Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Иглена Русева се покланя на черно-бялата фотография

ИЗЛОЖБА

Иглена Русева се покланя на черно-бялата фотография

Из цикъла "Плодове на Земята"

В 18 ч. на 9 февруари в галерия "Райко Алексиев", ул. "Г. С. Раковскисе открива фотоизложбата "Плодове на земята и любовта" на Иглена Русева. Тя може да бъде видяна до 27 същия месец.

"Фотографската изложба "Плодове" обхваща чернобели изображения от два отворени цикъла: "Плодове на Земята" (2014 г. - 2015 г.,) и "Плодове на Любовта" (1992 г. - 2015 г.), които са експонирани концептуално в групи от своеобразни съпоставки на подобия и различности между природни обекти и хора, заемащи специално място в живота и паметта ми.

Изборът на изобразителните средства може би ще учуди онези, които познават работата ми досега, свързвана с колажа, фотомонтажа и ръчното колориране, но той никак не е случаен.

Из цикъла "Плодове на Земята"

Из цикъла "Плодове на Любовта"

Из цикъла "Плодове на Земята"

Условността на чернобялата тоналност, еднаквият средно сив фон на портретите, голотата на моделите, липсата на драматизъм и персонификация на светлината, както и остротата на механичното око на фотоапарата ми позволиха здравословна дистанция към сюжетите, при която обектите разкриват свободно собствената си фотогения и въздействат с чистите си форма, характер и съдържание.

При това го правят лаконично - без приковаващата ги към натурата и еднозначно категоризираща ги цветност, без разточителната бъбривост на дрехата, реквизита или предпоставената поза на модела.

В същото време това е и изложба - поклон към класическата аналогова чернобяла фотография - все по-малко практикувана и все по-рядко експонирана в днешно време, но с неподражаема прелест, дълбочина и синтезираност", разказва фотографката.

Иглена Русева

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Петима художници ще се борят за Националната награда за живопис на името на Майстора

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година

Започна националният конкурс за българска драматургия "Иван Радоев"

Конкурсът е явен и в него се състезават автори на текстове за драматичен и куклен театър

Живко Иванов подреди традиционно изложба в Бургас за Ивановден

"Аз работя всеки ден, не мога без празното платно в ателието ми. Почвам да работя и изведнъж картината ме води, не аз нея”, споделя художникът

Европейско кино за учащи продължава онлайн и през януари 2021

Ученици и студенти имат възможност да гледат ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн

"Казано накратко" на IN THE PALACE на 12-и декември

Алек Алексиев, Весела Бабинова, Бойко Кръстанов и Мила Роберт сред гостите на специално събитие на Международния фестивал за късометражно кино