Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Калоян Илиев - Кокимото - "Mеmento mori"

МАТЕРИЯТА Е ПРЕХОДНА, А ДУШАТА ВЕЧНА

Калоян Илиев - Кокимото - "Mеmento mori"

Изложбата е от 4 до 31 март 2023 в Галерия "Аросита"

Кокимото (Източник: Галерия: "Аросита")

Още

Галерия Аросита представя Елена Петева - "Пушек и пепел"

Галерия Аросита представя Елена Петева - "Пушек и пепел"

"Memento mori" е известен латински израз, който може свободно да бъде преведен като "Помни, че си смъртен", "Помни, че ще умреш" или "Осъзнай смъртността си".

С израза се наименува и жанр артистични произведения, които се различават широко едно от друго, но имат една и съща цел - да напомнят на хората за тяхната собствена преходност.

Концепцията има своите корени във философите на класическата античност и християнството и се появява в погребалното изкуство и архитектура от средновековния период нататък. Най-често срещаният мотив е череп, често придружен от една или повече кости.

Галерия: "Аросита"

Често само това е достатъчно, за да предизвика усещането, но други мотиви като ковчег, пясъчен часовник и увехнали цветя означават непостоянството на човешкия живот. Често те функционират в рамките на произведение, чийто основен предмет е нещо друго, като портрет, но ванитас е художествен жанр, където темата за смъртта е основният предмет.

Memento mori като символична метафора ме занимава почти от самото начало на работата ми като художник, създавайки множество артистични отзвуци по темата, далеч не съм единствения, който се вълнува от идеята за неизбежността на смъртта.

Кокимото (Източник: Галерия: "Аросита")

През т. нар. "Тъмен век" църковният живот бил достигнал дъното на морала и се били появили сериозни неуредици, ново контра-движение в началото на Средновековието, довели до повишен аскетизъм и пречистване на църквата от всичко светско, от земните радости и блага, в името на благочестието и вечния живот, който очаквал праведниците. За утешение в лишенията от радостите на живота духовниците непрекъснато повтаряли:

"Memento mori, homine, quia pulvis es et in pulverem reverteris" - "Помни смъртта, човеко, защото си прах и в прах ще се превърнеш". Монасите в манастирите използвали "Memento mori" вместо "Добро утро, добър ден, добър вечер и лека нощ".

На големи празници и в особено радостни случаи се поздравявали с антипода на "Memento mori" - "Memento vivae" ("Помни живота" или не се отказвай напълно от радостите, които Бог ни е дал и на този свят)

Още

Галерия Аросита представя Анна Цоловска в "Тотална медитация"

Галерия Аросита представя Анна Цоловска в "Тотална медитация"

Мотивът Memento mori избледнява с течение на времето до чисто формален девиз върху надгробните камъни, в некролозите и накрая се появява като чисто художествен мотив в натюрморти. Идеята за преходността на живота присъства като стилов мотив във всички епохи, макар и отслабена и нерелигиозна, продължава да живее до днес и може да се срещне в творчеството на велики артисти като Салвадор Дали, Ман Рей, Анди Уорхол, Деймиън Хърст и други.

Най-новите ми произведения включени в проекта създадох през последните три години провокиран от случващото се. Събитията в световен план очертаха новия световен ред, с който мнозинството бързо и чинно се съобрази. Оформи се маса от индивиди подчинени на страха от смъртта.

Кокимото (Източник: Галерия: "Аросита")

Принизени от заблуди и незнание себеподобните ни стигнаха дъното на морала, упреквайки просветени и знаещи от нас в човекомразие. Като социално ангажиран художник искам да напомня на всички самозабравили се, че материята е преходна, а душата вечна."

Кокимото

Галерия Аросита, София , ул. Врабча 12 Б

Вернисаж: 4 март от 18:30 до 20:30 часа

Работното време до края на изложбата е удължено, галерията ще е отворена и в събота и неделя от 15.00 до 19.00 часа, в присъствието на автора.

Още

Галерия Аросита и галерия Depoo представят "Само за фенове" 2022

Галерия Аросита и галерия Depoo представят "Само за фенове" 2022

Още

RED/ЧЕРВЕНО/ - гореща експозиция на 12 художници в Галерия АРОСИТА & галерия Depoo

RED/ЧЕРВЕНО/ - гореща експозиция на 12 художници в Галерия АРОСИТА & галерия Depoo

Още

"Съществува" от Нани Мерино  в Галерия "Аросита"

"Съществува" от Нани Мерино в Галерия "Аросита"

Още

Жътва и освобождение от стреса с изложба в галерия "Аросита"

Жътва и освобождение от стреса с изложба в галерия "Аросита"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Над 2 млн. щатски долара за творба на Банкси

Картината представя смъртта с черна дреха и коса, караща картинг количка със закопчан предпазен колан

Портрет на Володимир Зеленски, подписан от него, се продава на търг в Бостън в помощ на Украйна

Картината е подписана от украинския президент на английски език: "Zelenskyy, Glory to Ukraine" ("Зеленски, Слава на Украйна"). Освен това е подписана и от художника

Росен Рашев - Рошпака и "Стълба към сърцето"

Изложбата е от 3 до 18 април 2023 г. в Галерия "Париж"

Музей в Кембридж връща картина на Гюстав Курбе, заграбена в Париж от нацистите

Творбата е намерена от съюзнически войници в края на войната в тайни тунели в Бавария

Картина на Уинстън Чърчил се завърна в замъка в Кент, където е нарисувана

Творбата "Изглед през арка към Хевър", рисувана от Чърчил с маслени бои през 30-те години на миналия век, е закупена от замъка в Кент на частна продажба, организирана от аукционна къща "Кристис"