Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иглена Русева се покланя на черно-бялата фотография

ИЗЛОЖБА

Иглена Русева се покланя на черно-бялата фотография

Из цикъла "Плодове на Земята"

В 18 ч. на 9 февруари в галерия "Райко Алексиев", ул. "Г. С. Раковскисе открива фотоизложбата "Плодове на земята и любовта" на Иглена Русева. Тя може да бъде видяна до 27 същия месец.

"Фотографската изложба "Плодове" обхваща чернобели изображения от два отворени цикъла: "Плодове на Земята" (2014 г. - 2015 г.,) и "Плодове на Любовта" (1992 г. - 2015 г.), които са експонирани концептуално в групи от своеобразни съпоставки на подобия и различности между природни обекти и хора, заемащи специално място в живота и паметта ми.

Изборът на изобразителните средства може би ще учуди онези, които познават работата ми досега, свързвана с колажа, фотомонтажа и ръчното колориране, но той никак не е случаен.

Из цикъла "Плодове на Земята"

Из цикъла "Плодове на Любовта"

Из цикъла "Плодове на Земята"

Условността на чернобялата тоналност, еднаквият средно сив фон на портретите, голотата на моделите, липсата на драматизъм и персонификация на светлината, както и остротата на механичното око на фотоапарата ми позволиха здравословна дистанция към сюжетите, при която обектите разкриват свободно собствената си фотогения и въздействат с чистите си форма, характер и съдържание.

При това го правят лаконично - без приковаващата ги към натурата и еднозначно категоризираща ги цветност, без разточителната бъбривост на дрехата, реквизита или предпоставената поза на модела.

В същото време това е и изложба - поклон към класическата аналогова чернобяла фотография - все по-малко практикувана и все по-рядко експонирана в днешно време, но с неподражаема прелест, дълбочина и синтезираност", разказва фотографката.

Иглена Русева

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Фрагменти от едно пътуване" на Георги Щърбев

Изложбата е от 9.08 до 29.08.2022 г. в Галерия "Неси"

Проектът "Пеещи артисти" започва поредица от концерти през септември

В концертите спектакли участват: Маргарита Хранова, Дарин Ангелов, Койна Русева, братя Аргирови, Орлин Горанов, Весела Делчева, Мая Бежанска, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Милена Маркова, Даниел Цочев, Катерина Евро, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Александър Кадиев, Стефания Колева, Орлин Павлов, Мариана Попова, Людмила Сланева, Гергана Стоянова, Николай Урумов

Внучката на Елисавета Багряна открива женски клуб на културата "Оранта"

Откриването е посветено на творчеството на Елисавета Багряна в превод на украински език от Анна Багряна. Целта на клуба е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната и намерили убежище в София

Тенори от цял свят се надпреварват в конкурса "Гласът на Камен" в Пловдив

Конкурсът е създаден с мисията да продължи живота на идеите и разбирането на Камен Чанев за същността на оперното изкуство

"Варненско лято" си остава най-добрият джаз фестивал в България, смята Владимир Гаджев

Един от големите успехи на организатора Анатолий Вапиров, според Гаджев, е, че е успял да установи връзка с Културния център на Италия у нас и за първи път от 20 години има участие на италианци на българската джаз сцена.

"Концерти за малчугани и великани" в град Казанлък – 3 артистични събития

В три поредни дни в края на тази седмица, в град Казанлък ще се състоят музикални образователни събития за малки и големи, с вход свободен, които са част от съпътстващата програма на XII Еко фестивал Казанлък 2022