Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кралят Елен" открива Софийски театрален салон в НДК

НДК - СЕДМИЧНА ПРОГРАМА

"Кралят Елен" открива Софийски театрален салон в НДК

Impressio представя събитията в културния афиш на Двореца за периода 12-18 март

12 МАРТ /ПОНЕДЕЛНИК/

Най-успешната гръцка певица Деспина Ванди се завръща в София за едно още по-уникално и разтърсващо шоу.

Концертът, с който поп иконата ще зарадва отново родните ни фенове, е на 12 март (понеделник) в зала 1 на НДК от 20:00 часа.

Удостоена с признанието "Най-продаван гръцки изпълнител в света" на Световните музикални награди в Монако, Ванди и този път е подготвила много изненади за българските си почитатели. Освен най-популярните хитове на певицата, публиката в зала 1 на НДК ще има възможност да чуе за първи път на живо и песни от най-новия албум на звездата "Afti einai i diafora mas" (Това е разликата ни), който излезе в края на миналата година.


 13 МАРТ /ВТОРНИК/

Във вторник (13 март), от 19:00 часа в Театър Азарян ви очаква среща с представлението "Корабът Нощ".

Режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.

Петя Силянова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Татяна Лолова в "Корабът нощ" на режисьора Стилиян Петров

Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас - една от най-значимите фигури на френската литература. Театралната пиеса разказва дългогодишните телефонни разговори между двама души, които се влюбват един в друг, но никога не се срещат. Самата Дюрас твърди, че сюжетът е истинска история, разказана ѝ от близък приятел. Изследователи на творчеството на писателката обаче откриват и много автобиографични съвпадения. Това произведение е основата, която режисьорът Стилиян Петров избира за своя спектакъл. Двамата с драматурга Яна Борисова добавят и още няколко нейни текста, изследвайки идеите за сянката, невидимото и еротичното в енигматичния свят на Дюрас.


THE STATION | Унгария
Мигриращо тяло

13 март | вторник | 19:30 ч.

Хореограф: Ференц Фехер
Музика: Ференц Фехер
Консултант: Джудит Симон
Осветление: Давид Ковачович
Изпълнители: Ференц Фехер, Давид Мико

Продължителност: 40 мин.

Още

Унгарският спектакъл "The Station" на сцената на ДНК

Унгарският спектакъл "The Station" на сцената на ДНК

Тази история не разказва за щастливо семейство, което чака на гарата. Бяхме на 3 години, когато изчезнахме. 123 години живяхме в това затворено място, което хората познават като Гарата. Знаем много добре кои бяхме тогава и в какво се превърнахме.

Избягай, ако можеш!

Играй си с мен, ако ти стиска!

Знаем ли наистина кои бяхме тогава и в какво се превърнахме?

Спектакълът печели специалната награда на журито на Masdanza International Contemporary Dance Festival of The Canary Islands, 2017.

Гостуването на представлението "The Station" e част от международна програма "Мигриращото тяло" на ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс и се реализира с подкрепата на Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София. 


 14 МАРТ /СРЯДА/

Феноменалната Лиза Джерард гостува в проекта на Йордан Камджалов и Genesis Orchestra: "Симфония на скръбните песни" по Хенрик Миколай Гурецки.

Концертът ще се състои на 14 март от 20:00 ч. в зала 1 на НДК.

Освен творбата на известния полски съвременен композитор на концерта ще прозвучат и песни от самостоятелната кариера на Джерард, както и от изявите й в популярната австралийска даркуейв група Dead Can Dance. Световноизвестната дива Лиза Джерард многократно е намирала вдъхновение в българската фолклорна музика, като за пореден път се впуска в ново приключение с желанието да преоткрива още нестандартни и провокативни формати във вокално и инструментално отношение.


ПОВЕЧЕ НЕ ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ БЕРНХАРД

Нейно Величество Тенджерата под Налягане и ДНК

14 март | сряда | 19:30 ч.

Идея и концепция: Александър Митрев и Ида Даниел
Текстове: Томас Бернхард, Александър Митрев и Ида Даниел
Превод: Владко Мурдаров и Александър Андреев
Музика: Тодор Стоянов и Александър Даниел
Сценична среда: Тита Димова-Вантек

Участват: Александър Митрев, Цвети Даскалова и Деница Даринова

"ПОВЕЧЕ НЕ или така нареченият Бернхард" напомня на лекция и театрално изследване, в което методът е фокусиран върху поставянето под въпрос: на държавното, на националното, на социалното, на институциите, на наградите, на финансовите отношения, на приятелствата, на днешното. В сценичното действие внимателно проникват потенциалното, възможното и съвременността.

Идеята за спектакъла е на две от най-интересните имена в полето на свободния театър у нас - актьорът Александър Митрев и режисьорката Ида Даниел. Двамата правят своеобразен колаж от собствени текстове и откъси от различни произведения на Томас Бернхард, сред които последната му книга "Моите награди" и пиесите "Мъртвец", "Мач", "Клаус Пейман отива да си купи панталони и идва с мен да яде".

Томас Бернхард е австрийски белетрист, поет и драматург, смятан за един от най-важните немскоезични писатели след Втората световна война.

Автор на множество романи и театрални пиеси, носител на престижни литературни награди и отличия, Томас Бернхард гледа директно в прикриваните тайни, в раните и срама на австрийското общество.

С финансовата подкрепа на Австрийско Посолство в България и Министрество на Културата на България.


В сряда (14 март) от 16 часа в Литературен клуб "Перото" ще се състои дискусия на тема "Ролята на съвременната жена в обществото". Събитието не е със свободен достъп.

Ирландска вечер с представяне на ирландски книги ви очаква на 14 март (сряда) от 18:30 ч. в Литературен клуб "Перото".

Почитателите на писателя Колъм Тойбин и съвременната ирландска литература ще могат да се включат в разговора за четири нови ирландски книги, сред които е и великолепният сборник с разкази "Празното семейство" в превод на Елка Виденова. "Празното семейство" е книга за самотата, копнежа и скръбта, но споделени сдържано, с мярка, която не позволява на меланхолията да премине в сантименталност или самосъжаление. Колъм Тойбин е познат на на българските читатели и с романите "Маестрото", "Разказът на нощта", "Светлина в черната вода", както и "Бруклин". Ще бъдат представени още "Избрана поезия" от Джонатан Суифт, "Сърце на вятъра" от Донал Райън и антологията "Млади ирландци".

В събитието в "Перото" се очаква да вземе участие и посланикът на Ирландия в България Н.Пр. г-н Майкъл Форбс. Като модератор на разговора с преводачите и издателите на книгите ще се изяви Митко Новков. 


 15 МАРТ /ЧЕТВЪРТЪК/

На 15 март (четвъртък) от 18:15 часа във фоайето на Театър Азарян ще бъде показана изложбата "BG ПЛАКАТ: посоки, постижения и послания във фестивалните плакати на Европа".

Още

Плакати от знакови спектакли на проф. Азарян представят в НДК

Плакати от знакови спектакли на проф. Азарян представят в НДК

Акцент в нея, специално по случай рождения ден на големия Крикор Азарян, ще са плакати от негови спектакли, дело на изтъкнати автори като Стефан Десподов, Божидар Йонов и др. Сред заглавията на постановките, играни в София и извънстолични театри, са: "Вишнева градина", "Труп", "Игра на Едип", "Самоубиецът" и други спектакли от работата на именития режисьор, чието име носи театралната зала в НДК.

Експозицията с плакати в Двореца е част от проект, едновременно изложбен и изследователски, който предлага уникално със своето многобразие съдържание, пресъздадено от творби, посветени на различни културни фестивали.

Още

"Каква е връзката между любовен монолог и изгоряла крушка", пита в моноспектакъла си Ива Тодорова

"Каква е връзката между любовен монолог и изгоряла крушка", пита в моноспектакъла си Ива Тодорова

Веднага след откриването на изложбата, от 19:00 часа на 15 март в Театър Азарян ще бъде представен авторският спектакъл на Ива Тодорова "Приятно ми е, Ива!", продукция на Театър 199 "Валентин Стойчев". Постановката е първата самостоятелна творческа изява на актрисата Ива Тодорова - възпитаник на проф. Крикор Азарян. Брилянтна комедия, която се движи по ръба на стендъп и поезия - така определят театроведите спектакъла на Ива Тодорова. Авторската постановка на Ива Тодорова е на Театър 199, с постановъчен консултант Стоян Радев, сценична среда Елица Георгиева и Момчил Алексиев, драматургичен консултант- Андрей Филипов и фотограф Павел Червенков.

"Приятно ми е, Ива" (Снимка: Павел Червенков/ Театър 199)

Представянето на книгата "Остров Крах" на Ина Вълчанова, носител на престижната Европейска награда за литература 2017, ще е на 15 март (четвъртък) от 19:00 ч. в Литературен клуб "Перото". "Остров Крах" на Ина Вълчанова бе победител и в литературния конкурс "Развитие" за съвременен български роман.

"Обикновено започвам да пиша в някакво настроение, в някакво състояние, което много често се получава когато замина някъде сама и особено на море. Аз пиша по такъв доста странен начин. Не планирам много, а просто се оставям на героите и на писането да ме водят. На мен ми се вижда, че някак си началото е да намериш гласа на човека, който разказва. И когато намериш гласа на човека, който разказва, той почва да се превръща в човек и в герой и да живее в този измислен свят и когато той живее, започват да се случват някакви неща", разказва Ина Вълчанова.

"Остров Крах" от Ина Вълчанова

"Остров Крах" е трети роман на Ина Вълчанова, тя е автор на "Записките на свинята" и на екранизирания от режисьора Костадин Бонев "Потъването на Созопол".


 17 МАРТ /СЪБОТА/

В събота (17 март) от 11:00 до 18:00 часа в Литературен клуб "Перото" ви очаква маратон по четете на книгата "L`amas ardent" на Ямен Мане по случай международния дан на Франкофонията.


 18 МАРТ /НЕДЕЛЯ/

Официалното откриване на Софийски театрален салон е от 19:00 часа на 18 март (неделя) в Театър Азарян. За първи път Националният дворец на културата е партньор на фестивала.

Стартът на престижното събитие е на 18 март с приказния спектакъл "Кралят Елен" в Театър Азарян, който ще започне в 19:15 часа.

"Кралят Eлен" на Анастасия Събева (Снимки: Орлин Огнянов/Театър "Азарян")

Автор на спектакъла е младата режисьорка Анастасия Събева. Тя е събрала осем съвсем млади актьори и представя постановката по свеж и оригинален начин, но и в традициите на театрите от миналите векове, когато се е разчитало най-вече на въображението на артистите и на душата, която влагат в играта си.

"Кралят Елен" (Снимка: Иван-Александър Иванов и Иво Чифлички)

Още

Боян Арсов: Няма роля, за която да не си струва да се втурнеш през глава и да опиташ

Боян Арсов: Няма роля, за която да не си струва да се втурнеш през глава и да опиташ

В "Кралят елен" решението на класическата приказка от XVII век е изцяло подчинено на гледната точка на една пътуваща трупа. Артистите отварят своите куфари, обособяват сцена и всичко започва като поредната среща на актьорите с публика. В хода на действието сюжетът увлича напълно артисти и зрители и не след дълго класическият текст ги потапя в приказна магическа история.

Младият и талантлив актьор Боян Арсов, който играе ролята на Клариче в спектакъла "Кралят Елен" в Театър Азарян, е с номинация за ИКАР 2018 за поддържаща мъжка роля.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Легендарният Миша Майски гостува на Софийска филхармония на 10 март

"Най-великият челист" е подготвил програма със знакови за карерата му произведения на Рахманинов, Чайковски, Брух и Сен-Санс

Теди Москов предписва "Шекспирин по време на пандемия"

"Спектакълът е за властта, гадостите относно властта, ужасът на едно дете и една режисьорка, която се мъчи да сглоби представление на Шекспир, но без успех", коментира режисьорът

Двойна доза музикална класа в зала "България"

На 25 февруари в зала "България" гостуват пианистът Сергей Редкин и диригентът Саша Гьотцел

Публиката влиза "В обувките на артиста" в три интерактивни онлайн представления

Zoom като алтернатива на театралната сцена - "В обувките на артиста" е първата по рода си арт инициатива у нас, изцяло осъществена в дигитална среда

Наполовина полицай, наполовина наркодилър, или 100% Изабел Юпер - "Кръстницата" е вече в киносалоните

Грандамата на френското кино влиза в кожата на фрустрирана преводачка в полицейско управление, която се гмурка в опасните води на наркотрафика

"Уилям Шекспир - пълни съчинения" - в Театър 199

Постановката на Съни Сънински можете да видите на 9 февруари и 24 март от 19.30 ч.