Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ritual Gatherings - фестивалът, който ще превърне традиционни ритуали в съвременно изкуство

ПРИРОДА, МУЗИКА, ИЗКУСТВО, ХРАНА, РИТУАЛИ

Ritual Gatherings - фестивалът, който ще превърне традиционни ритуали в съвременно изкуство

Интердисциплинарният културен фестивал ще се проведе за July Morning в рамките на 5 дни през 2022 година и ще включва професионален форум за артисти и хора, заети в сферата на културата, както и богата програма с международно участие

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Фестивалът Ritual Gatherings ще направи голямо завръщане през следващото лятото с мащабно 5-дневно издание, в което участие ще вземат артисти от няколко държави, много локални имена, както познати на широка аудитория, така и нови лица от музикалната сцена и сферата на съвременното изкуство.

Фестивалът Ritual Gatherings ще стартира на 28 и 29 юни с професионален Форум за всички заети в сферата на изкуството и културата  - артисти, галеристи, куратори, музиканти, организатори на събития и др., и ще прелее във фестивалната част за посрещане на July Morning и ще продължи до 3 юли. 

Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene på Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum - Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия, Кулинарна Академия HRC, Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja, Фондация GLAS, Академия за фотография "BECA" и Фондация "Биоразнообразие".

Източник: © Ritual Gatherings Festival

"В контекста на все повече завръщащи се масови събития и фестивали в цял свят, след две години на глобален локдаун, необходимостта от обединение на хората около музиката и изкуството и изживяване на колективна радост и културно обогатяване е по-належаща от всякога.", казват организаторите.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Фестивалът има 5 направления: природа, музика, изкуство, ритуали и храна, основополагащи фактори за културната идентичност на всеки човек. Всяко от тях ще бъде засегнато под различна форма и в различни дисциплини, а екологията ще бъде основен фокус, съпътстващ всяка стъпка от преживяването на посетителите.

За изготвяне на програмата през 2022 Ritual Gatherings си партнира с водещи институции и неправителствени организации, които ще дадат своя принос в привличането на нова и осъзната публика, разнообразие от артисти и прояви, разчупване на формата на фестивала.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

"Без значение колко голям и комплексен става фестивалът, ние винаги се придържаме към петте основни стълба, с които започнахме. Екипът ни е задвижен от фундаментални ценности и разбирания, към които винаги ще се връщаме. През следващата година ще можем да ги представим по най-добрия начин, благодарение на страхотните партньори, които успяхме да привлечем към проекта", казват организаторите.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Природа

Провеждането на фестивала на открита природна локация винаги е било ключово за интеграцията на екологията в артистичната програма на събитието. Това става чрез промяна на пространството с ленд арт инсталации и сценографски план, създадени изцяло от естествени материали.

Също така, организаторите дават заявка, че изключват изцяло еднократната пластмаса от събитието и намаляват до минимум всички отпадъци, предоставяйки възможност на посетителите да наемат или закупят "Фестивален комплект" с всичко необходимо за преживяване сред природата. След събитието ще бъдат направени и акции за почистване и облагородяване на локацията.

В направление "Природа", Ritual Gatherings си партнира с Фондация "Биоразнообразие" за налагане на устойчиви екологични практики, като доброволчески акции, дискусии и работилници за опазване на растителни и животински видове и природосъобразния начин на живот.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Музика

Музиката остава в основата на Ritual Gatherings. Като съществен елемент от културното многообразие, тя ще заеме централна роля в артистичната програма, като сцените в трите дни на фестивала ще обединят няколко различни жанра - от електронна денс музика, през фънк, съвременен джаз и акустични изпълнения.

Първите имена в програмата предстои да бъдат разкрити в следващите месеци. Ritual Gatherings, заедно с Aкадемията за изучаване на музикални технологии Sound Ninja разработва и семинари и работилници за продуценти, диджеи и любители в рамките на Форума 2022.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Изкуство

В търсенето на нови форми на изкуство чрез експеримент и изграждане на на мост между различните култури и поколения, Ritual Gatherings работи с Национална художествена галерия, като класическа организация с история и традиции у нас, и Музеят за живо изкуство, който е едно от основните пространства за съвременно изкуство в Исландия.

Заедно с тях, ще бъдат организирани дискусии и обучения за хора, заети в културния сектор. Във фестивалната програма ще се включат и Фондация "GLAS", организатори на Sofia Pride с изложба и дискусия на тема "Социално ангажирано изкуство".

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Ритуали

Ritual Gatherings работи с експерт етнолог за изследване и анализ на българските ритуали. В партньорство с общините Кюстендил, Троян и Шумен, и с помощта на ветераните в областта на съвременното изкуство, артистите от Pikene på Broen, три български ритуала ще бъдат селектирани и пресъздадени чрез иновативен подход и в нов формат в рамките на Фестивала през 2022.

Няколко месеца след събитието, представители от трите общини, работили по проекта, ще заминат за Исландия, където един български ритуал ще бъде представен в Музея на живото изкуство в Рейкявик.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Храна

Отличителен белег на фестивала е откриващата Ритуална Вечеря, основаваща се на семейните традиции и обичаи, която се явява и събирателен момент за артистите и публиката. През 2022 година, тя ще бъде създадена в партньорство с Кулинарна Академия HRC на открита локация за 150 човека.

Освен студентите от Академията, в нея ще се включат и няколко големи имена от кулинарната сцена. Предстоят и ежемесечни събития, които ще съчетават кулинарното и музикалното изкуство в ресторант Talents - ресторантът към Академията - и бар Kitchen59.

Ritual Gatherings Festival & Forum 2022 ще продължи от 28 юни до 3 юли

Следете www.ritualgatherings.com , Facebook страницата и Instagram профила на проекта, за да научите за локацията и първите имена в програмата.

Очаквайте пусакнето на билетите за Ritual Gatherings Festival & Forum 2022 

Източник: © Ritual Gatherings Festival

За Ritual Gatherings:

Концепцията се заражда през 2015 в Барселона, в малък кръг от приятели от различни националности. В стремежа си да отпразнуват богатите си и разнообразни култури, да насърчат и спомогнат приемственост и да популяризират универсални за всички ценности, те започват да създават серия от малки музикални събития. Две години по-късно, през 2017 тези събития се превръщат в Ritual Gatherings - ежегоден тридневен фестивал на южното Черноморие (нос Червенка), с над 1000 посетители всяка година.

През 2018 и 2019 концепцията достига и до една от най-горещите точки в света на електронната сцена - Тулум, със свое бутиково издание. Колективът организира и почиствания на плажове, информационни кампании за намаляването на пластмасата и отпадъка, малки градски събития, като в края на 2019 година бе представена и първата авторска сканографска изложба "Самосъзнание". През 2022 Ritual Gatherings надгражда предните си издания с професионален културен форум, множество инициативи и национални и международни партньорства за изготвяне на артистичната си програма.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия. От една страна, проектът цели подобряване достъпа до култура в малките населени места посредством провеждането на серия регионални микросъбития,последвани от национален, мултидисциплинарен фестивал. От друга - проектът цели и повишаване капацитета на местните културни оператори и творци, посредством провеждането на семинари, лекции, работилници и ежегоден професионален форум.

Източник: © Ritual Gatherings Festival

Проект BGCULTURE-2.001-0117-C01 "Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство - механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми" се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Проектът е част от ОП "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", Резултат 2 "Подобрен достъп до изкуства и култура".

Основна цел на проекта е прилагането на холистичен подход за съживяването на малки културни екосистеми, чрез събития и активности, насочени към ключовите участници в тях и с фокус - обмяната на опит и културни прояви с експерти от културния сектор в Исландия и Норвегия.

Бенефициент на проекта е Сдружение АСОРИ, а партньори в изпълнението на проекта са общините Кюстендил, Троян, Шумен и Аврен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкия фестивал Pikene på Broen и Музеят на Живото Изкуство/The Living Art Museum - Рейкявик, Исландия.

www.eeagrants.org

www.eeagrants.bg

Още

КОД #КИНО е навсякъде през март!

КОД #КИНО е навсякъде през март!

Още

Звездата на Африка Амала Дианор oткрива ОNE DANCE WEEK 2022

Звездата на Африка Амала Дианор oткрива ОNE DANCE WEEK 2022

Още

Унгарският институт представя петима съвременни артисти в пет поредни седмици

Унгарският институт представя петима съвременни артисти в пет поредни седмици

Още

Световноизвестният мим Паоло Нани идва за първи път в България със спектакъла си "Писмото"

Световноизвестният мим Паоло Нани идва за първи път в България със спектакъла си "Писмото"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Наричани "безсмъртните", членовете на Бразилската литературна академия се опитват да поправят имиджа си

Само петима от 40-те настоящи членове на Академията са жени и само двама от тези членове, мъже, са потомци на африканци в страна, в която 56% от населението се определя като чернокожи или метиси

Откриват възпоменателна плоча на видната театрална режисьорка проф. Снежина Танковска

Ще бъде открита на 7 юли 2024 г., неделя, в 16 ч. на ул. "Даскал Манол" 15А, бл. 9

24 дръвчета ще бъдат засадени в чест на тазгодишните носители на почетния знак "Златно перо"

На 8 юни 2024 г. от 10:00 часа, в парка край монумента "Камбаните" в София ще бъдат засадени 24 фиданки, посветени на тазгодишните носители на отличието "Златно перо"

Военноморският музей във Варна посреща 6 май с изложба икони на светци воини

Включени са 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини, изографисани с копие, меч или кръст в ръка

Пловдив дава седем милиона за култура, София - два

Конференцията "Медии и туризъм" в града под тепетата обедини за общи усилия двата сектора

"Неизгарящата къпина" - иконопис от Татяна Недялкова

Изложбата може да бъде разгледана от 22 април до 4 май 2024 г. в Галерия "Париж" и онлайн