Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лолова се усмихва от Старо Железаре – тя и всички велики комици са на Стената на смеха

СЕЛОТО НА ГРАФИТИТЕ

Лолова се усмихва от Старо Железаре – тя и всички велики комици са на Стената на смеха

Опашки за снимка със Слави, който се плези на кравите на Уорхол, а Баба Събка пръскала художниците на графити с маркуч, да не цапат дувара. Вижте най-новите герои на Катаржина и Венцислав Пирянкови

Татяна Лолова озарява с усмивка отново (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Семейството Катаржина и Венцислав Пирянкови от години вършат работата на министри на културата и туризма. Двамата художници превърнаха почти обезлюденото село Старо Железаре в музей на открито, столица на графитите.

Наричат оригиналната си идея site specific project-произведения на изкуството, създадени за конкретно място и във връзка с него. Всяка година тук се стичат стотици туристи от различни страни, за да се снимат с популярните герои от зидовете.

Графити и автентичен бит в Старо Железаре (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Още

Село Старо Железаре: Където рисунките са на всеки дувар (снимки)

Село Старо Железаре: Където рисунките са на всеки дувар (снимки)

Преди време, подкрепени от студентите им в Познан, рисуваха върху стените на къщите с акрилни бои и тогава цяла улица грейна в цвят с около 40 картини от музея МоМА в Ню Йорк - има платна на Шагал, Пикасо, Анри Матис, Дали и други.

Тази година заради пандемията, създадоха Стената на смеха.

Стената на Смеха (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

"Отдавна искахме да рисуваме известни български актьори, например Невена Коканова, но заради идеята акцентът да е в смеха, се спряхме на комици", раказват те. Започнали от дуета Уди Алън и Радой Ралин.

После се появили Татяна Лолова, Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев като бай Ганьо, Борат, Чарли Чаплин, Мистър Бийн, Тодор Колев, Луи дьо Фюнес, и други.

Тодор Колев като Ожененият разведен, ала Наполеон в „Немирната птица любов“ (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Чарли Чаплин е от новите герои (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Има и голям хубав портрет на младия Жан-Пол Белмондо. Самата съпоставка е произволна, интуитивна, но започва да действа обобщено, цялостно, когато е завършена, обясняват още художниците.

Обичаният Парцалев (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

За двайсетина дни, от началото на август досега, 11 техни студенти от Полша, работели над образите от сутрин до вечер.

Лолова е в компанията на Упи Голбърг. За голямата ни комедийна актриса, която се пресели в небесното царство в началото на годината, избрали нейно избражение, което е подходящо като рисунък и въздействие като графит - с шапка и широка усмивка.

Тодор Колев с цигулка (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

"Тодор Колев е нарисуван два пъти, защото е любимия ни актьор, а и аз съм роден в Шумен. Едната е с цигулка, а другата е от "Немирната птица любов", където напомня за Наполеон. С Катаржина спорехме коя от двете роли. Тя държеше на Наполеон, аз на тази с цигулката. И затова сложихме и двете", обяснява Венци.

Нови са и графитите на Джо Байдън, кравата на Анди Уорхол и Слави Трифонов, свързани концептуално. Опашки от хора се извивали, за да се щракнат със изплезения шоумен.

Концептуалните крави на Уорхол (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

"Мръдни и аз да го снимам", чували се често реплики. Все едно пред Мона Лиза в Лувъра са, шегуват се артистите. Според Венци кравата в случая означава и народа като целокупен образ, който все чака своя подходящ лидер и към когото политиците често се отнасят като към прост едър добитък. До кравата има надпис, в балон, като реплика на комиксов герой:

"Има ли такъв народ". Зад кирпича, дето са изобразени кравите е имало обори преди време и са живели истински екземпляри. Няма вече живи, само нарисувани, констатира Катаржина.

"В първите дни, когато започнахме да рисуваме, бяха рекордни жеги от 40 градуса. Заведох студентите на басейн в Старосел, за поляците това са високи температури и като се върнахме продължихме да рисуваме Стената на смеха. И изскочи баба Събка и взе да ги полива с маркуч, с кофи с вода, защото цапали. Били по бански, недопустим факт според нея, и на всичкото отгоре танцували. Настоявала всички да се облекат и да спрат музиката. Пенила се, пенила тя и накрая ни в клин, ни в ръкав отсякла:

"Какво си мислите вий, тука е България!".

Баба Велика пие чай с английската кралица Елизабет (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Заплашвала ги, че ще залее рисунките с вар, защото не й харесвали. В рамките на два дни творците били атакувани четири пъти от баба Събка.

"Всички мрънкат, че селото загива, а в един момент се дразнят, че млади хора се забавляват, точно като с Бийтлъс културата навремето, казва Венци".

Катаржина и Венци Пирянкови (Снимка: Личен архив)

Още

"От вандализъм до изкуство" - пътят на български и холандски графити артисти от улицата до галериите

"От вандализъм до изкуство" - пътят на български и холандски графити артисти от улицата до галериите

След техния почин за съживяване на мястото, други млади хора, от селото, щели да откриват модерен супермаркет, с всичките чудеса на техниката за местните жители - банкомати, каси за плащане на сметки, за да е в удобство на туристите, които идват. Предприемчивите бизнесмени даже предложили да продават магнитчета с образите от графитите на Пирянкови.

Събота и неделя редовно имало тълпи от хора, идвали с автобуси. Селцето приличало на главната улица на Созопол и Пловдив, разказват още двамата. Преди време от кметството се похвалиха, че пише за селото и в западната преса, и в арабски и индийски вестници, пълни се с туристи, снимат се пред дуварите, разхождат се.

Музей на открито (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Портрети, графити на живописни платна, и други рисунки вече са стотици. Голяма част от селото е запълнена, но има още зидове за платна.

В предишни издания на стрийт арт феста, дуетът е рисувал местни хора в компанията на известни личности от политиката, шоубизнеса, с което привлякоха много вниманието. Така например баба Велика, която била малко серт по характер, се оказала на една пейка с кралица Елизабет. Тя отначало се дърпала и не щяла да чуе да я изтипосат върху нечий дувар, но когато разбрала, че ще е с кралска особа омекнала и кандисала.

Баба Велика пие чай с английската кралица Елизабет (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

"Видях прилика между двете в характера им", казва Катаржина.

"Това е едно от редките села, които имат дълги и високи дувари, които са празни платна за рисуване. Няма басейн, няма море, известно е с изкуство", отбелязва тя.

Катаржина разказа за хора, дето живеят врата до врата които си пожелавали съвсем различни персони на стената, с които да ги увековечат. Например някой искал Сталин, а комшията - Горбачов. Барак Обама, Маргарет Тачър, Стив Джобс, Далай Лама, Папа Франциск, Мистър Бийн, Волен Сидеров, Мая Манолова, Георги Парцалев, Лили Иванова също присъстват като рисунки.

Още

Графити за благодарност към медиците се появиха върху оградата на столична болница

Графити за благодарност към медиците се появиха върху оградата на столична болница

Други известни двойки са местният жител Рангел и Людмила Живкова, друг човек от селото Шабан и Уинстън Чърчил, Данчо и Че Гевара, баба Пенка и Тодор Живков, Крис и Стив Джобс, дядо Вълко с Шимон Перес и Саддам Хюсеин, Джон Ленън и Илия. В това Пирянкови откриват приятен абсурд.

Лазар, мъжът на баба Велика, е изобразен как прибира овцете с Тереза Мей, а Велика ги посреща с носия. Баба Стефана е с Бриджит Бардо - тя води магарето, а френската актриса - коне.

Талисманът на селото Кольо, местен чешит, гордо отбелязвал, че е в композиция с папа Франциск, защото "бил най-умен".

На стените на къщите са изложени "Спяща циганка" на Анри Русо, "Госпожиците от Авиньон" от Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт давещо се момиче от Рой Лихтенщайн, творби на Климт и други.

Местна баба в крак с изкуството (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Друго си е на приказка край Климт (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Направили и нов символ на феста - шаблон на прасе с крила, което се повявяа тук-таме. Като закачка и с майстора Банкси, който драска плъхове по улиците.

Прасенцето символ до Клинт Ийстууд (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Сред любопитните сюжети е и този с баба Пена, която вози Кенеди в скелет от детска количка. Женицата била отрудена, с нерад живот, рано останала вдовица и със син, страдащ от множествена склероза. 

Баба Пена и Кенеди (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Друг местен образ Кънчо се е разписал за историята в два сюжета - на единия не е той, а кравата му, срещу която стои Тръмп ръкомаха и нещо я строява. Кънчо се е наредил и до Ангела Меркел, а жена му Иванка е с Емануел Макрон.

Тръмп дресира кравата на Кънчо (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Аристократът в модата Карл Лагерфелд, с котка в скута, е приседнал до бабите от местната фолклорна група, а те са грабнали хурки и плетки в ръце, за да са в унисон с персоната му.

Лагерфелд сред хурки (Снимка: Катаржина и Венцислав Пирянкови)

Още

Банкси с нова серия графити - "Голямата британска спрей ваканция"

Банкси с нова серия графити - "Голямата британска спрей ваканция"

Отначало местните се опъвали на идеята да ги шаркат по дуварите, обаче така им харесало и вниманието на което са обект, че сега се надпреварват кой с кой герой да се уреди върху стената. Да бяха живи Чудомир и Елин Пелин да видим какво би казало перото им по този повод!

Катаржина и Венцислав Пирянкови живеят в Познан, и прекарват летата в наследствената къща на Венцислав в пловдивското село.

Двамата със съпругата му имат своя тайна при полагането на боите, защото гафитите им не се развляват, нито избледняват с времето, за разлика на тези от майсторите на спрея. От 6 години не е мръднал ни един графит.

Още

Насимо - бягащият срещу клишетата романтик

Насимо - бягащият срещу клишетата романтик

Още

Изрисуваният локомотив на Насимо ще обикаля цялата страна

Изрисуваният локомотив на Насимо ще обикаля цялата страна

Още

Вълшебното село на Марко Сгарби, което покорява

Вълшебното село на Марко Сгарби, което покорява

Още

Африканско село, в което всяка къща е произведение на изкуството

Африканско село, в което всяка къща е произведение на изкуството

Още

Къщички във френско село?

Къщички във френско село?

Още

Залипие - това ли е най-живописното село?

Залипие - това ли е най-живописното село?

Още

Банкси призна авторството на графити върху затворническа стена в Рединг

Банкси призна авторството на графити върху затворническа стена в Рединг

Още

След появата на "Апчих" на Банкси, собственичката се отказа да продава къщата си

След появата на "Апчих" на Банкси, собственичката се отказа да продава къщата си

 

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

От вандал до идол - Берлин представя изложба, посветена на Банкси

Изложбата в Берлин, изрично е обозначена като неоторизирана, включва творби на художника, от които почти 20 са оригинали

Банкси разкрива името си в забравено интервю

Самоличността на Банкси остава неизвестна, но интервю дава възможност на почитателите му, сред които и много знаменитости, да чуят гласа му

Откриване на осмото издание на проекта "Поезия в метрото"

Стихове на европейски автори във вагоните и станциите на софийското метро на български език и в оригинал

"От сиво в красиво": Деветте силоза на мелница в София се превърнаха в графит

"С всяка своя линия и цвят този дизайн ни напомня за силата на изкуството, което променя света и създава красота в нашето ежедневие", казва собственика на мелницата

Нова инсталация ще посреща посетители на София на летището

Обемната изложба ще бъде разположена на Терминал 2 и по случай Деня на София ще представя 30 обекта от най-характерните символи на стара, млада и зелена София.