Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Археологически екип под ръководство на директора на НИМ подновява разкопките на нос Калиакра

ДРЕВНИ ОТКРИТИЯ

Археологически екип под ръководство на директора на НИМ подновява разкопките на нос Калиакра

Днес започнахме разчистване на терена и се надявам разкопките да продължат до края на август, каза пред журналисти в Балчик ръководителят на археологическата експедиция

Археологически екип под научното ръководство на директора на Националния исторически музей (НИМ) доцент д-р Бони Петрунова подновява разкопките на нос Калиакра (Снимка: БТА)

Археологически екип под научното ръководство на директора на Националния исторически музей (НИМ) доцент д-р Бони Петрунова подновява разкопките на нос Калиакра - в сектора, в който през последните години бе открита т.нар. Татарска плячка и богатото погребение на аристократ от династията на Добротица.

Днес започнахме разчистване на терена и се надявам разкопките да продължат до края на август, каза пред журналисти в Балчик ръководителят на археологическата експедиция. Ще работим в сектора, от който от 2017 г. не можем да "излезем" след откриването на много богати археологически находки, добави доцент д-р Петрунова.

Всички хипотези и аргументи за това кой е положен в богатия гроб са представени в новата книга "Георги. Един неизвестен аристократ от Калиакра", каза Бони Петрунова (Снимка: БТА)

Тя припомни, че това е мястото, където блесна съкровището от близо 1000 златни и сребърни монети, апликации, катарами, бижута, поставени в малък глинен съд, вкопан в земята. В този сектор археолозите се натъкнаха и на погребението на знатния Георги със златен пръстен-печат.

Според нашите последни изследвания на пръстена е изписано "Георги - управител на Калиакра", каза доц. Бони Петрунова и допълни, че пръстенът е по-добре изработен и по-красив от Калояновия.

Още

Нова ценна находка на Калиакра

Нова ценна находка на Калиакра

Нейната хипотеза е, че аристократът, починал само на 27 години, е внук на Добротица и е подготвян от владетеля да го наследи на престола на Добруджанското деспотство. Възможно е също Георги да е племенник на Добротица - син на неговия по-голям брат Балик.

Всички хипотези и аргументи за това кой е положен в богатия гроб са представени в новата книга "Георги. Един неизвестен аристократ от Калиакра", каза Бони Петрунова. Съавтори на научния ръководител на археологическата експедиция са Иван Чокоев, изследовател на тъкани, и археологът Росен Пеевски.

Още

Вижте реплика на ценна археологическа находка при Русокастро

Вижте реплика на ценна археологическа находка при Русокастро

Още

270 хил. лева отпусна Министерството на културата за археологически проучвания в Шуменско

270 хил. лева отпусна Министерството на културата за археологически проучвания в Шуменско

Още

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Археолози търсят ранния храм на Дионис на Перперикон

Още

Мексикански археолози откриха гробница с детски останки от времето на ацтеките

Мексикански археолози откриха гробница с детски останки от времето на ацтеките

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Специалисти се обединиха около мнението, че се налагат законодателни промени в областта на опазването на културното наследство. Това се случи по време на кръгла маса, посветена на проблемите и законодателството в сферата

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Министър Атанас Атанасов и посланик Херо Мустафа откриха обновената Тракийска гробница при Свещари

Културният обект е реновиран по проект "Свещари в нова светлина". Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство - Ambassador"s Fund For Cultural Preservation

Дворец, строен 226 години, е новият дом на португалското кралско съкровище

Публиката се стече на очакваното откриване на музея в двореца Ажуда в Лисабон, привлечена от значимостта на колекцията - над 1000 предмета, някои от които изложени за първи път, включително бижутата на португалската корона