Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дарина Пеева, Росица Гецова и "Скритият камък"

ДА ОТКРИЕМ СКРИТОТО

Дарина Пеева, Росица Гецова и "Скритият камък"

Може да се види от 1 до 15 юли 2021 г. в Галерия "Аросита"

Автор: Росица Гецова (Източник: Галерия "Аросита")

Дарина Пеева и Росица Гецова, представят от 1 до 15 юли 2021 интерпретация на скрития камък в галерия "Аросита"- огледална инсталация, графика, обекти и видео, различен начин да открием скритото в себе си или да извадим нещата, които крием.

Галерия "Аросита", ул. Врабча 12 Б, София. Вернисаж: 01 юли, 17:00-20:00 ч.

Храмът Рьоан-джи е известен със своята знаменита градина с камъни в Киото, Япония. Той е от голямо културно и историческо значение и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Рьоан-джи е построен от Хосокава Кацумото през 1450 г.

Петнадесет черни необработени камъни, организирани в пет групи, от която и да било гледна точка на посетителите в градината от този ред на 15-те камъка винаги един е извън погледа, скрит от другите камъни. Всеки вижда 14 камъка от своята гледна точка. Градината е символ на учението на дзен будизма, осъзнаване на текущия момент и прозрението в същността на нещата чрез личния опит.

Галерия "Аросита"

Още

Вижте уникалната арт инсталация в сърцето на София

Вижте уникалната арт инсталация в сърцето на София

Какво е значението на градината? Някои оприличават пейзажа ѝ с острови в бурен поток, а други - с появяващи се от мъглата планински върхове. Има и такива, които смятат, че градината не символизира нищо, а е просто абстрактна подредба на обекти в пространството, която цели само и единствено да провокира медитация.

От определена гледна точка разположението на камъните напомня формата на дърво, позната ни от природата, но дори това вероятно е спекулативна, чисто визуална интерпретация. Може би някъде там се крие и тайната при създаването и съзерцаването на градината - да отнемем на погледа способността "да гледа визуално". Едва тогава ще видим скритото - може би петнайсетия камък.

По десетки начини се тълкува същността, която е вложил преди векове мъдрият монах в петнайсетте необработени камъка, пръснати по белия пясък. Прави се крачка около пясъчния правоъгълник и отново се виждат четиринадесет камъка. Петнадесетият - същият, който досега е останал скрит, сега се оказва сред тях, а изчезва друг.

Следваща крачка - същият гениално планиран хаос се осъществява отново - оказва се, че откъдето и да погледнеш, един от камъните винаги остава скрит. Това е нагледен модел на познанието и езотерична метафора.

Автор: Дарина Пеева (Източник: Галерия "Аросита")

Още

Инсталация от Миди и рапани радва бургазлии

Инсталация от Миди и рапани радва бургазлии

Колкото и да търсим, непременно нещо ще остане неизвестно, непресметнато, несъобразено. Сигурни сме, че виждаме всичко, и не ни и идва наум, че има още нещо, което не виждаме. Можете да попитате пълната с хора галерия от противоположната страна на градината - те виждат абсолютно еднакъв брой камъни. Но всеки вижда своите четиринадесет камъка.

Може би смисълът на градината е в това, че хората възприемат едно и също нещо по различен начин, всеки - по свой? И при това на никой от източните хора не му идва наум да твърди: "Аз виждам света правилно, а останалите - не.

Още

Монохромна инсталация "улавя" въображаемите сънища на дете

Монохромна инсталация "улавя" въображаемите сънища на дете

Още

Инсталацията "Чупливо" ви кани да станете част от едно артистично съпреживяване

Инсталацията "Чупливо" ви кани да станете част от едно артистично съпреживяване

Още

Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева

Арт инсталация с боядисани 55 000 квадратни метра трева

Още

Хипнотизираща инсталация съживява 400-годишна руина с цветни "пиксели"

Хипнотизираща инсталация съживява 400-годишна руина с цветни "пиксели"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Текла Алексиева: Една жена седи и си рисува...

Изложба от 30 март до 20 април 2023 в Галерия "Little Bird Place"

Изложба в САЩ събира известни картини на Клод Моне и Джоан Мичъл

"Моне/Мичъл: Живопис на френския пейзаж" ще бъде открита в понеделник в Музея на изкуствата в Сейнт Луис, щата Мисури, където творбите на двамата майстори на XX век ще бъдат изложени до 25 юни

Кокимото с изкуство срещу смъртта (видео)

С новата си изложба "Memento Mori" артистът ни напомня, че сме смъртни през произведения на изкуството, в които водещо е чувството за хумор

Печатна грешка в книгата на Аза

Изложбата е от 24 март до 11 април 2023 в Галерия КО-ОП

Изкуствовед отрича да е имало картина на Джаксън Полък в колекцията на Чаушеску

В колекцията му липсва вкус към американското изкуство, особено пък абстрактен импресионизъм, заяви Адриан Буга

Изложбеният цикъл Genesis - нов хоризонт на Юлиян Табаков

Проектът ще продължи 7 месеца между март и септември в четири различни галерии