Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Наближава "Симитлия - Древната земя на кукерите"

"ГОНЕНЕ НА ЗЛИТЕ СИЛИ"

Наближава "Симитлия - Древната земя на кукерите"

Над пет хиляди участници ще дефилират в 15-ото издание на фестивала на 13 януари

Снимка: Shutterstock

На 13 януари /събота/ ще се състои 15-ото издание на фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите", съобщиха организаторите от общината пред БТА.

Снимка: Shutterstock

Отново арена на зрелищното събитие ще бъде градският стадион "Септември". Тук от 10.00 часа ще започне дефилето на над пет хиляди участници. Рекорден е тазгодишният брой на групите - общо 33, съобщи на БТА кметът на община Симитли Апостол Апостолов.

Снимка: Shutterstock

Още

7 400 участници се очакват на маскарадните игри в Перник

7 400 участници се очакват на маскарадните игри в Перник

Осем от тях са от община Симитли, останалите са от Югозападна България, както и от други краища на страната, ще има и гостуващи групи от Македония. Сред тях повечето от участниците са традиционни. Ще има и нови - седем групи за първи път ще представят своите кукерски костюми и маски, народни обичаи, ритуали, традиции, танци, сурвакарски, коледни и новогодишни игри.

Това действително превръща "Симитлия - Древната земя на кукерите" в истински празник на съхранената от незапомнени времена, жива и днес традиция, а целта е да пресъздаде пъстрата палитра на богатото ни нематериално наследство, убедени са организаторите на атрактивното събитие от общината.

Снимка: Shutterstock

Фестивалът остава с непроменен регламент и има състезателен характер. Авторитетно жури ще гледа, оценява и отличава най-атрактивните и най-автентични участници. Надпреварата ще бъде в различни категории. Ще има купи и грамоти за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция. Ще се раздадат и множество индивидуални отличия, каквито ентусиазираните участници, дошли отблизо и далеч, напълно заслужават, заявяват още организаторите.

Снимка: Shutterstock

Те припомнят, че фестивалът е създаден през 2003 г., заради желанието за изява на многобройните и многочислени кукерски групи от община Симитли. Той се радва и на безрезервната подкрепа на кмета на общината Апостол Апостолов и неговия екип - най-верните приятели на кукерите.

Коментирай 0

1/1

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Снимка: Shutterstock

Календар

Препоръчваме ви

С бляскава гала и с българския химн бе открит новият сезон на Софийската опера

Райна Кабаиванска беше сред специалните гости на концерта, посветен на 90 години от рождението на великия оперен бас Николай Гяуров

Парижки бал 2019 се посвещава на българската танцова драма

"Ефектът Галатея" проправя пътя на нов еклектичен жанр

Британецът Карел Марк Чичон ще дирижира концерта на суперзвездата Елина Гаранча

На 23 септември сцената в зала 1 на НДК ще прозвучат популярни оперни арии и класически произведения от испанския репертоар

Премиера на "Фалстаф" с Кирил Манолов открива сезона в Опера Пловдив

Постановката е на режисьора доц. Нина Найденова, под палката на маестро Павел Балев - ръководител на Филхармонията в Баден-Баден

За Деня на независимостта, ансамбъл "Чинари" ще огласи с мелодии и ритми Средиземно море

Премиерата на "Магията на танца" се предвижда за декември в Зала 1 на НДК

Националният Военноисторически музей - с нов експонат

Пътуващата изложба "Музеят - неочакван, отворен, споделен" вече е в София