Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Привидно истинско" - годишната изложба на Арт Галерия Le Papillon

РАЗЧУПВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ

"Привидно истинско" - годишната изложба на Арт Галерия Le Papillon

Може да се види от 12 декември 2022 до 23 януари 2023

Венцислав Марков, "Привидно истинско" (Арт Галерия Le Papillon)

"Това е магията - да караш нещата да се случват, защото искаш те да са истински."

Рейчъл Ромеро

С голямо удоволствие Арт Галерия Le Papillon за 16-та поредна година организира превърналата се вече в любима традиция Сборна Годишна Изложба. В навечерието на Коледните и Новогодишни празници и по-конкретно - от 12 декември 2022 г. до 23 януари 2023 г., ще бъдат представени най-новите произведения на автори, с които галерията работи или представя за пръв път в своето пространство.

Арт Галерия Le Papillon

Това са едни от най-вълнуващите съвременни български художници и скулптори.

Традиционно темите, които галерията поставя за този годишен културен обзор, са насочени двупосочно, провокиращи едновременно творческия импулс на поканените автори и асоциативната мисъл на зрителя. "Привидно истинско" е словосъчетание, което лесно обобщава въздействието на визуалното изкуство.

Володя Кеналев "Виртуален диалог" (Арт Галерия Le Papillon)

Васил Василев, "Разходка на домашен любимец" (Арт Галерия Le Papillon)

Привидно истинска е реалността, която творците създават с богатите изразни средства на живописта било то като цвят, форми, стилизации на фигури, за да предизвикат чувства, размисъл, вглъбяване дори в собствените ни усещания и съждения. Това е опит да надникнем зад буквалното и очевидното, опит да потърсим отвъд първоначалното изображение.

Това е провокация да погледнем от друг ъгъл, дори отвъд нашите граници и традиционни реакции, с различен подход и нагласа, за да разширим собствените си хоризонти. Нима произведение на изкуството не може да бъде възприемано по-истинско от реалността? Нима реалността, която предлага една картина не дава повече живот и истини от реалността, която ни заобикаля, често превзета от фалша?

А не е ли смисълът на стойностното изкуство именно това - развивайки сетивност, асоциативна мисъл и нестандартен поглед да предизвика различни интерпретации, провокирани, в случая, от колекцията от истински привидности. И ако с категорията "привидно" се обозначава външност, на пръв поглед лесно разбираема, но в същността си различна и изненадваща, то не е ли това една от многото функции на визуалното изкуство?

Още

Невероятната Десислава Минчева в Арт Галерия Le Papillon

Невероятната Десислава Минчева в Арт Галерия Le Papillon

След първоначалното възприемане на образа, то той да продължи да живее в съзнанието и в душата на зрителя. Това може да бъде постигнато не само чрез абстрактното му изражение, където въображението на наблюдателя доизгражда творбата, базирайки се на собствените си интелект, емоционалност, фантазия и опит.

Привидно истинско би могло да бъде и всяко реалистично произведение, където по презумпция съзнанието бързо възприема конкретните реални обекти, изхождайки от тяхната позната функционалност, но много често малък предмет или детайл, подсказват за друга семантика, недоразказана история и препращат съзнанието на съвсем различно място.

Валентин Узунов "Музикантите на Сена" (Арт Галерия Le Papillon)

Валентин Старчев "Ритъм" (Арт Галерия Le Papillon)

Стоян Ганев (Арт Галерия Le Papillon)

Станимир Видев, "Архитектоника, Джумаята" (Арт Галерия Le Papillon)

Една от целите на изложбата е да предизвиква разчупване на граници и предразсъдъци, надстрояване на разбиранията, включително обогатяване с нови знания и опитности. Мисията на изкуството е възпитавайки естетически и нравствени норми, да стимулира, развива и държи будна интелектуалната и духовната страна на нашата природа, за да сме пълноценни, по-съвършени индивиди с ползотворно влияние за всички и всичко, което ни заобикаля.

Надя Станчева "Балчик. Дворец. Градина" (Арт Галерия Le Papillon)

Спартак Дерменджиев "Нике" (Арт Галерия Le Papillon)

Михалис Гарудис "Натюрморт с миди" (Арт Галерия Le Papillon)

А когато изкуството е стойностно, винаги предизвиква вълнения и размисли, доставя естетическа наслада за сетивата, но и безбрежен полет на въображението. Ако общуването с картина или скулптура помогне на зрителя дори малко да надскочи собствените си разбирания за хармонии, чувствителност за цветови нюанси, установени вкусове и виждания за форми и структури, то една от функциите на галерията е осъществена.

Още

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Атанас Хранов и "Изход" в Арт Галерия Le Papillon

Навярно това, което прави Сборната Годишна Изложба на Арт Галерия Le Papillon различна и толкова любима, е палитрата от голям брой безспорно талантливи и доказани автори, утвърдени творци, всеки събрал себе си и своята емоционалност в една творба. В резултат се получава силна селекция от високо стойностни произведения на изкуството, които вълнуват със своята искреност, откровеност и лична енергия. Достатъчно любопитна и обширна, тя дава възможност на авторите да проектират своето въображение и вътрешен свят в създадените от тях картини и скулптури.

Затова и тази година подбраните 88 участници са личности със забележимо присъствие в българската култура, създаващи ценности и очертаващи параметрите на българското изкуство, намерили признание у нас, същевременно добре поставени и на художествените сцени по света.

Михаил Лалов, "Ритъм" (Арт Галерия Le Papillon)

Те ще ни покажат най-новите си творби, изпълнени в маслени бои, акварел, акрил, бронз, керамика и смесена техника - сюрреалистични, реалистични, абстрактни композиции, наситени както с богата символика, в различни направления, но всички до една откровени и въздействащи. Изложбата е динамична, а голяма част от авторите представяме с повече от една творба, като експозицията ще се допълва с новопристигнали произведения до самия й край. Това я прави вълнуваща и интригуваща. 

Месрур Сабит , "Златна Добруджа"(Арт Галерия Le Papillon)

Ето участниците в настоящата изложба:

Живопис - Ада Бреедвелт, Албена Коева, Александър Петров-Лавандулата, Андриан Бекяров, Анета Яламова, Атанас Парушев-Шока, Атанас Хранов, Аршак Нерсисян, Валентин Ангелов, Валентин Узунов, Валери Ценов, Валери Чакалов, Васил Василев, Веселин Начев, Володя Кенарев, Георги Йорданов, Геракси Гераксиев, Гергана Лалова, Десислава Минчева, Деян Веков, Димитър Буюклийски-Мичи, Димитър Генчев, Димитър Тумбалов, Димитър Чолаков, Долорес Дилова, Елена Стоева, Живко Мутафчиев, Ивайло Мирчев, Иван Велчев-Йово, Иван Кирков, Иван Обретенов, Иван Стратиев, Иван Шишков, Йоан Левиев, Калия Калъчева, Карол Пере, Кирил Митовски, Любен Генов,

Още

Станимир Видев и "Архитектоника" в Арт Галерия Le Papillon

Станимир Видев и "Архитектоника" в Арт Галерия Le Papillon

Мариела Димитрова-Мара, Мариана Маринова, Марина Богданова, Мария Чакърова, Месрур Сабит, Милен Маринов, Милко Божков, Михаил Лалов, Михалис Гарудис, Надя Станчева, Наташа Тихолова, Нели Ценова, Николай Стоев, Николай Тихолов, Петя Денева, Петя Танева, Пламен Монев, Ралица Савова, Ралица Стоицева, Росен Кръстев, Светла Косева, Светлана Миладич, Севда Потурлян, Снежана Славова, Станимир Видев, Станислав Вардев, Стоимен Стоилов, Стоян Цанев, Татяна Харизанова, Христо Йотов, Цанко Цанков, Цветелина Максимова, Чавдар Вълов, Чезаре Нови.

Мариана Маринова "Птиците" (Арт Галерия Le Papillon)

Мария Чакърова, "Топла вечер" (Арт Галерия Le Papillon)

Любен Генов, "Брястове" (Арт Галерия Le Papillon)

Скулптура - Адриана Добрева, Валентин Старчев, Венцислав Марков, Галин Малакчиев, Георги Марков, Георги Чапкънов, Григор Мицев, Емануил Нинов, Емил Попов, Любомир Вутов, Миряна Генчева, Никола Колев, Павел Койчев, Пенка Никова, Спартак Дерменджиев, Христо Христов.

Експозицията може да бъде видяна от 12.12.2022 г до 23.01.2023 г. в изложбения салон на галерия Le Papillon на ул. Драгоман 12, гр. Варна, до Куклен театър, както и онлайн на www.artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от "Годишна програма на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд "Култура" към Министерство на Културата.

Още

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

"Извън рамката" - живопис и скулптура в Арт Галерия Le Papillon

Още

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Търсещият хармонии Валентин Узунов в Арт Галерия Le Papillon

Още

Арт Галерия Le Papillon представя художника Илия Милков

Арт Галерия Le Papillon представя художника Илия Милков

Още

"Мигове от пътя" от Христо Йотов - невероятно изживяване в Галерия Le Papillon

"Мигове от пътя" от Христо Йотов - невероятно изживяване в Галерия Le Papillon

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция

От 11.30 зала "Тициан" на центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване - локални и глобални контексти"

Тоалетна с тапети "Луи Вюитон" в сръбския павилион на Венецианското биенале

"Колониална изложба" на Александър Денич говори чрез реклама на туристическа агенция или чрез полска тоалетна, облепена с тапети на "Луи Вюитон"

Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражби

След като кражби от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 г., директорът Хартвиг Фишер подаде оставка

bTV откри фотографска изложба "Другата страна"

Проектът е част от поредицата "bTV разказва" на Радиана Божикова и е посветен на условията на живот и правото на достъп до образование на децата в Уганда