Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

СВЯТ

„Микеланджело и последиците“ е името на голяма експозиция в музея Албертина

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения

Снимка: AP/ БТА

Виенският музей "Албертина" показва в голяма експозиция как майсторът на Ренесанса Микеланджело Буонароти преоткрива античния идеал за човешкото тяло и постига революционен напредък в пресъздаването на човешката анатомия.

До шедьоври на Микеланджело се нареждат творби на Рафаело, Дюрер, Рембранд, Рубенс, Мeнгс, Батони, Климт и Шиле, които разработват своето виждане за голото тяло. Някои подражават, други отхвърлят идеала на Микеланджело.

Изложбата "Микеанджело и последиците" разказва за появата и властта на канона, постепенната загуба на значението му и неговия разпад, за канона, характерен за актовите творби на Микеланджело и начина, по който се отнасят към него следващите поколения.

Още

Арт инсталацията "Венера Парцалоска" на Микеланджело Пистолето бе унищожена от пожар в Неапол

Арт инсталацията "Венера Парцалоска" на Микеланджело Пистолето бе унищожена от пожар в Неапол

Богатата графична колекция на "Албертинa" дава възможност за съпоставяне на идеала на Микеланджело, въплътен по впечатляващ начин в рисунките и скулптурите му като атлетично и силно мъжко тяло, характерно с пределното си напрежение.

Класическият акт в рисунките на Микеланджело, Рафаело и Бекафуми, Да Волтера или Салвиати, търси хармоничен баланс между стандартизираните пози, изследването на анатомията от античните скулптури или разчленяването на телесни части по формализирани или близки до естествените пропорции.

Експозицията показва противоположните позиции на Рембранд и Рубенс, ярки представители на барока. Докато Рубенс работи с реалния, живия модел и събужда античната голота за живот по нов начин, Рембранд не се страхува да покаже грозотата на реалното тяло, на човека в неговата преходност и слабост.

В класицизма се запазва типът на красивото и мускулесто голо мъжко тяло. Близо 200 години след смъртта на флорентинския майстор продължението на канона на Микеланджело продължава да е преобладаващ в представата за идеалния акт. Художници по онова време като Антон Рафаел Менгс или Помпео Джироламо Батони създават произведения, повлияни от Микеланджело.

Още

Учителката, показала статуята на Микеланджело: Някой от родителите винаги се разстройваше

Учителката, показала статуята на Микеланджело: Някой от родителите винаги се разстройваше

Дори по времето на Климт и Шиле се срещат творци, които рисуват подобни атлетични героични образи, подобието е външно, без духовната дълбочина на Буонароти. Създаденият от Микеланджело канон е преминал своя зенит, представянето на мъжкия акт като символ на героичен индивид намира все по-слаб резонанс в модерното общество.

Изложбата е под знака на историческата даденост - в продължение на столетия мъже рисуват мъже, а и жените са рисувани от мъже. За изкуството жената е като обратната страна на луната, знае се, че съществува, но е terra incognita. В малкото примери от 17 и 18 век изложбата показва нереалистичния идеал за жена.

Дълго време представянето на гола жена е било дискриминирано и заклеймявано чрез нейното идентифициране с порока, безнравствеността и нагона. Безнравствеността на жената носи смърт и грях, добродетелите са обвити в дълги надиплени дрехи. Противообразът на добродетелната жена е голата, описвана като вещица, изкусителна Венера.

Краят на експозицията е столетието, в което канонът на Микеланджело е изгубил своя авторитет, култът към женската красота в стил сецесион с произведения на Густав Климт е противопоставен на грозотата и патологизирането на сексуалността на акта от Егон Шиле.

Изложбата може да бъде посетена до средата на януари.

Още

Неотдавна открита рисунка от Микеланджело ще бъде предложена на търг в Париж

Неотдавна открита рисунка от Микеланджело ще бъде предложена на търг в Париж

Още

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

"Гол мъж и две фигури зад него" на Микеланджело бе продадена за над 23 милиона евро

Още

Един гений, много шедьоври. Какво не знаете за Микеланджело?

Един гений, много шедьоври. Какво не знаете за Микеланджело?

Още

Три скулптури "Пиета" от Микеланджело представиха във Флоренция

Три скулптури "Пиета" от Микеланджело представиха във Флоренция

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

190 години от рождението на импресионистичния гений Едгар Дега

Познат е не само с картините си на изящни балерини, но и с творбите си на скулптор. Той е от тези творци, допринесли за оформянето на пейзажа на изобразителното изкуство през следващите години

Феминистки проект, провокиран от Симон дьо Бовоар, представи визуалната артистка Дора Славова

В него тя разглежда един от най-сериозните проблеми на съвремието ни - контролът над възпроизводството на човека и хилядолетното напрежение между половете

Видеоартистът Бил Виола почина на 73-годишна възраст

Така нареченият "Проект Тристан" стартира под формата на концерт в концертната зала "Уолт Дисни" в Лос Анджелис през 2004 г. През следващата година е премиерата му на сцената на Парижката опера, а през 2007 г. е представен на концерт в центъра "Линкълн" в Ню Йорк

Националната галерия показва ретроспективна експозиция на Бистра Льошевалие

"Националната галерия продължава своята мисия и политика да запознава публиката с автори от български произход, получили професионално признание извън границите на страната

Музеят за съвременно изкуство "Брера" ще отвори врати в Милано тази есен

Той се намира в близост до миланската картинната галерия "Брера", създадена през 1809 година. В новия музей ще се помещават над 100 произведения на съвременното изкуство, които са част от колекцията на "Брера" и през по-голямата част от времето са били съхранявани в склад

"Огледалото на вярата" с Боряна Росса и Олег Мавроматти

Официалното откриване е на 10 юли от 19:00 ч., изложбата ще продължи до 28 юли 2024 в галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2