Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Археологически екип под ръководство на директора на НИМ подновява разкопките на нос Калиакра

ДРЕВНИ ОТКРИТИЯ

Археологически екип под ръководство на директора на НИМ подновява разкопките на нос Калиакра

Днес започнахме разчистване на терена и се надявам разкопките да продължат до края на август, каза пред журналисти в Балчик ръководителят на археологическата експедиция

Археологически екип под научното ръководство на директора на Националния исторически музей (НИМ) доцент д-р Бони Петрунова подновява разкопките на нос Калиакра (Снимка: БТА)

Археологически екип под научното ръководство на директора на Националния исторически музей (НИМ) доцент д-р Бони Петрунова подновява разкопките на нос Калиакра - в сектора, в който през последните години бе открита т.нар. Татарска плячка и богатото погребение на аристократ от династията на Добротица.

Днес започнахме разчистване на терена и се надявам разкопките да продължат до края на август, каза пред журналисти в Балчик ръководителят на археологическата експедиция. Ще работим в сектора, от който от 2017 г. не можем да "излезем" след откриването на много богати археологически находки, добави доцент д-р Петрунова.

Всички хипотези и аргументи за това кой е положен в богатия гроб са представени в новата книга "Георги. Един неизвестен аристократ от Калиакра", каза Бони Петрунова (Снимка: БТА)

Тя припомни, че това е мястото, където блесна съкровището от близо 1000 златни и сребърни монети, апликации, катарами, бижута, поставени в малък глинен съд, вкопан в земята. В този сектор археолозите се натъкнаха и на погребението на знатния Георги със златен пръстен-печат.

Според нашите последни изследвания на пръстена е изписано "Георги - управител на Калиакра", каза доц. Бони Петрунова и допълни, че пръстенът е по-добре изработен и по-красив от Калояновия.

Още

Нова ценна находка на Калиакра

Нова ценна находка на Калиакра

Нейната хипотеза е, че аристократът, починал само на 27 години, е внук на Добротица и е подготвян от владетеля да го наследи на престола на Добруджанското деспотство. Възможно е също Георги да е племенник на Добротица - син на неговия по-голям брат Балик.

Всички хипотези и аргументи за това кой е положен в богатия гроб са представени в новата книга "Георги. Един неизвестен аристократ от Калиакра", каза Бони Петрунова. Съавтори на научния ръководител на археологическата експедиция са Иван Чокоев, изследовател на тъкани, и археологът Росен Пеевски.

Още

Вижте реплика на ценна археологическа находка при Русокастро

Вижте реплика на ценна археологическа находка при Русокастро

Още

270 хил. лева отпусна Министерството на културата за археологически проучвания в Шуменско

270 хил. лева отпусна Министерството на културата за археологически проучвания в Шуменско

Още

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Още

Мексикански археолози откриха гробница с детски останки от времето на ацтеките

Мексикански археолози откриха гробница с детски останки от времето на ацтеките

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Компютърна томография разкрива тайните на "златна" мумия, съхранявана в Египетския музей над сто години

След удивителните разкрития древният артефакт предстои да бъде показан на публиката за първи път над сто години след откритието му

Международен център на френския език ще бъде открит през юни във Франция

Международното седалище на френския език ще се помещава в стара кралска резиденция

Домът на Ветий в Помпей - изключителен поглед върху живота на римското общество (галерия)

Един от най-известните и най-богатите домове на Помпей, който пази изключителни произведения на изкуството и разказва за социалния възход на двама бивши роби, отвори вратите си за посетители след 20 години реставрация

Египетските власти задържаха трима души при опит за кражба на 10-тонна статуя на фараона Рамзес Втори

Според изявлението полицията е съобщила, че "трима души са арестувани за притежание на ръчни инструменти за копаене и тежко оборудване - кран, които са използвали в опит да вдигнат статуята и да разкопаят антиките в района"

Британският музей съобщи, че провежда "конструктивни дискусии" с Гърция за скулптурите от Партенона

Източници от гръцкото министерство на културата и спорта опровергаха публикацията

В Камбоджа започна издигането на най-високата статуя на Буда в света

Изграждането на 108-метрова статуя на Буда започна на върха на планината Бокор в югозападната крайбрежна част на Камбоджа