Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Звездата на Африка Амала Дианор oткрива ОNE DANCE WEEK 2022

СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС

Звездата на Африка Амала Дианор oткрива ОNE DANCE WEEK 2022

Новият му спектакъл СИГИФЕН е първата продукция на Big Pulse Dance и ще бъде представен на 13 май

Спектакълът СИГИФЕН oткрива ОNE DANCE WEEK 2022 (Снимка: © Laurent Philippe)

С неповторим хореографски език, Амала Дианор е една най-интересните фигури на световната съвременна танцова сцена.

На 13 май, от 19:30ч, в Дом на Културата "Борис Христов", Пловдив ще бъде представен новият му спектакъл СИГИФЕН - колективно произведение, което включва още трима млади хореографи от Мали, Буркина Фасо и Сенегал - Алиун Диан, Наоми Фол и Ладжи Коне.

Спектакълът е първата продукция на Big Pulse Dance Alliance - мрежата на най-влиятелните танцови фестивали и институции в Европа. СИГИФЕН е копродуциран от Dance Umbrella (Великобритания), Tanz im August/HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dublin Dance Festival (Ирландия), Международния танцов фестивал CODA в Осло (Норвегия) и ONE DANCE WEEK (България).

Спектакълът СИГИФЕН oткрива ОNE DANCE WEEK 2022 (Снимка: © Laurent Philippe)

Амала Дианор е един от селектираните артисти в програмата SCALING UP на Big Pulse Dance Alliance, a СИГИФЕН ще бъде част от програмите на Zodiak - Side Step Festival (Финландия), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия) и Torinodanza Festival (Италия).

Спектакълът ще бъде представен в Пловдив три месеца след световната си премиера във Франция, а билетите са вече в продажба в мрежата на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

За СИГИФЕН:

На езика на африканския народ Бамбара "сигифен" означава "вълшебно чудовище" - въображаемо същество от разнородни части, но и също умението "да бъдеш вълшебен". На сцената хореографът Амала Дианор превежда идеята за тържеството на колективния дух, за радостта от това да бъдеш заедно с другия, но без това да заличава индивидуалните различия, а напротив - да ги почита.

Това е свободата да бъдеш едновременно себе си и част от нещо по-голямо. Това е портрет на Африка - жизнена, талантлива, търсеща, отворена.

Спектакълът СИГИФЕН oткрива ОNE DANCE WEEK 2022 (Снимка: © Laurent Philippe)

Телата на деветима танцьори, представящи младото артистично поколение в Западна Африка, създават многолико същество. Неговите "съставни части" са хармонично свързани, но непрекъснато се променят пред очите ни.

Тежките му стъпки на земята и изразителните жестове предшестват моменти на гняв и радост. Това е сборище от езици и картини - съвременен танц, градска култура, хип-хоп, африкански традиции, древни ритуали, завладяваща енергия. Това е танцовото изкуство, върнато към корените си, Създадено с идеята да да свързва хората, без да ги критикува, да бъде гостоприемна територия за среща, запознанство, разбиране.

Спектакълът СИГИФЕН oткрива ОNE DANCE WEEK 2022 (Снимка: © Laurent Philippe)

Творба на "няколко гласа", СИГИФЕН не страни от подхода на споделянето в хореографската практика на Дианор. Работейки рамо до рамо с други артисти, той отново създава продукция, която прескача границите на стиловете и се превръща преди всичко във форма на общуване.

Един от водещите хореографи от Африка с блестяща кариера в Европа, Амала Дианор продължава да се движи уверено между културите и традициите, създавайки скулптурни, ритуални, художествени, улични и много други образи и форми. Това е така, защото неговият хореографски процес търси единството, приемането, помирението.

За АМАЛА ДИАНОР:

Амала Дианор (Снимка: © Jerome Bonnet)

Още

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

Кралицата на корейската ъндърграунд сцена идва за първи път в България

Амала Дианор започва кариерата си като самоук хип-хоп танцьор. На 24-годишна възраст е приет в престижното училище CNDC в Анже, Франция (клас 2002), а в продължение на следващите десет години Дианор работи като изпълнител в много различни продукции (от хип хоп до неокласика, съвременен и афро-съвременен танц) и придобива безспорно признание в танцовата общност.

През тези години Амала усъвършенства стила си като майсторски преминава от една техника към друга, но наистина успява да пробие на световната сцена чрез изграждане на мостове, свързващи различните танцови светове. Междувременно той развива и неподражаем хореографски език, съчетавайки гъвкаво енергията на хип-хопа, абстрактния съвременен танц и елегантния неокласицизъм.

През 2012 г. основава собствената си компания Amala Dianor Company, а откакто създава първото си соло Man Rec през 2014 г. (с премиера на фестивала в Авиньон), работи в тясно сътрудничество с електро-соул композитора Awir Léon, който пише оригиналната музика за неговите спектакли.

Амала Дианор (Снимка: © Jerome Bonnet)

През 2019 г. Дианор създава първата си голяма творба - The Falling Stardust, в която участват девет танцьори, на които е преподавал своята специална комбинация от стилове и техники.

Сезон 2016-2017 бележи първата от трите години на Амала Дианор като асоцииран артист за CDCN POLE SUD в Страсбург, както и за Scène des Pays de Mauges в Мейн и Лоара, Франция. Днес репертоарът му включва над 15 произведения, а на 13 май в Пловдив ще видим най-новото му произведение - СИГИФЕН.

Допълнителна информация ще намерите - ТУК
BIG PULSE e съфинансиран от Програма "Творческа Европа" на Европейския съюз.
ONE DANCE WEEK 2022 е част от програма Наследство на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

***
Събитието ще се проведе при спазване на актуалните противоепидемични мерки в страната.

Още

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

Още

Две от най-актуалните имена на европейската танцова сцена закриват One Dance Week 2021

Две от най-актуалните имена на европейската танцова сцена закриват One Dance Week 2021

Още

Как се създава магия на сцената: Димитрис Папайоану

Как се създава магия на сцената: Димитрис Папайоану

Още

Новият спектакъл на Димитрис Папайоану открива тринадесетото издание на международния фестивал за съвременен танц

Новият спектакъл на Димитрис Папайоану открива 13-ото издание на ОNE DANCE WEEK

Още

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Димитрис Папайоану изцяло променя нагласите към съвременния танц в България

Още

Димитрис Папайоану се завръща в България с една от най-скъпите продукции в историята на танца

Димитрис Папайоану се завръща в България с една от най-скъпите продукции в историята на танца

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Да преживееш театър в кутия – артисти от Италия, Чили, Бразилия и Барселона идват за „Театроскоп“

Международният фестивал на театралната миниатюра ще радва малки и големи от 12 до 16 юни

Първият моноспектакъл на Деян Донков с премиера в Народния театър

Многоликият актьор бие "Камбаната" на вярата в образа на сериен убиец

Фурор и любов след Зиях Соколович

С повече от 30 участници премина 3-дневната творческа работилница на босненския актьор Зиях Соколович в Народния театър, организирана от Сдружението за независимо изкуство Spam Studios

Английска театрална трупа поставя пиеса за цар Борис III, която ще се играе по време Единбургския международен фестивал

Пиесата ще бъде представена и в посолството на България в Лондон в края на юли и началото на септември - преди и след фестивала в Единбург

Балетът "Ромео и Жулиета" - карнавал, който се превръща в ритуален сблъсък

Предпремиерата е на 27 май 2023 г. в Държавна опера Варна от 19 ч. с нова хореография на Сергей Бобров и забележителни костюми на Ася Стоименова

Спектакълът "Мъртви души" изследва езика на телата по време на война

Премиера на спектакъла "Мъртви души" ще се състои днес в Пловдив, по време на 15-ото издание на One Dance Week, и в София - на 7 и 8 юни в "Топлоцентрала"