Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Малиновото синьо" на Петя Танева завладява зрителя

18 АКВАРЕЛА

"Малиновото синьо" на Петя Танева завладява зрителя

Изложбата e достъпна за ценители от 6-ти до 26-ти април 2023 г. в Арт галерия Le Papillon

"Малиново синьо" (Арт Галерия Le Papillon)

Още

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

Арт Галерия Le Papillon представя Гергана Лалова и "Цветно"

От 6-ти до 26-ти април 2023 г. Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие е домакин на най-новите творби на художничката с майсторски подход към реализма и фин фотографски усет - Петя Танева.

"Малиново синьо" е обединяващата обща нишка в осемнадесетте акварела в експозицията и с живописно чувство е вплетено във всяка от картините. Разпознаваме естетиката на Петя, както в минималистичните й, прекрасно композирани натюрморти, така и в загадъчната романтика на момичешките й портрети.

"Бамбукова гора" (Арт Галерия Le Papillon)

"Три цвята" (Арт Галерия Le Papillon)

И ако международните й престижни призове от изминалата година в жанра натюрморт са очаквано и логично признание за майсторството й, то изобразената жива реалност, тишина, живописност, температура и физическа осезаемост на материята на природата в пейзажа, са много високо постижение, което радва не само нейните почитатели.

"Бреговете на септември" (Арт Галерия Le Papillon)

"Червен портокал" (Арт Галерия Le Papillon)

Акварелните й разкази са лаконични, но с изведен фин детайл и най-вече с такъв интензитет и наситеност на пигмента и цвета, като че ли водата, разтворила боята, е енергиен слънчев катализатор, разкриващ страстният темперамент на художничката.

"Две години" (Арт Галерия Le Papillon)

"Късен следобед" (Арт Галерия Le Papillon)

Петя Танева е видимо подчинила стихията на водата и енергията на пигмента с търпението на източен майстор, с ведростта на европейската културата и с топлината на балканската природа.

"Нежно в синьо" (Арт Галерия Le Papillon)

"Огледало" (Арт Галерия Le Papillon)

Сюжетите й са искрено споделени емоционално запечатани кадри на фотографската й памет - за тишината и топлата светлина на зимно утро в планината; за нежния тих ромон на планински вир; за късното следобедно слънце, огряло душевността на момиче; за неустоимото синьо-пурпурно-лилаво на "Малиновото синьо", любимият нар като символ в натюрморта, заради променливата му наситена цветност.

В тази изложба, като че ли всеки месец на годината е маркиран със свой наситен цвят, където носталгията отстъпва на вътрешния огън на душевен уют и сладостта от споделената топлина.

Още

Чавдар Гюзелев и "Отломки" - в Арт Галерия Le Papillon

Чавдар Гюзелев и "Отломки" - в Арт Галерия Le Papillon

Петя зарежда творбите си с емоции, силно осезаеми във всеки от портретите, уловили много точно състоянието, дори някак мислите в момента на запечатването им. Трудната техника на акварела е още по-сложна за овладяване при създаване на портрети. С едно неправилно разливане на цвета може да се изгуби характера на човека. Умело са предадени не само играта със слънцето и светлината, не просто чертите и формата на лицето, а е разгърната душевността им.

"Октомври" (Арт Галерия Le Papillon)

"Подарък" (Арт Галерия Le Papillon)

Оставаме с усещането за близък и личен контакт. Загадъчността на образите създава неудържимо любопитство в зрителя за произхода на историята на всеки един от тях. Това любопитство за събитията около предметите, разказани в натюрмортите й, тя създава именно, защото успява да запечата естествените късчета моменти, към които човек обикновено мислено се връща с трепет и вълнение.

"Празник" (Арт Галерия Le Papillon)

"Спирка" (Арт Галерия Le Papillon)

"Сливи" (Арт Галерия Le Papillon)

С типични за нея композиции, повлияни от фотографските й ангажименти, винаги с прецизно внимание към всеки дребен елемент, художничката показва отношението си към акварелната техника. Наблюдателността й за малките детайли, търсеща материалната структура в симбиоза с точните й рисувачески умения, разкриват безспорния талант на художничката да завладява публиката.

"Вишни" (Арт Галерия Le Papillon)

"Забравени" (Арт Галерия Le Papillon)

Откриване на изложбата е на 6.04.2023 г /четвъртък/ от 18.00 часа в салона на Арт Галерия Папийон, гр.Варна, ул. Драгоман 12, където "Малиновото синьо" на Петя Танева завладява не само нейните творби, но и усещанията в зрителя!

Изложбата e достъпна за ценители от 6-ти до 26-ти април 2023 г. в изложбения салон на галерията на ул. Драгоман 12, както и онлайн на сайта и на fb: Le Papillon Art Gallery.

Още

Невероятната Десислава Минчева в Арт Галерия Le Papillon

Невероятната Десислава Минчева в Арт Галерия Le Papillon

Още

"Мигове от пътя" от Христо Йотов - невероятно изживяване в Галерия Le Papillon

"Мигове от пътя" от Христо Йотов - невероятно изживяване в Галерия Le Papillon

Още

"Огледалните образи" в Галерия Le Papillon

"Огледалните образи" в Галерия Le Papillon

Още

"Привидно истинско" - годишната изложба на Арт Галерия Le Papillon

"Привидно истинско" - годишната изложба на Арт Галерия Le Papillon

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Магнолии" - дебютна фотографска изложба на Валентина Владимирова

Официалното откриване ще бъде на 8 март от 19:00 ч. в BECA Center of Visual Storytelling /Café Synthesis

Греди Асса и неговите "Пътувания"

Изложбата е от 27 февруари до 2 май 2024 г. в СГХГ

Александър Байтошев - "Анима - Призраци" - графика

Изложбата е от 27 февруари до 14 март 2024 г.

"Ключ за твоята стая" - нетрадиционни преживявания във варненски хотел

В десет хотелски стаи са изложени творби, живопис и скулптура на 22-ма художници, сред които има както млади творци, така и утвърдени имена като Васил Стоев и Цветан Казанджиев

Биляна Фурнаджиева представя "AFTER NATURE/Eстествено продължение"

Изложбата е от 20 февруари до 20 март 2024 г. в Галерия "Васка Емануилова"