Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изложба от сто рисунки на Георг Базелиц се открива във виенския музей "Албертина"

СВЕТОВНИТЕ МУЗЕИ

Изложба от сто рисунки на Георг Базелиц се открива във виенския музей "Албертина"

Базелиц е позволил на "Албертина" и на музея "Морган лайбръри" в Ню Йорк да си изберат по петдесет творби от личната му колекция. От 7 юни до 17 декември в "Албертина" са изложени 100-те дарени работи от художника

Георг Базелиц (Снимка: Getty Images)

Още

Виенският Музей за история на изкуството представя изложба на Георг Базелиц

Виенският Музей за история на изкуството представя изложба на Георг Базелиц

Рисунките на германския художник Георг Базелиц са от най-търсените произведения на международния пазар за изкуство. През миналата година художникът е дарил на "Албертина" петдесет работи - рисунки, гваш и акварел.

Базелиц е позволил на "Албертина" и на музея "Морган лайбръри" в Ню Йорк да си изберат по петдесет творби от личната му колекция. От 7 юни до 17 декември в "Албертина" са изложени 100-те дарени работи на Базелиц.

Наред с други дарения от именити съвременни художници като Алекс Кац, Джим Дайн и Шийн Скули това е дарение, което обогатява колекцията на "Албертина", несъмнено притежаваща една от най-богатите сбирки на германския художник.

Георг Базелиц, Моят жълт период, 1997, АЛБЕРТИНА, Виена - дарение на семейство Георг и Елке Базелиц© Георг Базелиц 2023 (Снимка: Йохен Литкеман, Берлин)

"Нашият музей е сред най-реномираните в света и мнозина са художниците, които биха искали да дарят свои произведения. Кураториумът решава дали да приемем дарението. Одобряваме около десет процента от предложените ни дарения", разказва директорът на "Албертина" Клаус Шрьодер. Условие в договора, чиято подготовка може да продължи години, е "Албертина" да не продава произведенията, те да останат част от богатата колекция на музея.

Още

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Виенският музей "Албертина" почита с изложба художника Алекс Кац

Изложбата представя художника, който пресъздава предметни мотиви, но непрестанно работи над художественото претворяване на абстрактното мислене, за да оформи свой художествен език.

Базелиц изследва задълбочено историята на изкуството, която го вдъхновява да й се противопостави категорично и от това бунтарско поведение да разработи съвършено нови образни идеи.

 

Виенският Музей за история на изкуството представя изложба на Георг Базелиц (Снимка: Getty Images)

Изложбата показва как обръщането на мотива с главата надолу е последователна стъпка с цел освобождаване от съдържание и концентрация върху основни въпроси на композицията.

Още

Музеят "Албертина" с изложба за съперничеството между Модиляни и Пикасо

Музеят "Албертина" с изложба за съперничеството между Модиляни и Пикасо

Още

Наследници искат музеите "Албертина" и "Леополд" да им върнат картини на Егон Шиле

Наследници искат музеите "Албертина" и "Леополд" да им върнат картини на Егон Шиле

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Духът на стара София" е темата на деветия фестивал "КвАРТал"

Фокус ще бъде периодът на създаване на квартала - в началото на ХХ век, известен като търговския и бохемски квартал, докъдето е стигала емблематичната улица "Търговска"

"Без кръвни връзки" от Боряна Петкова

Откриването е на 25 юли, четвъртък, 18.30 часа в САМСИ (Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство)

Украинският график Константин Калинович представя "Моята зимна градина"

Експозицията ще бъде на разположение на жители и гости на морската столица до 13-ти август в ЗАЛА 1 на галерия Ларго, както и онлайн

"Сбирщайн" с усещане за Rammstein: Първа фотоизложба на Светлозар Симеонов в родния му Казанлък

Фотографът представя 36 кадъра в Музея на фотографията в Града на розите

Турция забрани изложба, посветена на транссексуалната общност

"Обърни се и виж назад" беше поставена в пространството Depo Istanbul, създадено от Осман Кавала, турски арт мениджър, който беше арестуван през 2017 г.