Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

СГХГ представя номинираните млади художници за наградата за съвременно изкуство БАЗА

ПРЕСТИЖНА НАГРАДА

СГХГ представя номинираните млади художници за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Изложбата е от 27 юли до 29 август 2021, откриване 27 юли, вторник, 18.00 ч.

БАЗА 2012 (Източник: СГХГ)

Софийска градска художествена галерия, Институт за съвременно изкуство - София и Фондация "Едмонд Демирджиян" съвместно с: Фондация за гражданско общество, Ню Йорк, Международната мрежа Награди за млади художници и с подкрепата на Фондация "Лъчезар Цоцорков" представят Изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2021: Мич Брезунек, Марина Генова, Марта Джурина, Александър Лазарков, Митко Митков, Силвия Попова, Мартиан Табаков

Изложбата е от 27 юли до 29 август 2021, откриване 27 юли, вторник, 18.00 ч.

БАЗА 2008 (Източник: СГХГ)

Международната мрежа Награди за млади художници (YVAA) е основана през 1990 г. и е една от най-устойчивите програми за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа.

Наградата БАЗА в България е се ръководи от Института за съвременно изкуство - София и Фондация "Едмонд Демирджиян", партньор е Софийската градска художествена галерия. Конкурсът е ежегоден. В него могат да участват художници до 35 г., които кандидатстват с портфолио. Жури с двегодишен мандат номинира между четири и осем участници.

Изложбата на номинираните автори се провежда в СГХГ. Победителят се обявява по време на откриването. Наградата е двумесечно пребиваване на един художник от България в Ню Йорк. Носителите на Наградата БАЗА имат възможност да се представят със самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство - София.

Още

Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории в Националната галерия

Ясен Панов: В-образ-явени музикални истории в Националната галерия

Носители на наградата БАЗА досега са: Рада Букова (2008), Самуил Стоянов (2009), Антон Терзиев (2010), Викенти Комитски (2011), Леда Екимова (2012), Кирил Кузманов (2013), Зоран Георгиев (2014), Александра Чаушова (2015), Димитър Шопов (2016), Мартина Вачева (2017), Мартин Пенев (2018), Вълко Чобанов (2019), Мария Налбантова (2020).

Членовете на журито на БАЗА за 2021 г. са: Ани Васева (режисьор), Миряна Тодорова (художник), Красимир Терзиев (художник), Мартин Пенев (художник) и Радослав Механджийски (куратор).

БАЗА 2015 (Източник: СГХГ)

Победителят по традиция се обявява след решение на журито по време на откриването на изложбата.

Работите на Мич Брезунек (р. 1992) се основават на стереотипите на хората, които замърсяват без никаква свян и които се гордеят с поведението си, но също така изследва и поведението на еколозите-екстремисти, които имат целия набор от решения, но които не само не ги прилагат в действие, но и заемат позицията на морализатори. Две крайности, които никога не поставят под въпрос собственото си поведение.

Инсталацията на Марина Генова (р. 1989) съчетава исторически събития и събития в реално време, разгръщайки се като постоянно мутираща, хибридна хореография. За да се отворим към бъдещето, е необходимо да се разровим в гънките на миналото, да му придадем дълбочина и да го разширим: това, което се случва тук, има последствия другаде. Това, което се случи вчера, все още е тук днес.

Проектът на Марта Джурина (р. 1991) запечатва поредица от срещи, проведени през месеците юни и юли в инсценирана среда във фотостудио. Серията улавя електрически разряд, получен от изпратен импулс чрез метода на Кирлиановата фотография, при допира на пръст с фотохартия. Този момент е запечатан като изображение, което визуално представя физическия контакт между участниците и светлочувствителния материал.

Според Александър Лазарков (р. 1999) след определената липса на естествена социализация през последната година са се пречупили и затвърдили някои от принципите, действията и отношенията в нашето общуване. Авторът използва елементи от Природната натуралност, за да покаже нашите отношения, принадлежащи към новата Социална натуралност.

Още

"Изход" на Атанас Хранов в Галерия "Ракурси"

"Изход" на Атанас Хранов в Галерия "Ракурси"

Митко Митков (р. 1989) се занимава с трансфера между изображението и въображението. Шест широкоформатни фотографии, монтирани на стената, показват кратки моменти на преход. Шест табуретки срещу тях предлагат на посетителя възможността да съзерцава и интернализира за секунда в собственото си ДНК тези моменти на преход. Обекти, рисунките, фотографии и пространство са свързани помежду си чрез текст, филтриращ изображенията през намеците на съзнанието.

Силвия Попова (р. 1986) разглежда промените, настъпващи в нашата пространствена и темпорална ориентация, сливането на виртуални и физически домейни, черпейки от визуалния език на източници като Google Maps, Google Street View, Lidar и фотограметрично заснемане. Показва симптомите на тази трансформация през погледа на традиционната живопис като превод на оптичните възприятия, получени в дигитална среда.

Според Мартиан Табаков (р. 1992 ) тялото се преобразява спрямо заобикалящата го среда. Идеята за тяло, която авторът представя, носи човешки черти, но не се характеризира изцяло с тях. То е опит за съвкупност от такива, както и от животински, растителни и тези на естествени образувания. В опит да се отскубне от земята под него и да се задвижи в някаква посока, това тяло стъпва с всичките си крайници на нея.

Още

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Арт Галерия Ларго представя Александър Димитров и "Песен на саламандър"

Още

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

Още

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

"Бях там" от Веселин Начев - в Галерия "Стубел"

Още

Млади автори ще представят изложбата "РазЛичности" в Арт Галерия - НДК

Млади автори ще представят изложбата "РазЛичности" в Арт Галерия - НДК

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Стартира третото издание на фестивала за илюстрация и графика

Трябва да има някаква грешка е темата на третото и най-голямо издание на ФИГ. - фестивалът за илюстрация и графика, който ще се проведе в София от 24 март до 2 април

За рибарски мрежи, слънце и луна: "Морски притчи" от Светлин Ненов

Изложба живопис от 16 март до 4 април 2023 в Арт галерия "Ларго"

Центърът "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за бъдещ музей

Парижкият Център "Помпиду" и Саудитска Арабия подписаха споразумение за партньорство за създаването на бъдещ музей на съвременното изкуство, посветен на художници от арабския свят

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

Изложбата живопис е от 13 март 2023 до 5 април 2023 г.

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Своите мотиви художникът намира в нюйоркската бохема и в ландшафта на Мейн, където има лятна къща и рисува сюжети от околността

Виенският Музей за история на изкуството представя изложба на Георг Базелиц

Представени са само актови творби, посетителят може да проследи различни моменти от историята на актовата живопис, да види и актуалността на живописта.