Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Реставратори правят "превантивна консервация" на Двореца на дожите във Венеция

АРХИТЕКТУРНИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

Реставратори правят "превантивна консервация" на Двореца на дожите във Венеция

Дейностите започнаха през юни и ще продължат приблизително 14 месеца, докато специалистите изследват всеки сантиметър от повърхностите в палата. В него се намират някои от най-великолепните световни произведения на изкуството, сред които творби на Тинторето и Тициан

Арт реставратори изпълняват амбициозен проект за т.нар. "превантивна консервация", целящd опазване на ценни произведения на изкуството и сложните орнаменти в Двореца на дожите - емблематична сграда, която е била в центъра на политическия живот в могъщата морска република Венеция, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА. 

Още

Биеналето във Венеция: Големите теми като екология, расизъм и сексизъм

Биеналето във Венеция: Големите теми като екология, расизъм и сексизъм

Дейностите започнаха през юни и ще продължат приблизително 14 месеца, докато специалистите изследват всеки сантиметър от повърхностите в палата. В него се намират някои от най-великолепните световни произведения на изкуството, сред които творби на Тинторето и Тициан.

Италианското правителство осигури 500 хиляди евро за финансиране за проекта.

Специалистите използват мобилни скелета, за да могат да работят върху малки площи и да оставят пространството отворено за посетителите. Всеки ден реставраторите се катерят до таваните с инструментите си за работа.

В залата на Великия съвет е една от най-големите картини в света - "Раят" на Тинторето, простираща се на около 150 квадратни метра. Реставраторът Алберто Маркон прави план на повърхността сантиметър по сантиметър, като отбелязва повредените части, които ще трябва да бъдат възстановени.

По-късно информацията е включена в база данни, която помага на екипа да реши не само къде трябва да се намеси козметично или къде се изискват по-сериозна работа, но също и да наблюдава цялостното състояние на произведението на изкуството с течение на времето.

Още

Михаил Михайлов, с когото отиваме на Биеналето във Венеция

Михаил Михайлов, с когото отиваме на Биеналето във Венеция

От другата страна на залата, колега на Маркон работи върху сложен фриз около тавана, като почиства праха от картината в търсене на олющена боя и признаци на рушене. В намиращата се в близост зала друг реставратор внимателно поставя лепило в боядисаната в златно дървена украса, за да я предпази.

Директорът на проекта - архитект Ариана Абате, обяснява, че програмата прави мониторинга на произведения на изкуството основен приоритет, а отделените време и средства са почти нечувани. Тя смята, че "превантивната консервация" може да бъде бъдещето за съхраняване на произведения на изкуството.

Абате казва, че основната им работа е визуална, като включва наблюдение с фотографски, мултиспектрални и други видове техники.

В някои случаи процесът на рушене е толкова сериозен, че специалистите трябва да се намесят незабавно. Екипът е създал временно студио в частния параклис на дожа, където реставраторите могат да работят върху отделни творби.

След като цялата работа приключи, организации като американската с нестопанска цел "Сейв Венис" (Save Venice) ще се намесят, за да помогнат за финансирането на по-нататъшно възстановяване, което се прецени за необходимо.

Влажността и солената вода във Венеция - град на 1600 години, изграден върху лагуна с древните си дворци, свързани с канали, са особено разрушителни за архитектурата и произведенията на изкуството. Дворецът на дожите се намира в края на площад "Сан Марко".

Още

Френски кинорежисьор представи антиутопия за Франция на кинофестивала във Венеция

Френски кинорежисьор представи антиутопия за Франция на кинофестивала във Венеция

Още

"Златен лъв" за американския режисьор и сценарист Пол Шрейдър от кинофестивала във Венеция

"Златен лъв" за американския режисьор и сценарист Пол Шрейдър от кинофестивала във Венеция

Още

Ето кои са фаворитите за големите награди във Венеция

Ето кои са фаворитите за големите награди във Венеция

Още

Джоана Хог и Тилда Суинтън представят новия си филм на кинофестивала във Венеция

Джоана Хог и Тилда Суинтън представят новия си филм на кинофестивала във Венеция

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Започна строителство на нов берлински музей за модерно изкуство

Новият музей ще бъде седмото място, където ще се помещава Националната галерия на Германия

Галерия Топлоцентрала-Куб посреща българския павилион от архитектурното биенале във Венеция

Изложбата бе избрана да представи страната ни на международния форум, поставяйки фокус на образованието като единствен възможен път за развитие на обществото и парадоксалната му липса в отдалечени райони на България

Изложба, представяща цивилизацията на инките, беше открита в китайския град Чънду

Експозицията показва 168 експоната от 14 музея в Перу - сечива от кости, камък, дърво, метал, текстил, изображения, мумии

Гърция предлага да "заема" артефакти на Великобритания в замяна на мраморните фризове от Партенона

Дали 2024 г. най-накрая ще сложи край на дългогодишния спор остава неясно

Четвъртото издание на фестивала на връх Бузлуджа ще бъде от 8 до 11 август 2024 г.

За пореден път се подготвят три музикални сцени, 3D мапинг шоу, както и богата дневна културна програма