Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостно творчество

ПОЧИТАНИЕ КЪМ ЛЕГЕНДИТЕ

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостно творчество

"Нищо не може да вдъхва живот така, както театърът да го прави" каза актрисата и отправи призив: "Да разчитаме на театъра като място, което има стойността на храм сега, тук, недалеч от нас, където има едно чудовищно явление и акт на цивилизацията"

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство (Снимка: BulFoto)

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, съобщиха днес в БТА от фондация "А`Аскеер". Призът на голямата актриса ще бъде връчен на церемония в театър "Българска армия", която ще се състои на 24 май. Останалите номинации ще бъдат обявени на 9 май, съобщава БТА.

Цветана Манева (Снимка: BulFoto)

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство, съобщиха днес в БТА от фондация "А`Аскеер". Призът на голямата актриса ще бъде връчен на церемония в театър "Българска армия", която ще се състои на 24 май (Снимка: BulFoto)

БТА издаде специален брой на списание "ЛИК", посветен на 30-годишнината на наградите.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и директорът на дирекция "ЛИК" в БТА Георги Лозанов

"Има една мисъл, която ми минава през главата - дали всичко това се е случило с мен. Аз съм човек, който не обича да се връща назад, но всички по-големи събития в живота ми са допринесли за това, искам-неискам, да се върнем назад. Имала съм много щастлив, живот чисто творчески и работно", каза Цветана Манева.

Цветана Манева (Снимка: BulFoto)

"В края на краищата, аз съм човек на две системи, което е много добре, че се е случило. Мисля, че мога да издържа и трета система, ако физическото състояние въобще на човешкия род можеше да поеме подобно изпитание, каквото е нашето минало, нашата демокрация и, ако откровено се замислите, какво би могло да бъде нашето бъдеще, ако така я караме", каза Цветана Манева.

Цветана Манева получава "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство (Снимка: BulFoto)

"Не са ми давали награда за изгряваща звезда, но приемете това, че сега ми дават за залязваща звезда", коментира актрисата с типичното си чувство за хумор.

Цветана Манева (Снимка: BulFoto)

Още

"Боклук" и "Портокалова кожа" с най-много награди "Аскеер" (галерия)

"Боклук" и "Портокалова кожа" с най-много награди "Аскеер" (галерия)

"Нищо не може да вдъхва живот така, както театърът да го прави", каза Цветана Манева. Тя отправи призив:

"Да разчитаме на театъра като място, което има стойността на храм сега, тук, недалеч от нас, където има едно чудовищно явление и акт на цивилизацията, която се проваля по този начин, на тази агресия и човеконенавист. Имаме нужда от такъв храм на творчеството".

Цветана Манева и Георги Къркеланов (Снимка: BulFoto)

"Тридесет и първият брой на наградите "Аскеeр" ще бъде посветен на един от най-великите български възрожденци - Паисий Хилендарски, който е канонизиран за светец от Българската православна църква. Той е признат за ренесансова личност на Европа, и това ще бъде честване в европейски и световен мащаб.

Аз съм щастлив, че режисьорът на тазгодишната церемония Борис Радев се вля с изключителната си енергия", разказа председателят на фондация "А"Аскеер" Георги Къркеланов.

Председателят на фондация "А‘Аскеер" Георги Къркеланов (Снимка: BulFoto)

По думите му празникът на 24 май ще бъде подчинен на българското Възраждане и на българското слово от 19-и век, първите български драматургични произведения. Ще се чуят текстове от "Криворазбраната цивилизация" и "Михал Мишкоед".

Ще се опитаме чисто хронологично през целия спектакъл да поднесем почит към всички български поети и писатели, добави Къркеланов. Водещ ще бъде Веселин Ранков.

Председателят на фондация "А‘Аскеер" Георги Къркеланов (Снимка: BulFoto)

"За разлика от българските политици, българските артисти придават на обществото две неща, от които имаме нужда. Първо, те са способни да се признават едни други. Почти не си спомням такъв политик в България, който да е казал, че някой преди него е направил нещо добро.

Второто нещо, което носят артистите в България, е любов, за разлика от постоянната омраза, която бълват едни срещу други в българските политици", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Председателят на фондация "А‘Аскеер" Георги Къркеланов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев и директорът на дирекция "ЛИК" в БТА Георги Лозанов (Снимка: BulFoto)

"Списание "ЛИК" е място за културна памет. Тук са събрани основни фигури, които са били на вниманието на журито, на фондация "А"Аскеер" през годините - изгряващи звезди и носители на приза за цялостно творчество. Тези хора, освен че говорят за наградите и за собственото си творчество, имат много важен поглед по един ключов въпрос - за качеството на българската демокрация.

Те са се реализирали преди 1989 г., а след 1989 г. са продължили своя път и са останали в сърцата на хората. Те много добре могат да преценят накъде върви България. В този брой има разговор за България и за нейната съдба през съдбите на тези много важни фигури на българския театър и на българската култура", каза директорът на дирекция "ЛИК" в БТА Георги Лозанов.

Директорът на дирекция "ЛИК" в БТА Георги Лозанов (Снимка: BulFoto)

Георги Лозанова и Златна Костова (Снимка: BulFoto)

"Изгряващите звезди, откакто ги помним, са си били звезди. Наистина се оказа много точна преценката на гилдията и на академия "Аскеер" да номинира точно тези хора, и да ги удостои с наградата за изгряваща звезда. Защото те после направиха големи роли в театъра, наложиха са много трайно в театралното пространство", каза Златна Костова от БТА.

Златна Костова от БТА (Снимка: BulFoto)

Цветана Манева - Актриса с много лица

Цветана Манева нарича себе си театрална актриса, независимо от многото й роли в киното и телевизията. Тя завинаги ще бъде свързвана с театъра като една от най-големите драматични актриси на България. Не само защото животът й минава в театъра още от малка като дъщеря на актьора Георги Манев, но и заради щастливата си съдба на актриса, изиграла всички най-значими класически и съвременни героини.

Цветана Манева (Снимка: BulFoto)

Еболи, Жулиета, Албена, Нора, Медея, Антигона, госпожица Юлия, Фру Алвинг, Джулия, Бланш, Вирджиния Улф, Мод, Лора, Бернарда Алба, Коко Шанел, Ана са само част от театралните й превъплъщения, които публиката помни, а критиката анализира. Творческата й съдба я среща с автори като Еврипид, Шекспир, Молиер, Ибсен, Стриндберг, Чехов, Йовков, Тенеси Улиямс, Жан Ануи, Лорка, Едуард Олби, Константин Илиев, Яна Борисова, Ева Енслър и други.

Цветана Манева е актриса с много лица.

През годините не се уплаши от хода на времето. Не се опита да го спре.

Променя се пред своята публика.

Цветана Манева (Снимка: BulFoto)

Цветана Манева завършва ВИТИЗ в класа на проф. Моис Бениеш през 1966 година. Тя е актриса на риска. Не се колебае да работи с режисьори, които предлагат нов път в театъра като Любен Гройс, Леон Даниел, Младен Киселов, Крикор Азарян, Възкресия Вихърова, Галин Стоев, Христо Христов, Панталей Панталеев, Борислав Чакринов, Маргарита Младенова, Иван Добчев и други.

Като почетен професор в Нов български университет възпита няколко поколения млади театрали, а повече от 25 години е директор на Международния театрален фестивал "Варненско лято".

Цветана Манева е от изключителните присъствия в българския театър, защото владее достойно емоциите си. Актриса с талант и позиция. Последователна. И категорична. Особено, когато носи отговорност за другите. В живота е лаконична за успехите и наградите, за обичта на публиката, която я следва вече 50 години:

"Преминах през житейски и творчески изпитания. Справих се. Справям се още".

 

Още

Цветана Манева и Теодора Духовникова в хотела на тъгата

Цветана Манева и Теодора Духовникова в хотела на тъгата

Още

"Тя, Цветана Манева" представят журналистът Георги Тошев и драматургът Яна Борисова

"Тя, Цветана Манева" представят журналистът Георги Тошев и драматургът Яна Борисова

Още

Цветана Манева - жената, дамата, актрисата - на 74

Цветана Манева - жената, дамата, актрисата - на 74

Още

Цветана Манева: Най-голямата значимост на това изкуство е, че е вечно!

Цветана Манева: Най-голямата значимост на това изкуство е, че е вечно!

 

 

Коментирай 8

Календар

Препоръчваме ви

Балетът "Нижински" - необикновената история на един гениален танцьор

Премиера на Великденския музикален фестивал - Варна 2024 на 24 април 2024, 19.00, Държавна опера Варна

"Тартюф" на Крис Шарков със софийска премиера в Народния театър

Кой е Тартюф? Измамникът чревоугодник, роден преди 350 години, или наш съвременник?

"П.О.Р.Н.О" с премиера на 30 април в Yalta Art Room

Продуцентска къща "Гръм и Тряс" представя черна комедия от Х. Левин под режисурата на Веселин Петров

Режисьорът Джон Малкович и сценографът Пиер-Франсоа Лимбош проведоха кастинг с трупата на Народния театър

Малкович ще поставя спектакъла "Оръжията и човекът" по пиесата на Нобеловия лауреат Бърнард Шоу

Двама дебютанти излизат на сцената на Софийската опера в "Дама Пика"

Двата спектакъла с музиката на Пьотр Илич Чайковски са на 19 и 21 април

На 19 април е премиерата на "Анна непоправимата", постановка за Политковская

Поради големия интерес, екипът обявява две нови дати - на 15 май и 5 юни в "Топлоцентрала"