Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трима изявени български концертмайстори на една сцена

ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2018

Трима изявени български концертмайстори на една сцена

Албена Данаилова, Димитър Иванов и Мони Симеонов ще свирят на 25 април в зала "България"

"Тримата концертмайстори", концерт на Класик ФМ

Тазгодишният "Европейски музикален фестивал" ще събере на една сцена трима изявени български концертмайстори. Албена Данаилова, Димитър Иванов и Мони Симеонов ще обединят своя талант и майсторство в общ проект с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров.

Маестро Григор Паликаров/Сн.: Кантус Фирмус

В програмата на концерта са подбрани шедьоври от световната цигулкова литература от Сен-Санс, Равел, Сарасате, Масне, Бетовен - вълнуваща и виртуозна музика, която ще разкрие индивидуалността на всеки от тримата солисти. Сред пиесите е и прекрасната българска творба "Севдана" от Георги Златев-Черкин, която ще бъде представена от Албена Данаилова. В края на концерта тримата цигулари ще премерят сили, редувайки се в една от най-предизвикателните пиеси, писани някога за цигулка - Фантазия "Кармен" от Сарасате. Уникалното събитие предстои на 25 април от 19:30 ч. в зала "България". "Европейски музикален фестивал" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2018 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България

"Отдавна имаме идея да съберем в общ концерт тримата цигулари", сподели артистичният директор на "Европейски музикален фестивал" Даниела Ханджиева. "Щастливи сме, че намерихме дата, която е приемлива и за тримата, понеже всеки от тях е изключително зает", допълни още тя.

Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската държавна опера/Сн.: Кантус Фирмус

Албена Данаилова е първата жена, която става концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера. Тя печели конкурса за престижния пост през 2008 година, а от 2010 г. е назначена за постоянно. Цигуларката е член на Асоциацията на Виенската филхармония от 2011 година. Носител е на награди от конкурсите "Тибор Варга" и "Виторио Гуи" и е полуфиналист на конкурса "Чайковски" в Москва. Наред с работата си като оркестров музикант, Албена Данаилова има и успешна кариера като солист и камерен изпълнител. Тя редовно изнася солови концерти в България, Германия, Израел и САЩ, и осъществява записи за Deutschlandradio Kultur, Северногерманското радио и др.

Димитър Иванов/Сн.: Кантус Фирмус

Димитър Иванов е първи концертмайстор на Opern- und Museumsorchester, Франкфурт на Майн от 2008 г. Преди това, от 2005 до 2008 г. той е бил концертмайстор на оркестъра на Teatro Lirico в Каляри, Сардиния. Роден в София, Димитър Иванов израства във Вюрцбург. Негови учители са проф. Григори Жислин (Вюрцбург), проф. Мириам Фрийд (Блумингтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин). Димитър Иванов е печелил награди от международните конкурси "Андреа Постачини", "Родолфо Липицер", "Герхард Ташнер". Цигуларят има изяви като солист с оркестрите на Концертхаус - Берлин, Симфоничния оркестър на Радио Краков, Симфоничния оркестър на Нюрнберг, Филхармонията на Вюрцбург и др.

Мони Симеонов/Сн.: Кантус Фирмус

Цигуларят Мони Симеонов е възпитаник на НУМТИ "Д. Петков" в Пловдив. Той заминава за Калифорния на 16 години, където учи с пълни стипендии в престижните Eastman School of Music и Yale University. През 2007 г. получава предложение да започне докторската си степен в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис в класа на Мидори, където става и неин асистент. Цигуларят музицира с Оперния и Камерния оркестър на Лос Анджелис, а в момента е и концертмайстор на Симфоничния оркестър на Калифорнийската столица Сакраменто. Като концертмайстор е свирил под диригентството на Курт Мазур, Роберто Абадо, Валерий Гергиев, Джеймс Ливайн, Рикардо Мути, Джон Уилямс и други. Солирал е в Карнеги хол, Дисни Хол, Ройс хол и др.

Чрез цикъла "Концертмайсторите", който съществува от 2002 година, Оркестърът на Класик ФМ радио и музикална агенция "Кантус Фирмус" успяха да наложат и да направят популярни у нас много български музиканти, известни повече в чужбина. В поредицата са гостували цигуларите Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева, Васко Василев, Елин Колев и други, които получиха заслужено признание и в родината си.

Билетите за концерта "Тримата концертмайстори" са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България" и онлайн на www.ticketsbg.com

Още

Максим Венгеров открива "Европейски музикален фестивал" 2018

Максим Венгеров открива "Европейски музикален фестивал" 2018

"Европейски музикален фестивал" е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство и подкрепа на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл "Кремерата Балтика", "Цукерман чембър плейърс", Камерен оркестър "Концертгебау", Academy of St Martin in the Fields, Симфоничен оркестър на Москва "Руска филхармония" и др.

През 2015 година фестивалът получи Наградата на Столична община в област "Музика" за ярки постижения в областта на културата. През април 2017 фестивалът бе отличен за втори път със сертификат за качество от платформата "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа".

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Изявени млади инструменталисти от цяла България свирят в заключителния концерт от конкурса на "Кантус Фирмус"

В Националния радиоконкурс за млади инструменталисти премериха сили над 90 индивидуални участници и ансамбли от средните и висши музикални училища в България

Влюбени двойки ще се обяснят в любов един на друг с Писмата на Омар на сцената на Кино Кабана

Рене Карабаш ви кани на 24 септември на една различна, интимна премиера на най-новата си книга "Писма на Омар до бъдещата му съпруга"

Големият Стефан Мавродиев на среща с почитателите си

На 13 септември 2021 г. от 19 ч. на Камерна сцена "Славянска беседа".

Новият брой на списание "ЛИК" с премиера днес на "Аполония"

Събитието започва в 11.00 ч., в Sound Cafe, на ул. "Крайбрежна" 6

Фестивалът за улични изкуства 6Fest в Троян предстои на 4 и 5 септември с вход свободен

Очаква ни двудневен мултижанров уличен фестивал на централния площад "Възраждане" със съвременен цирк, куклен театър, огнени артисти, кокили, клоуни, музиканти и танцьори