Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изкуството проговори езика на технологиите

МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНИ АРТИСТИ

Изкуството проговори езика на технологиите

17 метра арт стена отразява пулса на Варна

Източник: Веселин Желев

Въпреки че в световен мащаб се говори, че технологиите са извели изкуството на едно ново и мащабно ниво във вселенското пространство, истината изглежда по-различна. Още през 1955 г., по време на традиционното арт изложение Paris Movement, прочутият швейцарски скулптор Жан Тингели предизвиква истински смут, но и възхищение сред колегите си, когато представя първия робот в изкуството.

Embed from Getty Images

Машината, която скицира рисунки, е представена и на първото биенале във френската столица, през 1959 г., по време, на което критиката определя създателя на прочутия фонтан Стравински пред центъра за съвременно изкуство "Помпиду" за визионер.

Embed from Getty Images

60 години по-късно, екип от артисти и компютърни специалисти разработват проект "Новият Рембранд", в който създават алгоритъма на изкуствен интелект, свързан с принтерна машина, така че да започне да принтира в 3D формат рисунките на Рембранд.

Работният процес отнема две години, но на финала АЛ, както го наричат всички, започва да принтира с особена честота копията на прочутите рисунки на нидерландския майстор на светлината.

Музеят "Соломон Гугенхайм" в Ню Йорк (Снимка: iStock by Getty Images)

Някои сравняват особената близост между изкуството и технологиите като кутията на Пандора, която крие рискове и обещава неприятни изненади. В същото време директорът на музея "Гугенхайм" в Ню Йорк - Ричард Армстронг е категоричен, че прогресът е най-важното нещо и демократичността на изкуството предполага навлизането на технологиите в изкуството и заради възможността все повече и различни групи хора да откриват смисъла му - чрез допир, аромат, слух, а не само традиционния формат на съзерцание - чрез очите и погледа.

Първата стъпка бяха виртуалните разходки из музеи и галерии преди години, докато сега в активна фаза е директната колаборация между артистите и технологиите. Ето няколко добри примера в тази посока, макар критиката все още да се разделя на два лагера - дали това е крачка напред или крачка назад.

Намерете артиста

Марина Абрамович (Снимка: Getty Images)

Още

Марина Абрамович: Да се обединим така, както при нацисткия режим. Това е битка на всеки от нас!

Марина Абрамович: Да се обединим така, както при нацисткия режим. Това е битка на всеки от нас!

Може би най-смелият в "разсъбличането" на спомените и истинските истории от живота си артист - Марина Абрамович също не се посвени да посегне към "забранения плод" - ябълката на познанието, облечена във формата на виртуална реалност. Преди три години, тя използва този технологичен трик, за да привлече нова публика и да за провокира отново директен контакт със зрителите.

Публиката бе поканена да сложи необходимите технически средства, за да бъде заедно с липсващия в реалността артист. Когато зрителите слагат шлема, попадат в света на Марина, която изнася целия си артистичен пърформанс там - в онова магично и понякога странно, защото не съществува наистина, пространство наречено VR - виртуална реалност. Критиката го нарече "умен подход да събереш публика, да я сложиш на дивана и да я накараш да вярва, че артистът е там!"

Артистът на родна земя

Източник: Веселин Желев

Родният пример, които перфектно изобразява вече почти неразривната връзка между изкуство и технологии се намира във Варна. Там, преди броени дни, изгря нова 17-метрова арт-стена, създадена от креативната сила на мултидисциплинарния артист Ели Жотева, в колаборация с Филип Морис България.

Мюрълът е естествено продължение на вълнуващите арт колаборации с български артисти, които бранда започна през миналата година. Разположена на култовата локация- входа на Морска гара, арт-стената улавя пулса на Варна и елементите на лятото, преплитайки ги с ценностите, които бранда споделя.

Източник: Веселин Желев

Изображението носи посланието за значението на многообразието, като двигател на прогреса, подчертава важността да сме заедно и издига на пиедестал идеята за уникалността във всеки един от нас. Приносът на изкуството за градската среда пък е подчертан от 3D перспектива на варненски сгради, вплетени в изображението. За създаването на този проект Ели Жотева, обединява класически похвати с фотография и дигитални медии, изграждайки мост между изкуството и технологиите.

Смело можем да кажем, че Ели Жотева е сред най-изявените родни посланици на идеята за абсолютната свързаност между арт и технологичния свят. Тя е професор по визуални ефекти в университета Дрексел във Филаделфия, преподава уроци по фотограметрия и добавена реалност в houdini.school и води международни семинари по волуметрично кино с колектива си current.cam.

Високо, високо

Снимка: Getty Images

Още

Художникът Дейвид Хокни представя сезоните в Нормандия, нарисувани на iPad

Художникът Дейвид Хокни представя сезоните в Нормандия, нарисувани на iPad

На 83 годишна възраст, легендарният британски художник Дейвид Хокни откри света на технологиите и бързо го приложи в своята работа. Така например, една от последните му изложби в Париж, в прочутия музей De L"Orangerie, вдъхновена от пролетта във всичките й измерения, бе изцяло изградена от рисунки, създадени на неговия iPad.

Със специално създаден за него софтуер, майсторът на детайла успя да сътвори не само силно въздействаща и докосва картина, но и дигитален арт обект с височина 90 метра.

Продавачът на изкуство

Джеф Кунс (Снимка: Getty Images)

Още

Пазарът на изкуството възвърна великолепието си на изложението в Базел

Пазарът на изкуството възвърна великолепието си на изложението в Базел

Американският художник Джеф Кунс пръв усети притока на свежа "кръв" в банковите си сметки и благодарение на технологичната революция. Артистът, който е известен с това, че има цял екип около себе си, който изработва зададените по негови скици скулптори, стартира успешно партньорство със Snapchat. Благодарение на апликация, посетителите на няколко от изложбите му в Ню Йорк, Лондон и Рим успяха да видят несъществуващите на живо картини и скулптори.

По-късно, един от най-бързо ориентиращите си в света на изкуството и парите креативен ум, се впусна в изработването на дигитални изображения и позиционирането им на NFT пазара. Кунс се оказа един от първите консуматори на благините на метавселената и там се чувства точно на мястото си.

Още

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

Мила Лозанова за уличното изкуство: Илюстрацията има силата да променя градската среда

Още

Лондонският карнавал "Нотинг Хил" се превръща от улично парти в екранен фестивал

Лондонският карнавал "Нотинг Хил" се превръща от улично парти в екранен фестивал

Още

На стената! Виртуална обиколка из уличното изкуство в България

На стената! Виртуална обиколка из уличното изкуство в България

Още

Стрийт арт легендата Mr. June ще води майсторски клас за млади български художници

Стрийт арт легендата Mr. June ще води майсторски клас за млади български художници

Още

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

Още

Поетическият видеотриптих "Друга светлина" вече е достъпен онлайн

Поетическият видеотриптих "Друга светлина" вече е достъпен онлайн

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Готов е паметникът на легендарния софийски кмет Иван Иванов

Постаментът ще бъде поставен в близост до кръстовището на бул. "Драган Цанков" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", до метростанция "Стадион Васил Левски"

Клуб ТаМ се включва във Фестивала "48 ч. Варуша юг" във Велико Търново

Участва с изложби на Михаил Михайлов и Невена Екимова, работилница за зийн, базар и парти

"Изгубеният стенопис" от синагога в Бърлингтън бе реставриран и преместен

Големият пъстър триптих, който е на над 100 години, е ярък пример за изкуството, украсявало синагогите в Европа, масово унищожавани по време на Холокоста, казват експерти

Старата част на Велико Търново - притегателно място за изкуство и култура

Старата част на Велико Търново ще покаже, че е не просто туристически обект, а е притегателно място за изкуство, за култура, за различни развлечения

Панагюрското златно съкровище се завръща "у дома" през септември

Тракийският шедьовър ще бъде експониран в специално изградената за целта зала трезор в Исторически музей - Панагюрище