Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Машини, текстове, гласове" - Хуан Пабло Масиас и Камен Стоянов се събират в обща изложба в София

АЛТЕРНАТИВНОСТ

"Машини, текстове, гласове" - Хуан Пабло Масиас и Камен Стоянов се събират в обща изложба в София

Експозицията е курирана от Катя Ангелова и Лукреция Чипители и ще бъде представена в Институт за съвременно изкуство - София. Вернисажът на изложбата е на 24 юни и може да бъде разгледана до 22 юли

"Машини, текстове, гласове" - Хуан Пабло Масиас и Камен Стоянов се събират в обща изложба в София (Източник: ИСИ)

Още

Камен Стоянов и Катарина Свобода в проекта "Voices of Stories and Ghosts"

Камен Стоянов и Катарина Свобода в проекта "Voices of Stories and Ghosts"

Творбите на Хуан Пабло Масиас и Камен Стоянов, които се интересуват от анархистката философия и наследство й в наши дни, се обединяват в изложбата "Машини, текстове, гласове".

Експозицията е курирана от Катя Ангелова и Лукреция Чипители и ще бъде представена в Институт за съвременно изкуство - София. Вернисажът на изложбата е на 24 юни и може да бъде разгледана до 22 юли, съобщават организаторите.

От екипа разказват, че изложбата включва нова творба на Масиас - нов брой на издателския му проект Tiempo Muerto, списание за свободна преса, отпечатано в 1000 екземпляра. Tiempo Muerto #7 ще бъде публикуван до края на изложбата "Живеем заедно" като съвместна продукция на Института за съвременно изкуство - София и Fondazione Shapdiz.

В основата й е стихотворение, което художникът пише през 2018 г. след кратко проучване, което свързва тракийското божество Сабазий с българския/македонския анархизъм от XX век, съобщават още организаторите.

По думите на екипа инсталацията на Камен Стоянов разгръща резултатите от изследванията му върху българския анархист Георги Константинов. "През 1953 г. той взривява паметника на Сталин в Борисовата градина в София и впоследствие е хвърлен в затвора за десет години.

От 70-те години на ХХ век до днес Константинов разработва концепцията за "роботронната революция" (от роботи и електроника), която предполага "радикална промяна в икономиката вследствие на масовото разпространение на нови технологии, които заместват човешкия труд с компютри и роботи, разпространяващи се бързо във всички сфери на човешката дейност".

Теориите му са силно повлияни от Норберт Винер (1894-1964 г.), американски компютърен учен, математик и философ", отбелязват те. От екипа разказват още, че работа е представена за първи път в Берлин през 2023 г. в самостоятелната изложба на Стоянов, "Роботронна революция, машина, която чете книга" (куратор Борис Костадинов) в Scope BNL Berlin.

"За инсталацията в ИСИ - София Стоянов ще представи за първи път и първото издание на "Анти-славянобългарска история" (опит за нихилистична интерпретация на българската история) - книга, написана от Георги Константинов през 1986 г., когато живее в Париж. Книгата на Константинов е антинаратив, сатирична творба, която разглежда въпроса как се конструира националната история", посочват организаторите на събитието.

Още

Living Together: Третото издание на програмата за съвременно изкуство СУПЕРПОЗИЦИИ на Института за съвременно изкуство

Living Together: Третото издание на програмата за съвременно изкуство СУПЕРПОЗИЦИИ на Института за съвременно изкуство

Хуан Пабло Масиас е роден през 1974 в Пуебла, Мексико. Живее в Ливорно, Италия. В издателски проекти, поезия, инсталации, пърформанси, видео, текст и фотографии Хуан Пабло Масиас изследва системите на репрезентация и афективност.

Неговата работа на художник-изследовател често разглежда специфичната история на анархизма като критика на репрезентацията, противопоставяйки авторитарното, доминиращо знание на често скритото или потиснато алтернативно знание, препредавано между маргинализирани общности и активистки мрежи.

Той е главен редактор на списанията Tiempo Muerto (от 2012 г.) и Word+Moist Press (от 2014 г.) - два издателски проекта, посветени на анархизма и либертарианската мисъл.

Камен Стоянов е роден през 1977 в Русе. Живее във Виена и София. Роден и израснал в България. Учи визуални изкуства в Академията за изящни изкуства във Виена и кино в Нов български университет в София.

Практиката му включва кино, видео, пърформанс, инсталация, живопис и рисунка. Наскоро заснема и е в процес на завършване на първия си пълнометражен филм "Звезда", финансиран от Българския национален филмов център.

Късометражният му експериментален филм "Up and Through" е отличен като "Най-добър експериментален" на Dumbo Film Festival 2020 и е номиниран за най-добър експериментален филм на Международния филмов фестивал Long Story Shorts 2020 в Букурещ. Негови творби са представяни на изложби, фестивали и биеналета по целия свят.

Още

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Съвременно изкуство в колекцията на Европейския парламент

Още

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

"Да гледаш без страх": Волфганг Тилманс в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк

Още

Скулпторката Вероника Райън спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Скулпторката Вероника Райън спечели наградата "Търнър" за съвременно изкуство

Още

Ritual Gatherings - фестивалът, който ще превърне традиционни ритуали в съвременно изкуство

Ritual Gatherings - фестивалът, който ще превърне традиционни ритуали в съвременно изкуство

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Главозамайващо 3D мапинг шоу на живо в трите нощи на OPEN BUZLUDZHA 2024

Фестивалът стартира на 8 август в подножието на монумента Бузлуджа

Стенопис на цар Симеон Велики, дело на Насимо, краси фасадата на едноименно училище в Търговище

Стрийт артистът определя стенописа като "поредната цветна тухла, която положихме в основата на проекта "Великата стена на България"

Днес започва деветото издание на "Узана поляна фест"

"Узана поляна фест" традиционно се превръща в най-голямото събитие у нас, което си поставя за цел в края на третия ден всеки участник да е придобил поне по един еконавик, който да продължи да прилага в ежедневието си

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Теодора Нишков за "тайните" на творческия си процес

Фотографката вдига още малко завесата от работата си по проекта цикъла "100 запечатани от времето" (Строители на съвременна България), който има за цел създаването на визуална памет за хората, които полагат достойни усилия за нас и са едно от богатствата в културния и обществен живот на България