Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Вижте топ 20 на най-високите сгради в света до 2018 г.

ВИСОКО, ВИСОКО

Вижте топ 20 на най-високите сгради в света до 2018 г.

Това са едни от бисерите в короната на архитектурната и строителната мисъл

Всеки ден израстват нови сгради във всяка част на света, много от които са небостъргачи. Хората са обсебени от идеята да разбиват рекорди. И става много трудно да се определят най-високите сгради в света.

Сградите, които ще видите не само са живо свидетелство за това какво е постигнато в архитектурата и инженерната мисъл до сега, но също така подчертават човешкия стремеж към границите на възможностите.

Още

Така изглежда най-големият изоставен небостъргач в света

Така изглежда най-големият изоставен небостъргач в света

Предлагаме на вашето внимание 20-те най-високи сгради в света до 2018 г.:

20. МЕЖДУНАРОДНА ФИНАНСОВА КУЛА ГУАНДЖОУ - 439 МЕТРА Известен също като Гуанджоу IFS, този чудовищен небостъргач е втората най-висока сграда в Гуанджоу, точно до центъра на CTF. Въпреки че е класирана на последната позиция в този списък, не подценявайте нейната височина. Той е висок 439 метра. Wilkinson Eyre проектира тази рекордна сграда през 2005 г. Сградата е завършена до 2010 г. Също така, Guangzhou IFS е носител на престижната награда Lubetkin 2012.

19. БОРСАТА 106 - 445 МЕТРА С мощна височина от 445 метра, борсата 106 е една от най-високите сгради в Куала Лумпур. Изграден е за жилищно строителство за големи корпоративни офиси. Той се намира в непосредствена близост до кулите Петронас. Небостъргачът е бил известен преди като TRX Signature Tower. Петронас управлява града доста дълго време. Сега е време за борсата 106. Веднъж завърши, той ще надмине кулите близнаци във височина, без съмнение.

18. МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФИНАНСОВ ПЛОЩАД НА СУДЖОУ - 445 МЕТРА Друг небостъргач, който грабва ябълката, Сучжоу IFS се намира в Суджоу, Китай. Това 66-етажна висока сграда къщи офиси и магазини. Има общо 95 етажа заедно с 5 подземни. В момента обаче сградата е в процес на изграждане. Архитектурната фирма, която стои зад развитието на Чанша IFS, също изгражда тази кула. Този факт е очевиден от приликата в техните имена.

17. КУЛА ZIFENG - 450 МЕТРА С височина 450 метра и етаж от 89 етажа, Zifeng Tower е друг небостъргач в Китай, Nanjing. Уникалната му структура е спечелила много награди и признания от различни части на света. Кулата изглежда напълно различна, когато се гледа от различни ъгли. Около 750 млн. Долара бяха изразходвани за неговото изграждане. Намира се на 72-ия етаж. Архитектите са вдъхновени от китайските традиции. Така те създадоха сграда, която можеше да живее добре в съвременния град. Вземете следващия полет и се насладете на невероятните търговски центрове на Zifeng Tower.

16. КУЛИТЕ БЛИЗНАЦИ ПЕТРОНАС - 451,9 МЕТРА Кулите Петронас 1 и 2 представляват известните кули-близнаци Петронас в столицата Малайзия, Куала Лумпур. Това е най-старата сграда в този списък заради нейното откриване през 1998 г. Това беше най-високата сграда в света от 1998 г. до 2004 г. Тя е невероятна 88 етажа, подвигът, който остава безспорен в продължение на няколко години. Световноизвестният аржентински архитект, Цезар Пели, допринася за процеса на проектиране. В двете кули има общо над 76 асансьора. Двуетажните асансьори са една от техните характеристики. Удобствата за безопасност и сигурност тук също са похвални.

Още

Вижте първия небостъргач в света с виенско колело на фасадата

Вижте първия небостъргач в света с виенско колело на фасадата

15. КУЛА НА ЧАНША IFS T1 - 452 Хунан, Китай, се помещава в тази 452-метрова сграда, наречена Changsha IFS tower T1. Wong Tung & Partners проектирали тази огромна кула, докато Източен китайски архитектурен дизайн и изследователски институт го конструирали. Изграждането му започна през 2013 г. и приключи през 2017 г. Чанша IFS Tower е осмата по големина китайска сграда. Проектът включва два небостъргача, от които T2 е висок 315 метра. Развитието на тази кула е свързано с развитието на хипер-свързана търговия на дребно, пристанище Сити. В него се помещава и един от най-добрите търговски центрове в Китай, известен със своите удобства от висок клас.

14. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТ 81 - 461,5 МЕТРА Landmark 81 в момента е най-високата сграда на Виетнам, Азия. Построен във Vinhomes Central Park, той е висок 461,5 метра и има общо 81 етажа. Тя бе открита за обществеността в края на 2018 г. Правата на собственост на тази сграда са с Vingroup. Общата му площ е приблизително 241 000 кв. Метра. Тъй като в сградата има 81 етажа, той е обявен за забележителност 81. В Виетнам е често срещано наименование на сградите след преброяването им. Красивата палуба на обсерваторията предлага 360-градусова гледка към град Хо Ши Мин.

13. ЦЕНТЪР ЛАХТА - 462 МЕТРА Лахта Център е на 13-о място в списъка и е най-високата сграда в Европа, разположена в Санкт Петербург, Русия. Окончателното откриване на сградата е направено наскоро през януари 2018 г. Тя е построена за смесено строителство като офиси, хотели, спортни центрове и търговски комплекси. Около 3000 души са били заети в строителството на Центъра Лахта. Арката, разположена на входа му, е висока около 24 метра. Освен обичайните асансьори, има и специално проектирани пожарникарски асансьори за спешни случаи. Нещо повече, сградата е доказателство за звука, защото в конструкцията си използва съвременни акустични материали.

12. МЕЖДУНАРОДЕН ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР - 484 МЕТРА Международен търговски център се намира в красивия град Хонг Конг. Този небостъргач е завършен през 2010 г. от Sanfield Building Contractors Limited. Той се намира в остров Хонг Конг, за разлика от други небостъргачи на този град. С височина от 484 метра, тя е най-високата сграда на острова. Имате нужда от още невероятни факти? Най-високият плувен басейн в света се намира на 108-ия етаж на тази сграда. Разполагащ с няколко търговски центъра, луксозни хотели и бизнес офиси, Международният търговски център е световноизвестен център за бизнес, развлечения и начин на живот.

11. СВЕТОВЕН ФИНАНСОВ ЦЕНТЪР В ШАНХАЙ - 492 МЕТРА От Китай, Шанхайската световна финансова кула е висока 492 метра. Разполага с общо 101 етажа. Японска фирма, наречена Строителна компания Мори, получи търг за строителство. По ирония на съдбата американска фирма, Kohn Pederson Fox, проектира тази сграда. С 33 ескалатора и 91 асансьора, общата му площ е 381 600 кв. Метра. В него се помещават финансови къщи, хотелски стаи и търговски центрове. Причината за неговата популярност е гъвкавата структура. Някога това беше най-високата сграда в света, преди да я поеме Бурж Халифа.

10. ТАЙПЕ 101 - 509, 2 МЕТРА Някога известен като най-високата сграда в света, Тайпе 101 понастоящем е на 10-о място в списъка. По-рано тя имаше най-бързите асансьори в света. Древните китайски пагоди са били вдъхновение за нейната структура. Корпорацията на финансовия център Тайпе притежава правата на тази сграда. Тайпе 101 е перфектната комбинация от азиатски традиции и модерни технологии. Той е дом на огромен бизнес и предлага удобства за отдих. С 101 етажа над земята, има и 5 подземни етажа. Тук често се организират специални случаи.

9. CHINA ZUN - 524 МЕТРА - Също известна с официалното име CITIC Plaza, China Zun е сграда с височина 524 метра. Кулата е на 108 етажа. Тя е кръстена на древен съд. Неговата форма е вдъхновена от самия съд. China Zun е строен на два пъти - през 2017 г. и след това през 2018 г. Басейнът е на покрива. В Пекин няма сграда, която да надмине тази кула по височина в близко бъдеще. Тя ще бъде открита през март 2019 г.

8. TIANJIN CHOW TAI FOOK TOWER - 530 МЕТРА Известна още като кулата CTF на Тиенджин, това е четвъртата най-висока сграда в Китай. Тя е на същата като кулата на Гуанджоу, но е по-ниска. Нейното вторично строителство е завършено до края на 2018 г. В него има луксозни апартаменти и корпоративни офиси, както и жилищни площи.

7. ФИНАНСОВИЯТ ЦЕНТЪР НА ГУАНДЖОУ ЧОУ ТАЙ ФУК - 530 МЕТРА Cградата е с височина 530 метра и се намира в Гуанджоу, Китай. Тази сграда е на 111 етажа, от които 5 са ​​подземни. Церемонията по откриването й се състоя през 2016 г. CTF Tower е многофункционално пространство и разполага с повече от 95 работни асансьора. Тези асансьори могат да се движат със скорост от 44 мили в час.

6. СВЕТОВЕН ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР - 541 МЕТРА Освен че е най-високата сграда в Ню Йорк, Световният търговски център е и най-високата сграда в САЩ. Той се издига на височина 541 метра.

След терористичната атака срещу Световния търговски център на 11 септември 2011 г., той е изграден отново. Една от най-високите сгради в Съединените щати, тя е кръстена на северната кула на старата сграда.

5. СВЕТОВНАТА КУЛА ЛОТЕ - 555 МЕТРА Световната кула Лоте в Сеул е гордостта на Южна Корея. Тринадесет години бяха похарчени за изграждането на тази огромна сграда. Тя е открита през 2017 г. Сградата е на 123 етажа. Тази сграда е построена така, че може да издържи на земетресение 9 по скалата на Рихтер. Построен е край бреговете на река Хан.

4. PING ФИНАНСОВА КУЛА - 599 МЕТРА Тази гигантска сграда е още един скъпоценен камък от Китай. Ping An Finance Tower е висока 599 метра и се намира в Шънжън. В него се помещава офисът на Ping An Insurance. Той бе открит през 2015 г., но строителните работи продължиха до 2017 година. В кулата има множество конферентни центрове, магазини и хотелски стаи.

3. ЧАСОВНИКОВАТА КУЛА В МЕКА - 601 МЕТРА Часовниковата кула в Mека е една от най-високите сгради в свещения град Мека, Саудитска Арабия. Намира се в непосредствена близост до известната Голяма джамия. Строителството на тази сграда отнема около 7 години. През 2011 г. Часовниковата кула бе отворена. Повече от 96 асансьора работят всеки ден в тази сграда. Небостъргачът с височина 601 метра. Часовникът на кулата може да се види от 30 километра разстояние.

2. ШАНХАЙСКАТА КУЛА - 632 МЕТРА Втората по височина сграда в света, Шанхайската кула, е сред безбройните постижения на Китай. Това е най-високата сграда в Китай. Открита е през 2014 г. Сградата беше построена за 8 години, а за нейното изграждане бяха дадени 4,2 млрд. долара. Хотелът в Шанхайската кула разполага с около 258 стаи. разположени в Шанхайската кула. От нея се открива вероятно най-добрият изглед в Китай.

1. БУРЖ ХАЛИФА - 828 МЕТРА Заедно с това, че най-високата сграда в Дубай, Burj Khalifa е официално най-високата сграда в света от 2010 г. насам. Търгът за неговото изграждане бе даден на архитектурна фирма от Чикаго. Висока е 828 метра и е на 163 етажа, където живеят около 30 000 души. В Burj Khalifa има хотели и търговски центрове, както и изкуствено езеро. Кулата е получила много награди и признание в света на архитектурата.

Валерия КАЛЧЕВА

Още

Eто как ще изглеждат сградите на бъдещето

Eто как ще изглеждат сградите на бъдещето

Още

Французин "шпионира" жителите на Хонг Конг по покривите на високите стари сгради

Французин "шпионира" жителите на Хонг Конг по покривите на високите стари сгради

Още

Ако известните кинорежисьори бяха сгради

Ако известните кинорежисьори бяха сгради

Още

Последовател на Салвадор Дали обръща сградите с "краката" нагоре

Последовател на Салвадор Дали обръща сградите с "краката" нагоре

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Издигнаха статуя на Христос по-висока от тази в Рио де Жанейро

"Христос Покровител" малкия бразилски град Енкантадо е с височина 43 метра с пиедестала в сравнение със статуята в Рио, която е 38-метрова

Египетски археолози откриха храм на Зевс в Северен Синай

Изследователите са намерили останки на постройки от кирпичени тухли и каменни блокове от мрамор

Париж - градът, в който всичко е позволено

"Артистът няма друг дом в Европа освен Париж" казва немският философ Фридрих Ницше в Ecce Homo

"Мислителят" на Роден ще бъде предложен на търг на "Кристис"

Замислена от Роден около 1880 г. като неразделна част от композицията "Портите на Ада" по мотиви от "Божествена комедия" на Данте, "Мислителят" става самостоятелна творба през 1904 г., когато е изложена за първи път в Парижкия салон