Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марта Джурина е носител на престижната награда за съвременен артист БАЗА 2021

МЛАДИТЕ СЪВРЕМЕННИ АРТИСТИ

Марта Джурина е носител на престижната награда за съвременен артист БАЗА 2021

Избрана е от авторитетено жури измежду 40 талантливи млади автори от България и ще има шанса за двумесечна творческа резиценция в Ню Йорк

Награждаването на Марта Джурина (Източник: Галерия „Мисията“)

Носител на престижната награда за млад съвременен артист БАЗА 2021 е Марта Джурина - една от участничките в изложбата "Смела нова Земя: гледайки напред през спомените", организирана от Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Асоциацията на берлинските художници и Българския културен институт в Берлин.

Автор: Марта Джурина (Източник: Галерия „Мисията“)

Автор: Марта Джурина (Източник: Галерия „Мисията“)

Изложбата с куратор Ния Табакова - изкуствовед и експерт в ДКИ, в която участват 9 млади български артисти и 10 немски художници, се проведе през месец юли в галерията на Асоциацията на берлинските художници в Берлин.

За наградата БАЗА 2021 Марта Джурина е избрана от авторитетено жури измежду 40 талантливи млади автори от България и ще има шанса за двумесечна творческа резиценция в Ню Йорк.

Сред седемте номинирани финалисти е и Мартиан Табаков, един от участниците в платфорамата Next Balkan: съвременно българско изкуство в Белград, организирана от Фондация ДОМА АРТ, на която ДКИ беше институционален партньор заедно с Посолството на Р България в Белград.

Автор: Мартиан Табаков (Източник: Галерия „Мисията“)

Изложбата на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021: Мич Брезунек, Марина Генова, Марта Джурина, Александър Лазарков, Митко Митков, Силвия Попова, Мартиан Табаков, може да бъде разгледана в Софийска градска художествена галерия до 29 август, 2021 г.

Още

СГХГ представя номинираните млади художници за наградата за съвременно изкуство БАЗА

СГХГ представя номинираните млади художници за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Творческа концепция на Марта Джурина за серията от фотографии "Touchpoint", с която печели наградата БАЗА 2021:

"Серията "Touchpoint" улавя електрически разряд, получен от изпратен импулс чрез метода на Кирлиановата фотография, при допира на пръст с фотохартия. Този момент е запечатан като изображение, което визуално представя физическия контакт между участниците и светлочувствителния материал.

Автор: Мич Брезунек (Източник: Галерия „Мисията“)

Осезанието, най-сложното и интимно от петте сетива, е от решаващо значение за нашата комуникация. Чрез тактилните рецептори на кожата ние изследваме, усещаме и разпознаваме различни стимули, идващи от заобикалящата ни среда (форми, повърхности, температура). Допирът или начинът, по който възприемаме света чрез тактилния усет, е отправна точка за проекта.

Марта Джурина (Източник: Галерия „Мисията“)

Всяко произведение носи името на човека, чийто допир пресъздава и напомня за случилата се интеракция. Ярък светъл кръг описва позицията на пръста, създавайки силен черно-бял контраст. По своята същност всяка творба разкрива индивидуално изображение, което е толкова уникално, колкото самия пръстов отпечатък. Резултатът е комбинация от случайност и контролираното съвпадение."

Още

Фондация МУСИЗ представя "Генеалогии на българското съвременно изкуство"

Фондация МУСИЗ представя "Генеалогии на българското съвременно изкуство"

Още

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Интимност и публичност в епохата на спектакъла: Съвременно изкуство в подлеза на Ларгото

Още

"Прояви на изобилието" в Музей за съвременно изкуство

"Прояви на изобилието" в Музей за съвременно изкуство

Още

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

25 години и 5 теми по-късно - ретроспектива на Института за съвременно изкуство

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"На Север от Варна" от Огнян Георгиев в Галерия "Арт Маркони"

Изложбата е от 23 септември до 12 октомври 2021 г.

Арт консултант на "Последният император" на Бертолучи пристигна в Стария град

Експозицията на Марин Върбанов може да бъде видяна до 30 септември 2021 г.

"Двореца" в Балчик се присъединява с благотворителен концерт към кауза за възстановяване на базилика

"Глория на белкантото" ще събере публиката в Каменната зала на 21 септември в подкрепа на инициативата на фондация "Николица" за консервация и реставрация на църквата от IV-VI век в едноименната местност край град Ракитово

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

"Придвижваме се все повече към устойчиви модели, силно заинтригувани сме от кръговата икономика", каза за АФП фестивалният директор Бен Еванс

"Сотбис" в Париж подреди изложба с 24 произведения за опаковането на Триумфалната арка

Изложбата е отворена за посетители в парижките галерии на аукционната къща до 3 октомври. След това творбите ще се продават на търг, като приходите ще отидат за проекта по опаковането на Триумфалната арка и за фондация "Кристо и Жан-Клод"

Нещо, което прилича на друго нещо

Това е името на изложбата от програмата на FLUCA - Австрийски културен павилион за 2021 г., която ще бъде открита тази вечер от 18:00 часа, можете да я видите до 1 октомври в Espace PORT A