Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Градът" в мозайките на Страхил Найденов

СЪВРЕМЕННИ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

"Градът" в мозайките на Страхил Найденов

Изложба и среща с плевенския художник във варненската галерия "Ларго"

"Градът" - изложба мозайки на Страхил Найденов / Източник: Арт галерия "Ларго"

На 21 февруари в 18,30 часа в Арт галерия "Ларго"  - Варна, ще бъде открита самостоятелна изложба - мозайка на плевенския художник Страхил Найденов - "Градът". по-рано - между 13 и 14 часа е планирана среща с автора на творбите.  

В своето творчество Страхил Найденов ползва класическата мозаечна техника, т.нар. директна техника. При нея мозайката се реди директно, във вида, в който ще се вижда, за разлика от реверсната техника, при която мозайката се реди огледално на това, как ще бъде възприемана в крайния си вид.

"Градът" - изложба мозайки на Страхил Найденов / Източник: Арт галерия "Ларго"

Художникът ползва в работата си естествени материали - варовик, гранит, мрамор. За акценти използва и стъкло, керамика, полускъпоценни камъни - лазурит, ахат и други. В работата си той не прибягва към готови, купени тефери (оформени парченца мозайка), а работи с големи парчета камък, от които сам си изсича парчетата мозайка, каквито му трябват в процеса на създаването на дадена творба. По този начин реализира свободно своите идеи, без да зависи от размера на мозайката, играейки си с големината на тефера, който в една творба може да варира от 5 милиметра до 2 сантиметра. По този начин Страхил Найденов избягва монотонността на изображението и получава повече динамика и разнообразие в композициите на своите мозайки - картини.

"Градът" - изложба мозайки на Страхил Найденов / Източник: Арт галерия "Ларго"

Идеята за изложбата "Градът" отлежала 4 години в главата на Страхил. При срещата си с галериста Нели Вълчева по време на неговата самостоятелна изложба в Двореца в Балчик през лятото на 2019-а година, тя го поканила да направи изложба в галерия "Ларго", като му предложила изложбата да е концептуална, цялостна, посветена на една тема. Плевенчанинът приема идеята на драго сърце, използвайки случая да реализира обмисляната през тези 4 години тема за Града.

"Градът" - изложба мозайки на Страхил Найденов / Източник: Арт галерия "Ларго"

Още

Метрото в Стокхолм - най-дългата художествена изложба в света

Метрото в Стокхолм - най-дългата художествена изложба в света

Цикълът започва с една по-стара творба, наречена "Алма Матер". В нея и последващите творби художникът разработва темата за началото, възникването на града - първо живота в пещерите, чрез стилизирани пещерни рисунки в някои творби, после излизането от пещерите, възникването на първобитните села, после постепенното превръщане на селата в градове. И така, трансформация след трансформация, представя как преминаваме през различни етапи, докато се стигне до съвременния град, с неговите реалии. Чрез търсенето, изследването на съвременния град, Страхил търси и образа на съвременния човек. Този човек не присъства в творбите, но неговото въздействие върху града, духа му, се усещат. Например в творбата "Зелена площ" ще открием стените, между които се е сгушило едно парче земя, което е нечие свободно пространство. Намек за това как се ограждаме с реални или виртуални стени. В творбата "В различни посоки" стилизирано са представени различни пътища - те се събират и разделят, пресичат се и продължават, точно както човешките пътища и съдби. Ние, хората, сме заедно в един и същи град, но често траекториите ни са съвсем различни и може и никога да не се пресекат.

"Градът" - изложба мозайки на Страхил Найденов / Източник: Арт галерия "Ларго"

В цикъла "Градът" Страхил Найденов работи по уникален и различен начин своите мозаечни пана. В работите му ще видим нещо нетипично за мозайката - той използва много свободно пространство в творбите си - те "дишат", олекотени са, тъй като липсва тежестта и плътността на класическата мозайка.

Още

Африканско великолепие в мозайките на Чарис Цевис

Африканско великолепие в мозайките на Чарис Цевис

Тези свободни пространства са изпълнени в бяло и това придава лекота и свобода на творбите, не ги сковава и не ги затваря в рамка. По този начин плевенчанинът успява да ни внуши идеите си за Града - място с много съдби, много пътища, тръгващи в различни посоки, място за полет и смирение, за общуване, срещи и раздели, туптящо с ритъма на човешките сърца.

Страхил Найденов е роден на 02 септември 1973 година в град Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своите творби използва естествени камъни, минерали и керамика. Художникът има над 10 самостоятелни изложби, някои по- важни от които са: Художествена Галерия Русе (2018), Арт Фалерия "Сигна", Пловдив (2018), Изложбени Зали Рафаел Михайлов, Велико Търново (2019), Арт Център Къща на Художниците, Плевен (2019) и др.

"Градът" - изложба мозайки на Страхил Найденов / Източник: Арт галерия "Ларго"

Още

Вижте красиви мозайки от хартия

Вижте красиви мозайки от хартия

Участва в множество национални и международни изложби и конкурси, някои от които: Осмо и Девето биенале на малките форми, Плевен, участие в изложба "Съвременни тенденции" в галерия "Мерлино", Флоренция, участие в изложба "Художествени връзки"- галерия "Мерлино", Флоренция, участие в Международно биeнале Art Olympia (2017, 2019) в Токио, Япония, участие в "The Art Box Project Basel", Базел, Швейцария (2017) и "The Art Box Project New York", Ню Йорк, САЩ, (2018), участие в Трето годишно шоу за мозайка, Орегон, САЩ (2017), участие в Изложба Българско Монументално Изкуство - Галерия на Български Културен Институт- Прага, Чехия (2018), участие в Белградски Фестивал на Мозайката "Heritage House" -Белград, Сърбия, (2018) и др. През 2017 г. печели награда за финалист в Международното биeнале Art Olympia в Токио, Япония. Живее и работи в Плевен.

Откриването на изложбата "Градът" е на 21.02.2020 от 18:30 часа в Галерия Ларго, ул. Хан Крум 8, Варна. Изложбата продължава до 11.03.2020 година.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на ТУК

Още

Арт галерия "Ларго" празнува деветия си рожден ден със сборна изложба

Арт галерия "Ларго" празнува деветия си рожден ден със сборна изложба

Още

Античният град Зеугма – Градът на Римските мозайки в Анадола

Античният град ЗеугмаГрадът на Римските мозайки в Анадола

Още

Мозайките от Малката базилика на Филипопол

Мозайките от Малката базилика на Филипопол

Още

Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей

Цветни мозайки от Древен Рим показват в Археологическия музей

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Портрет на Лушън Фройд от Франсис Бейкън беше продаден на търг за над 50 милиона евро

Портретът, притежаван от европейски колекционер и непоказван публично от 1965 г., изобразява Фройд със стиснати юмруци, преди да стане от пейката, на която е седнал

София Комикс Експо 2022: Трета национална изложба на българския комикс

От 4 до 20 юли в Съюза на българските художници на Шипка 6, зала 1А

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

"Скиците са най-близкото нещо до шедьовъра "Тайната вечеря", с което колекционерите могат да се сдобият. Говорим за две грандиозни рисунки, които също така отразяват големите технически нововъведения в творбите на Леонардо"

Българският културен институт в Рим открива изложба с портрети на родни творци

Експозицията включва колекция от портрети на български художници, актьори, музиканти, режисьори

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова