Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Започна 19-ият Международен фотоконкурс с изложба "Кукерландия"

КУКЕРСКАТА ТРАДИЦИЯ

Започна 19-ият Международен фотоконкурс с изложба "Кукерландия"

Допускат се фотографии на български и чужди автори, като всеки от тях може да участва с до пет творби, издържани от художествено-фотографски и етнографски аспект

Снимка: Официална фейсбук страница на Община Ямбол

От вчера 21 януари започна приемането на снимки за 19-ия Международен фотоконкурс с изложба "Кукерландия".

Крайният срок е 10 февруари, обявиха на сайта си от Националното сдружение фотографска академия (НСФА) "Янка Кюркчиева".

Още

"Кукерландия" завладява Ямбол

"Кукерландия" завладява Ямбол

Конкурсът има за цел да съхрани етнографската памет и да популяризира кукерската традиция. Фотографиите "запечатват" традиционните кукерски игри от различни региони на България, включително и Ямболския.

Допускат се фотографии на български и чужди автори, като всеки от тях може да участва с до пет творби. Снимките могат да бъдат черно-бели и цветни, без ограничение на използваните технологии. Трябва да са издържани от художествено-фотографски и етнографски аспект, и да се придържат към кукерската традиция.

Участниците трябва да качат своите снимки за предварителна селекция на сайта на "Кукерландия" - ТУК. Конкурсът е анонимен и всякакви обозначения по снимката се смятат за нарушение на принципа. Размерът на снимките не трябва да надвишава 600х600 пиксела. Файловете са с големина до 350 КВ, във формат JPEG.

Конкурсът-изложба е част от Международния маскараден фестивал "Кукерландия", който тази година ще се състои за 24-и път в Ямбол и региона, от 23-и до 26 февруари.

Фотографското събитие се организира от общините Ямбол и Тунджа, Културно-информационния център "Безистена" и Художествената галерия "Жорж Папазов" в Ямбол. За втора поредна година е под егидата на НСФА "Янка Кюркчиева".

Още

Кукери бориха зли сили в Ямбол

Кукери бориха зли сили в Ямбол

"Кукерландия" се завръща в пълен формат след две години ограничено провеждане заради действащите противоепидемични мерки за COVID-19. Тази година отново ще се състоят традиционните пищни карнавални шествия на кукери, джамалари, бабугери и други подобни персонажи от народната обредност у нас. Ще участват и маскарадни групи от чужбина.

В рамките на фестивала отново ще се проведе Националният кукерски празник "Кукериада - Тунджа, Долината на кукерите" в селата на община Тунджа.

Фестивалът ще започне с детския празник "Аз съм кукерче". Официалното откриване на "Кукерландия" е на 24 февруари - с традиционното карнавално шествие и концерт "Под знака на кукера". Кулминацията е на 25 и 26 февруари, когато са дефилетата на маскарадните групи в градския парк на Ямбол.

"Кукерландия" е единственият маскараден фестивал в страната, който се провежда от 24 години без прекъсване. Негови организатори са общините Ямбол и Тунджа. Фестивалът е под патронажа на Министерството на културата.

Още

Симитлия - древната земя на кукерите в Симитли

Симитлия - древната земя на кукерите в Симитли

Още

Наближава "Симитлия - Древната земя на кукерите"

Наближава "Симитлия - Древната земя на кукерите"

Още

Рипайте, кукери, да пукне пролет!

Рипайте, кукери, да пукне пролет!

Още

Pазпалиха огньовете и извадиха кукерските маски за обичая "Сурва" в пернишките села

Pазпалиха огньовете и извадиха кукерските маски за обичая "Сурва" в пернишките села

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

КласикАрт представя "Инструментално белканто" с музиката на Италия и Франция

Специален гост на звездния колектив на 4 февруари в Камерна зала "България" е френският виртуоз на флейтата Алекси Косенко

"Реквием на Габриел Форе" ще звучи в концерта на Смесения хор на БНР музея "Земята и хората"

Модернизираните черти на бароковата музика тук се съчетават с предшествениците на импресионизма и интонациите на френския шансон

Националната награда за живопис на името на Майстора ще бъде връчена днес в Кюстендил

Отличието за живопис се присъжда ежегодно на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година

Николина Енчева с първа самостоятелна изложба в галерия "Неси"

Откриване на 26 януари от 16 до 19 часа. Изложбата продължава до 15 февруари

Иван Кънчев "С почит към тракийската керамика"

Изложбата може да се види от 25 януари до 10 февруари 2023 в Галерия "Арте"

БНР ще отбележи 88-ия си рожден ден с 23-ите награди "Сирак Скитник"

Над 20 известни българи, хора на изкуството и културата, общественици, журналисти са били начело на радиото и са управлявали най-старата електронна медия у нас