Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Всеки може да развихри въображението си като участва в Red Bull Doodle Art до 20-ти март

ИЗКУСТВОТО СРЕЩА ТЕХНОЛОГИИТЕ

Всеки може да развихри въображението си като участва в Red Bull Doodle Art до 20-ти март

Иновативният глобален конкурс, където изкуството и технологиите се срещат, за да подкрепят ново поколение художници, се завръща

Снимка: Tomislav Moze / Red Bull Content Pool

Red Bull Doodle Art е глобално състезание, което дава възможност на ново поколение художници да развият своите умения! Студенти и творци от цял свят се призовават да оставят мислите си да се скитат чрез въображаеми doodle-и, а националните победители от 61 държави ще се срещнат на глобален финал в Амстердам!

Още

Калоян Илиев - Кокимото - "Mеmento mori"

Калоян Илиев - Кокимото - "Mеmento mori"

Иновативният глобален конкурс, където изкуството и технологиите се срещат, за да подкрепят ново поколение художници, се завръща. В Red Bull Doodle Art участниците позволяват на ума си да блуждае и да рисуват doodle-и - тези спонтанни творения, които възникват, когато химикалката се срещне с хартията и въображението се освобождава.

Този "фантасмагоричен" опит включва както физическите, така и цифровите реали на изкуството. Националният победител от България ще бъде поканен на Световния финал в Амстердам, Холандия, където ще бъде избран глобалният победител на Red Bull Doodle Art 2023 от жури на известни експерти.

Крайният срок за кандидатстване е 20-ти март.

В изданието на Red Bull Doodle Art 2023 се въвежда Web3 и NFT (непрехвърлими токени). Всички участници, които представят валиден doodle а, ще имат достъп до цифрова колекция във формата на NFT на блокчейн мрежата Polygon.

Още

Вижте абстрактна живопис от колекцията на галерия ЛИК

Вижте абстрактна живопис от колекцията на галерия ЛИК

Където изкуството и технологиите се срещат

Концепцията за рисуване с химикал върху хартия на Red Bull Doodle Art се появява още на първото издание през 2012 г. и оттогава състезанието остава вярно на тази всеобхватна концепция, като същевременно се развива към нови хоризонти, имплиментирайки най-нови технологични иновации.

През 2014 г. световните финалисти създават doodle-и на цифрова платформа, докато световните финалисти от 2017 г. пренасят своите творения в света на виртуалната реалност, която е най-голямата по рода си по това време. Изданието за 2023 г. отбелязва първия път, когато Red Bull Doodle Art комбинира doodle-и в блокчейн технология чрез NFT (незаменими токени), създадени от различни художници.

Формат на събитието

Red Bull Doodle Art 2023 протича в четири етапа.

1) Всеки над 18+ г. може да участва като качи снимка на своя doodle online в страницата на Red Bull Doodle Art Bulgaria до 20-ти март.

2) След затварянето на платформата 3-ма местни съдии ще излъчат 20-те най-добри творби.

3) Най-добрите doodle-и ще бъдат показани в изложба на 4-ти април, като журито от местни артисти ще излъчи национален победител на база креативност, художествени умения и начинът, по който doodle-ът придава усещане за любов към живота.

4) Националният победител ще бъде поканен в Амстердам, където под ръководството на ментор ще развие концепцията си и ще я представи на глобалния финал. Най-добрата творба ще бъде превърната в NFT.

Николай Петров, Точка Илиева и Алекси Иванов са групата местни артисти, които ще излъчат национален победител на 4-ти април.

Николай Петров (Glow) Снимка: Ivaylo Donchev / Red Bull Content Pool

Още

Гръцкият илюстратор Bilos ще рисува върху стените на "Квадрат 500"

Гръцкият илюстратор Bilos ще рисува върху стените на "Квадрат 500"

Николай Петров (Glow) е независим художник и дизайнер с фокус върху създаването на художествени намеси в градското пространство - съвременен стенопис, графити и стрийт арт. Роден в София през 1988, страстта му към изкуството започва в далечната 2002 г. през призмата на графити субкултурата и нейните множество проявления, като постепенно прераства в професионално търсене. Завършва специалност "Рекламен дизайн" в НХА.

Участва в десетки фестивали на графити изкуството и в редица групови изложби в България и в чужбина. Негови стенописи и графити могат да бъдат видени в София и почти всеки голям български град, както и в десетки страни в Европа, САЩ и Тайланд. Николай е и първият графити артист, който реализира стенопис в атриума на Квадрат 500 по покана на Националната Художествена Галерия.

Instagram: glowgraffstudio

Алекси Иванов (Снимка: Red Bull Content Pool)

Алекси Иванов (1988) е български визуален артист, роден и израснал във Варна. Прави първите си стъпки с графити през 2003 г., а през 2007 г. се фокусира върху обекти в градска среда и съвременна стенопис. За личните си проекти избира занемарени и изоставени пространства, които облагородява с цветните си персонажи и разпознаваем стил.

Instagram: aleksi_varna

Точка рисува (Снимка: Ivaylo Donchev / Red Bull Content Pool)

Точка е илюстратор, който се занимава и със стенопис, изучава изобразително изкуство от 10 годишна възраст, учила Анимационна режисура, а от десет години е артист на свободна практика. Развива страниците в инстаграм и фб ТО4КА СПОТ, създател на проекта Sofia monsters, от скоро артистът, който стои зад спортната марка Randum goodies. Работи по различни социално ангажирани проекти, създавала е стенописи по историите на жени от Ирак, Иран, Афганистан и Сирия, рисувала е в ромския квартал на Сливен по инициатива на Лекари на света, работила е и с редица клиенти големи корпоративни клиенти.

Instagram: to4kaspot

Може да видите повече за събитието на www.redbull.com/doodleartbg

Още

Иван Георгиев - Рембранда - познатият и непознатият

Иван Георгиев - Рембранда - познатият и непознатият

Още

"Светът има нужда от младите" - изложба на дигитални творби с добавена реалност

"Светът има нужда от младите" - изложба на дигитални творби с добавена реалност

Още

Колекция "Иван Бояджиев" - откритието

Колекция "Иван Бояджиев" - откритието

Още

"Вчерашни момичета - 2" в Галерия Арт Маркони

"Вчерашни момичета - 2" в Галерия Арт Маркони

Още

Документи: Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век

Документи: Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век

Още

Художникът Николай Дубаров представя нов поглед към десетте божи заповеди и десет народни поговорки

Художникът Николай Дубаров представя нов поглед към десетте божи заповеди и десет народни поговорки

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Голямото надлъгване - към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал" показват в Казанлък

"Изложбата прави опит за нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който тогава се превръща в "ябълка на раздора", казва д-р Пламен Петров

Звездите на Цирк Дю Солей гостуват в Пловдив с леденото шоу HOGWARTS HOLIDAYS

Спектакълът е в спортна зала "Колодрум" на 5 март 2024 г., началният час е 19:00 часа.

Кристо и Жан-Клод - ателие за деца от 7 до 14 години

Участниците в ателието ще се запознаят с ранните творби на Христо Явашев - Кристо, ще научат повече за някои от емблематичните му проекти, реализирани със съпругата му Жан-Клод

По традиция Марин Янев ще отбележи рождения си ден с "Какво да правим с виолончелото?" в Народния театър

Спектакълът от Матей Вишниек на режисьора Николай Поляков ще се играя на 17 февруари на сцена "Апостол Карамитев"

КласикАрт с благотворителен концерт: Чрез музика ти дари, живота на планетата спаси!

Музикалното събитие е свързано с проект на Z Club Next Generation - използването на косата от фризьорските салони за наторяване на обществени паркове и градини

Сатирата поставя "Пазар за мъже" от Жан-Клод Дано

Очаквана премиера: 29 и 30 март, сцена Comedy Bar Happy Сатира