Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цигуларят Федерико Гулиелмо ще гостува в София с ансамбъл "Кончерто Де Кавалиери"

БАРОКОВА МУЗИКА

Цигуларят Федерико Гулиелмо ще гостува в София с ансамбъл "Кончерто Де Кавалиери"

Концертът със забележителния италиански изпълнител на барокова музика е на 18 септември

Федерико Гулиелмо, Италия (Снимка: Кантус Фирмус)

Известният цигулар, познат с изпълненията си на барокова музика Федерико Гулиелмо ще гостува у нас заедно с ансамбъл "Кончерто Де Кавалиери". Той ще бъде водач и солист на италианския състав, който ще изнесе концерт пред столичната публика на 18 септември в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 19:30 ч.

Марчело Ди Лиза, диригент/Италия (Снимка: Кантус Фирмус)

Музикантите от "Кончерто Де Кавариери" ще пристигнат у нас с оригинални барокови инструменти или исторически копия, което създава уникална звукова атмосфера. Събитието се организира от "Кантус Фирмус" със съдействието на Италианския културен институт и с медийното партньорство на Класик ФМ радио. През последните години Гулиелмо си сътрудничи активно с ансамбъла и диригентът Марчело Ди Лиза с удоволствие го включва в проекта за гостуването в България. "Той е голям специалист по венецианска барокова музика. Неговата международна кариера обхваща изключително широк кръг области в сферата на класическата музика", споделя Ди Лиза в интервю за Класик ФМ радио.

Федерико Гулиелмо е цигулар и диригент, който концертира в най-престижните зали и театри по света - "Музикферайн" във Виена, "Уигмор Хол" в Лондон, Società del Quartetto в Милано, Академия "Санта Чечилия" в Рим, "Карнеги хол" в Ню Йорк и много други. Роден в Падуа, музикантът завършва Музикалната консерватория "Бенедето Марчело" във Венеция. Печели много награди, включително първата награда на международния конкурс "Виторио Гуи" във Флоренция през 1991 година. Насърчаван от британския диригент Кристофър Хогууд, Гулиелмо се посвещава на музикална интерпретация със старинни инструменти, използвайки цигулки от бароковата и класическата епоха. През 1994 г. основава "L'Arte dell'Arco" - ансамбъл, специализиран във венецианската музика от 17-ти и 18-ти век. Активно се занимава с дирижиране на барокови опери и записва над 100 компактдиска за фирмите Deutsche Harmonia Mundi, BMG Classics, Chandos и много други. Редица негови записи получават признание от критиците в списания като "Diapason d'Or", "Gramophone", "Fono Forum" и др.

Ансамбъл "Кончерто Де Кавалиери", Италия (Снимка: Кантус Фирмус)

Името на ансамбъл "Кончерто Де Кавалиери" произлиза от традицията на Кавалерите от Ордена на Свети Стефан, основан през Ренесанса в град Пиза, откъдето произхожда и диригентът Марчело Ди Лиза. "Нашият ансамбъл бе създаден по време на обучението ми в Университета в Пиза. С моите колеги решихме да изградим мост между историята на града и музиката. Така се образува наименованието "Кончерто Де Кавалиери", казва диригентът.

Пред софийската публика италианските музиканти ще представят творби от известните венециански композитори Антонио Вивалди, Томазо Албинони, Алесандро Марчело и Антонио Калдара - концерти за цигулка, трио-сонати, концерти за блокфлейта и др. "В работата си винаги се опитваме да представяме тези произведения с доза съвременност, стремим се те да звучат актуално и днес. От 16 в. до сега са се случили толкова много събития. В изпълнението ние следваме авторските фрази със съзнанието за историческата епоха, но го правим с пулса и чувствителността на днешния ден. Това е най-голямото предизвикателство пред съвременния изпълнител на бароков репертоар", споделя Марчело Ди Лиза.

Специално участие в събитието ще вземат и млади български танцьори от школата по балет на Маша Илиева. Те ще представят исторически барокови танци по музиката на венецианските майстори.

Билетите за концерта са на цени от 15 и 20 лв. и могат да бъдат закупени на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", която е отворена от днес - 3 септември, както и онлайн на TicketsBG.com.

Коментирай 0

1/1

Федерико Гулиелмо, Италия (Снимка: Кантус Фирмус)

Ансамбъл "Кончерто Де Кавалиери", Италия (Снимка: Кантус Фирмус)

Марчело Ди Лиза, диригент/Италия (Снимка: Кантус Фирмус)

Календар

Препоръчваме ви

Мария Стефанова с трета премиера след завръщането си в Народния театър

Легендарната актриса отново работи с режисьора Стефан Спасов, с когото направиха суперхита "Три високи жени"

Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро правят стриптийз покер в МГТ "Зад канала"

Премиерният спектакъл е по текст на Жан-Пиер Мартинес

Камерата Концертгебау с бутиков Jam Session на "Оборище 5"

Световноизвестните кралски музиканти & приятели от Лондон и София ще изнесат концерт на 23 октомври от 19ч.

Група P.I.F. разказват истории на две пиана в "Добре дошли у дома"

Групата мести репетиционната си на сцената на "Терминал 1" на 2 ноември

Легендата на италианската опера Никола Мартинучи с концерт в София

На 3 ноември тенорът излиза на сцената на зала "България" с оркестъра на Софийската филхармония, под палката на Маурицио Барбачини

Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019

Мащабната ретроспекция "Пътуване по света. Изкуство от Германия" преобрази новите пловдивски галерии в европейски музей