Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Албертина" чества 100 години от рождението на Рой Лихтенщайн

ГОДИШНИНА

"Албертина" чества 100 години от рождението на Рой Лихтенщайн

Изложбата включва около 100 от най-красивите и важни картини, скулптури и произведения на хартия от началото на попарта през 60-те години на ХХ век до късното му творчество. Може да бъде посетена до средата на месец юли

Снимка: Рой Лихтеншайн „Момиче във ваната“, 1963, масло и акрил върху платно. Национален музей Тисен/Борнемиса, Мадрид©собственост на Рой Лихтенщайн

Още

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Виенският музей "Албертина" отбелязва 100-годишнината от рождението на Рой Лихтенщайн с голяма ретроспективна изложба.

Тя включва около 100 от най-красивите и важни картини, скулптури и произведения на хартия от началото на попарта през 60-те години на ХХ век до късното му творчество, с щедри заеми от най-значимите европейски и американски музеи, и частни колекции, като Националната галерия, Вашингтон, Музея за модерно изкуство и Музея Уитни, Ню Йорк, и Художествената галерия на Йейлския университет, Ню Хейвън.

Работите на американския художник са "много популярни, широко разпространени, но не винаги разбрани", каза Клаус Албрехт Шрьодер, генерален директор на музея, на пресконференция преди откриването на изложбата.

Пътуването към творчеството на Лихтенщайн започва с около 30 ранни попарт картини, създадени по комикси и реклами. "Шаблоните в комиксите струват няколко цента, а картините на Лихтенщайн сега са застраховани за 200 милиона евро", продължава Шрьодер. Следват пейзажи и емайлирани знаци, картини и по-късни интериори, женски актове и скулптури, както и избрани рисунки и книжки с шаблони, в които Лихтенщайн е събирал комикси и реклами.

"Той израсна с нарастваща любов към изкуството", казва Дороти Лихтенщайн, вдовица на художника, която пристига в Австрия за изложбата. "Прекарваше много време в музеите." По думите й най-голямо е влиянието на Пикасо върху съпруга й.

През 60-те години на ХХ век, по време на разцвета на абстрактния експресионизъм, Рой Лихтенщайн се завръща към фигуративното, саморефлексивно изкуство "и с голяма доза ирония събаря границите между високото изкуство и ежедневната култура", обяснява Шрьодер.

Още

"Албертина модерн" съпоставя творби на Оскар Кокошка и Херберт Бьокл

"Албертина модерн" съпоставя творби на Оскар Кокошка и Херберт Бьокл

На 39-годишна възраст той се превръща в звезда за една нощ. Пробивът му настъпва през 1961 година с "Погледни Мики" - комично изображение, оформено в монументалната форма на историческа картина, което е представено в изложбата.

Лихтенщайн изолира и монументализира комикса, пренася го в музея, обобщава кураторката Гунхилд Бауер. "Абсурден и ироничен жест", допълва Шрьодер, с който художникът се противопоставя на предразсъдъка за препотентност, който консуматорското общество има към модерното изкуство.

Изложбата "100 години от рождението" прави компактен преглед на творчеството му, "защото изложихме всичко, което искахме, от "иконите" на най-ранните му творби до последните му картини", подчертава Шрьодер.

"В случая с ранните творби успяхме да се сдобием и с някои много важни произведения от частни колекции, включително такива, които никога не са били давани назаем или вече не се предоставят." Целта е да се привлече вниманието и към недостатъчно известните скулптурни творби на Лихтенщайн.

Ретроспективата е организирана в сътрудничество с Фондация "Рой Лихтенщайн", основана от Дороти Лихтенщайн след смъртта на съпруга ѝ през 1997 година. Тя дарява на "Албертина" миналата година 95 предмета, сред които скулптури с мазки, подготвителни рисунки, колажи и керамика, на стойност 38 милиона евро.

Изложбата може да бъде посетена до средата на месец юли.

Още

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Още

Изложба от сто рисунки на Георг Базелиц се открива във виенския музей "Албертина"

Изложба от сто рисунки на Георг Базелиц се открива във виенския музей "Албертина"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Ключът е любовта: Светът през очите на Ани и Явор" - за творците, чийто живот беше отнет на пешеходна пътека

Откриване на изложбата е на 16 април от 17:30 часа в Градската градина пред Народен театър "Иван Вазов", в памет на Ани и Явор, чийто живот беше отнет на бул. "Сливница" на 8 май 2023 г.

Започнаха репетициите на спектакъла "Бебе на борда" на режисьора Василена Радева

Премиерата ще бъде на 13 и 14 септември на Камерна сцена на Народен театър "Иван Вазов"

Михаил Йосифов & Новините в джаза представят Втора емисия

Младата формация с поредица от три концерта с нова авторска музика на различни места в София през 2024 година

"Кой не знае" е темата на наградите "Златен кукерикон", които ще бъдат връчени довечера

Режисьорът Теди Москов получава "Златен кукерикон" за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев

Писателят и драматург Йордан Славейков ще води класове по творческо и драматургично писане

"В този курс ще говорим за вдъхновение, за архетипи, за сюжет, за тема и идея, за любими автори и книги, но най-вече ще се опитвам да провокирам въображението и ще насърчавам собствения стил на писане", казва писателят

Милена Стоилова - МИКА с изложба пейзажи "Пулсът на природата"

Картините ще бъдат експонирани в Изложбената зала на Природонаучния музей в Пловдив в периода от 6 април до 5 май 2024 г.