ век, когато границите са условност и изкуството е мощен обединяващ инструмент. Неговото творчество и днес свързва няколко държави и продължава многоезичния диалог за истинските ценности".

Експозиционният дизайн на архитектите Кирил Асс и Надя Корбут следва в седем зали на втория етаж в Двореца хронологично и тематично прочита на творчеството на художника в контекста на европейския сюрреализъм.

Зрителите могат да видят някои от най-ранните му рисунки, създадени в Прага или провокирани от срещите му с германските експресионисти в Мюнхен и Берлин, както и фротажите и композициите с пясък от 1920-те. Включени са творби, вдъхновени от българската фолклорна традиция: "Престилката" (1927), "Пожар" (1925-1926), "Композиция"(ок. 1925), "Българската сила" (1928).

Централно място заемат портретът на майката на художника, както и картини, посветени на приятеля му Андре Дерен. Представен е и портрет на Жорж Папазов от Дерен. Един от акцентите в експозицията е версията на Папазов от 1957 на картината на Анри Русо "Спяща циганка" от 1897. Тя е съпътствана от разработваните по това време серии "Циркови кучета" и "Гладиатори".

Портрет на майката на художника, 1924 (Източник: Национална галерия)

Още

Алцек Мишев - една легенда в Националната галерия

Алцек Мишев - една легенда в Националната галерия

Голямо вдъхновение художникът намира в морето и създава редица произведения с морски сюжети, както и пейзажи от областта Дордон във Франция. Важна част в творчеството му заема и серията "Къпещи се", върху която той работи от 1920-те до 1960-те. Специално място е отделено на картините от серията "Éclaireurs" ("Осветители"), свързана със спомените от войната и войниците-разузнавачи, които осветяват бойното поле с фенери, за да проучат състоянието на фронта.

От гледна точка на стила тези произведения представляват оригинален принос, в който могат да бъдат открити следи от кубизма, футуризма и сюрреализма. Дълбокият им символен характер предопределя използването на названието на серията за заглавие на изложбата.

Любов на плажа, 1929 – 1933 (Източник: Национална галерия)

Мария Василева е автор на богат каталог (на български, френски и английски език), в който са включени непознати произведения и неизвестни факти за творчеството на Жорж Папазов. Изследването поставя художника в контекста на най-актуалните течения в световното изкуство от първата половина на ХХ век и проследява активното му участие в тях, както и ролята, която има за утвърждаването им.

Националната галерия издава каталог (на български и английски език) с произведения на Жорж Папазов от нейния фонд. В книжарниците на Двореца и Квадрат 500 ще се продава и преведената автобиография "Жорж Папазов. По стъпките на художника"(с оригиналното заглавие: "Sur les pas du peintre. Suivi de documents et témoignages", Galerie de Seine, Paris, 1971).

Паралелно с изложбата в Двореца, в зала 7 на Квадрат 500 - традиционното място на картините на Папазов в представителната експозиция на Националната галерия - могат да бъдат видяни гостуващи негови творби от художествените галерии в Сливен и Ямбол.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата, България и Universal Investment Advisory SA, Genevа и с любезното съдействие на г-н Георги Василев, президент на компанията.

Пратеници, 1935 (Източник: Национална галерия)

Екип на изложбата:

Куратор: д-р Мария Василева
Координатор от Националната галерия: Яна Братанова
Реставратори: Кристина Белева, Милица Ганева, д-р Милена Донкова, д-р Борислава Попова, Илия Шапкароски
Експозиционен дизайн: Кирил Асс и Надя Корбут

Графичен дизайн: Кирил Асс, Димитрина Ненова
Комуникационна подкрепа: Гергана Михова-Мудова
Изработка на осветителни тела и постаменти: Студио Кабинет Проект ООД - Наталия Ленц и Ивана Ненчева

Композиция, ок. 1933 (Източник: Национална галерия)

Още

Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории в Националната галерия

Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории в Националната галерия

Координатор на производство и монтаж: Мартин Пенев
Технически екип: Георги Георгиев, Димитър Букурещлиев, Ивайло Димов, Иво Върбанов, Мартиан Табаков, Никола Грозданов, Стефан Стефанов
Реализацията на проекта е подпомогната от почетен комитет в състав:

Георги Василев, колекционер, инвестиционен банкер от Швейцария и президент на Universal Investment Advisory SA, Женева
Георги Господинов, писател
Ирина Петреску, съветник по сътрудничеството и културната дейност на посолството на Франция в България и директор на Френския институт

Кирил Вълчев, генерален директор на БТА
Мартина Лудеман, директор и ръководител отдел "Културна програма" на Гьоте-институт София
Н.Пр. Раймунд Фурер, посланик на Швейцария в България
Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия

Още

Националната галерия представя 57 творби на Корнелиу Баба

Националната галерия представя 57 творби на Корнелиу Баба

Още

Гледаме творчеството на Константин Гърнев в Националната галерия

Гледаме творчеството на Константин Гърнев в Националната галерия

Още

Експозиция с женска чувствителност в Националната галерия

Експозиция с женска чувствителност в Националната галерия

Още

Музика на Петър Дънов ще звучи в Националната галерия на фона на картини на Васил Иванов

Музика на Петър Дънов ще звучи в Националната галерия на фона на картини на Васил Иванов

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

София - огромната галерия на фотографа Иван Шишиев

Специална селекция от 160 авторски фотографии на създателя на "Етюдите на София" гостува в сградата на Столичната община, с кадри от архитектурните забележителности на София, моменти от ежедневието й, спецификата на градската среда

Какво е било влиянието на праисторическото изкуство върху Пикасо?

Рисунки на животни, гравирани кости, статуетки - праисторическо изкуство, открито през двадесети век, е повлияло творчеството на Пабло Пикасо и това се представя в изложба, която се открива идната сряда в антропологичния Музей на човека в Париж

Скулптурата на Аниш Капур е изложена в Ню Йорк след години отлагане

Творбата представлява умалена версия на известния "Клауд Гейт", открит в Чикаго през 2006 г. - структура, направена от над 150 слоя неръждаема стомана, с огледална повърхност, която изкривява заобикалящата среда

Първата самостоятелна изложба в София на Станислав Божанков - в "Графикарт" от 7 февруари 2023 г.

В "Ретро секцио - 30" авторът търси корените си и изследва артефактите на душата си. Вернисаж: 7 февруари 2023 г., вторник, от 17:00 до 20:00 часа

Биография хвърля нова светлина върху живота на Майстора

Вчера отбелязахме 141 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора, по този повод предлагаме книгата "Владимир Димитров - Майстора. Биография" от Иво Милев