Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Боклук" и "Портокалова кожа" с най-много награди "Аскеер" (галерия)

ТЕАТРАЛНИ ОТЛИЧНИЦИ

"Боклук" и "Портокалова кожа" с най-много награди "Аскеер" (галерия)

Анастасия Лютова и Христо Мутафчиев взеха престижните театрални призове за водещи роли, а "Аскеер" за цялостен принос тази година получиха писателят и драматург Стефан Цанев, режисьорът Красимир Спасов и актьорът Стефан Мавродиев

"Аскеер" за цялостен принос тази година получават писателят и драматург Стефан Цанев, режисьорът Красимир Спасов и актьорът Стефан Мавродиев (Снимка: BulFoto)

Наградите за театрално изкуство "Аскеер" бяха раздадени тази вечер на тържествена церемония в театър "Българска армия". Три от статуетките са за "Боклук" в "Театър 199", и още три - за "Портокалова кожа" във "Възраждане".

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Елена Телбис получи награда за съвременна българска драматургия от Георги Господинов (Снимка: BulFoto)

За водеща женска роля бе отличена Анастасия Лютова за ролята й на Андромеда в "Боклук" от Елена Телбис, реж. Ивайло Христов. Същият спектакъл е победител и в категориите "Най-добро представление" и "Съвременна българска драматургия".

Веселин Анчев връчва наградата на Анастасия Лютова (Снимка: BulFoto)

За поддържаща женска роля бе отличена Светлана Янчева за ролята й на режисьорката в "Шекспирин по време на пандемия" по Уилям Шекспир в Малък градски театър "Зад канала".

За водеща мъжка роля "Аскеер" взе Христо Мутафчиев - за Райчо в "Плач на ангел" от Стефан Цанев (реж. Стоян Радев, Народен театър).

Анастасия Ингилизова връчва "Аскеер" на Христо Мутафчиев (Снимка: BulFoto)

Стоян Радев бе награден в категорията "Режисура" за същото заглавие, както и за "Кой се бои от Вирджиния Улф" от Едуард Олби в "Зад канала".

Режисьорът Стоян Радев (Снимка: BulFoto)

За поддържаща мъжка роля бе отличен Йордан Ръсин за Той в "Портокалова кожа" от Мая Пелевич (реж. Петър Денчев, театър "Възраждане").

Йордан Ръсин с "Аскеер" за поддържаща мъжка роля

Актрисата Мария Бакалова, със специално видео, обяви носителят на "Аскеер" за изгряваща звезда. Това е Виттория Николова за ролите й на Шарлот в "Нощта на игуаната" от Тенеси Уилямс (реж. Весела Василева, театър "Възраждане" и Тя в "Портокалова кожа". "Портокалова кожа" получи и "Аскеер" за сценографията на Петър Митев.

Мария Бакалова (Снимка: BulFoto)

Васил Михайлов връчи наградата на Виттория Николова за изгравяща звезда (Снимка: BulFoto)

За костюмография бе отличен тандемът Свила Величкова и Ванина Цандева - за "Завръщане у дома" от Харолд Пинтър в "Зад канала" и "Нова земя" в Народния театър.

Теодосий Спасов взе "Аскеер" за музиката на "Федра" в театър "Азарян" и за няколко постановки в Народния театър - "Облог", "О, ти която и да си" и "Страх за опитомяване".

Мирослав Пашов - директорът на театър "Българска армия" и председател на Фондация "Аскеер" (Снимка: BulFoto)

Директорката на Театър 199 "Валентин Стойчев" Анна Монова взема наградата за спектакъла "Боклук" на Елена Телбис (Снимка: BulFoto)

Както беше обявено по-рано, "Аскеер" за цялостен принос тази година получиха писателят и драматург Стефан Цанев, режисьорът Красимир Спасов и актьорът Стефан Мавродиев.

Сред гостите на церемонията бяха певиците Мими Николова и Маргарита Хранова, актьорът Васил Михайлов, писателят Георги Господинов.

Мими Николова (Снимка: BulFoto)

Маргарита Хранова (Снимка: BulFoto)

За първи път в 30-годишната история на наградите на сцената имаше симфоничен оркестър - врачанската "Симфониета".

Максим Ешкенази и врачанската "Симфониета" (Снимка: BulFoto)

Снимка: BulFoto

Снимка: BulFoto

Още

Ето кои са номинациите за "Аскеер" тази година

Ето кои са номинациите за "Аскеер" тази година

Още

За първи път ще има симфоничен оркестър на сцената на "Аскеер"

За първи път ще има симфоничен оркестър на сцената на "Аскеер"

Още

"Дебелянов и ангелите" е големият победител на "Аскеер" 2019

"Дебелянов и ангелите" е големият победител на "Аскеер" 2019

Още

Мария Бакалова и Георги Господинов обявяват двама от носителите на "Аскеер"

Мария Бакалова и Георги Господинов обявяват двама от носителите на "Аскеер"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ще посрещнем лятото в София със SoFest Summer

Лятното издание на SoFest 2023 ще събере на една сцена творци, артисти и изпълнители от световна величина от 22-ри до 25-ти юни в Кино Кабана, София

Най-известната опера на Моцарт "Дон Жуан" със софийска премиера на 15 юни в Зала 1 на НДК

Суперпродукцията е на Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов" - Велико Търново в партньорство с Националния дворец на културата

Соня Йончева участва в концерт на Филхармонията на Баден-Баден под диригентството на Найден Тодоров

"Страст и любов изпълниха зала Фестпилхаус, след като изпълненията на Соня Йончева и Джовани Сала "завладяха сърцата на публиката", отбелязаха от Филхармонията

"Мъртви души" - представлението без думи в "Топлоцентрала"

Ще бъде показано премиерно за София на голямата сцена в ТОПЛОЦЕНТРАЛА на 7 и 8 юни. Представлението бе посрещнато с овации от публиката и висока оценка от критиката на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец

От 4 до 24 юни ще продължи 17-ият "Световен театър в София"

Предвидени са гостувания на спектаклите "Да яздиш облак" на Раби Мруе - тази вечер в "Топлоцентрала", "Любов" на Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър, и "Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод - на 15 юни в Народния театър "Иван Вазов".

Пловдивският драматичен театър представя „Укротяване на опърничавата“ на варненска сцена

Спектакълът получи приз "Икар" за майсторско техническо осъществяване