Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Дебелянов и ангелите" е големият победител на "Аскеер" 2019

ТЕАТРАЛНИ ПРИЗОВЕ

"Дебелянов и ангелите" е големият победител на "Аскеер" 2019

Радина Кърджилова и Валентин Ганев взеха отличията за водеща женска и мъжка роля, за превъплащенията си в "Любовникът" и "Спускане от връх Морган"

Иван Налбантов получи почетния "Аскеер" 2019 за цялостния му принос към театралното изкуство (Снимка: БТА)

Още

Радина Кърджилова изящна в слонова кост за триумфа си на "Аскеерите"

Радина Кърджилова изящна в слонова кост за триумфа си на "Аскеерите"

Представлението на пловдивския драматичен театър "Дебелянов и ангелите" стана големият победител на наградите на най-старите театрални отличия в България "Аскеер", които бяха връчени за 29-и път на церемония в Театъра на българската армия в деня на най-светлия ни празник - 24 май.  

"Дебелянов и ангелите" получи отличията най-добър спектакъл и донесе още награди на автора Александър Секулов за съвременна българска драматургия, на режисьора Диана Добрева, на Мира Каланова за костюмография и на Ненчо Костов за изгряваща звезда.

Директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев взе наградата за "най-добро представление" за спектакъла "Дебелянов и ангелите" (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

Още

Кои са претендентите за "Аскеер" 2019?

Кои са претендентите за "Аскеер" 2019?

"Как мога да бъда по-щастлива, по-благодарна, но и по-тъжна, че не съм с вас! Пет награди АСКЕЕР за "Дебелянов и ангелите", Драматичен театър Пловдив! Най-добро представление, драматургия, режисура, сценография, изгряваща звезда. Две награди за "Бащата ", Народен театър "Иван Вазов " - сценография и режисура. Сърцето ми е препълнено с любов. Обичам ви!", написа Диана Добрева в страницата си във фейсбук малко след церомонията, чиято награда за режисура взе синът й Константин Еленков.

Иван Урумов връчва наградата на Диана Добрева на сина й Константин Еленков (Снимка: Стефан Марков/Bulfoto)

Най-добрият актьор в главна роля е Валентин Ганев за Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган", а за най-добра актриса беше отличена Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в "Любовникът". И двете представления са на Народния театър "Иван Вазов".

В категория "водеща женска роля" наградата взе Радина Кърджилова (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

В категория "водеща мъжка роля" наградата взе Валентин Ганев (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

За поддържащи роли статуетката "Аскеер" на Георги Чапкънов получи Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" и Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо" - в Малък градски театър "Зад канала".

Още

Кой си тръгна с "Икар" 2019

Кой си тръгна с "Икар" 2019

Наградата за театрална музика отиде при Калин Николов за "Празникът" на Малък градски театър "Зад канала",  а Свила Величкова взе "Аскеер" за костюмография.

Актьорът Иван Налбантов бе удостоен от фондация "Аскеер" за цялостно творчество. Наградата му беше връчена от президента на фондация "Аскеер" Васил Михайлов. 

Васил Михайлов, почетен председател на академия "А'аскеер" (Снимка: Стефан Марков/Bulfoto)

След което припомни различни епизоди от професионалната си кариера, той предаде символично щафетата в ръцете на младото поколение артисти, като връчи лично статуетката на Ненчо Костов, който е победител в категорията "Изгряваща звезда" за ролята на Дебелянов в "Дебелянов и ангелите" на Пловдивския театър.

Иван Налбантов връчи наградата за "изгряваща звезда" на актьора Ненчо Костов (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

"Театър "Българска армия" е моят втори дом. Тази вечер ни приюти в този храм, в тази зала, на тази сцена, както го е правил за мен вече 52 години. На тази сцена съм съпреживял и продължавам да съпреживявам заедно с моите колеги, не един възторг и не едно страдание. Андре Жид е казал следното: Истинският индивидуализъм е в пълното отричане на себе си и в сливането с другите. Няма да се хареса на много хора тази мисъл, защото, благородната доза егоизъм винаги, ако не е пречел, поне е помагал. Аз също имах проблеми с Андре Жид, докато не осъзнах, че един превъзходен театър, ако го сравним с един превъзходен пчелин е превъзходно да си пчелица от него, както е тук", сподели вълнението си актьорът, аплодиран на крака от публиката.

Иван Налбантов сред колегите си от Театър "Българска армия" (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Гостите и номинираните присъстваха на изцяло обновена и модерна визия на гала-церемонията, зад която стои творческият екип воден от режисьора Иван Москов, сценаристите Александър Чобанов и Христо Кабаджов, музикалното оформление на Добрин Векилов-Дони, сценографията на Нина Пашова и графичният дизайн на Георги Панчев и Анна Игнатова.

Главният водещ на спектакъла тази година бе актьорът Веселин Анчев, който си партнираше с Веселин Ранков.

Водещите на церемонията Веселин Ранков и Веселин Анчев (Снимка: Стефан Марков/Bulfoto)

Детският хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова (Снимка: БТА)

Празничната вечер бе открита с химна на българската просвета "Върви, народе, възродени!" в изпълнение на детския хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова, в което се включи и цялата публика.

Веселин Ранков (Снимка: БТА)

Георги Къркеланов, Асен Кобиларов и Веселин Анчев по (Снимка: БТА)

Елена Иванова, Анастасия Ингилизова, Гергана Плетньова, Антоанета Добрева-Нети, Луизабел Николова и Йордан Алексиев (Снимка: БТА)

Тигран Торосян (Снимка: Стефан Марков/Bulfoto)

Министърът на културата Боил Банов и неговият заместник Румен Димитров (Снимка: Стефан Марков/Bulfoto)

Церомонията завърши с думите на Збигнев Херберт към група студенти, прочетени от Стойко Пеев:

"Скъпи непознати, представляваме доста особена, малка, съкратена групичка, без която многоуважаваното човечество, преспокойно може да мине. Представляваме винаги безнадеждно малцинство и което е по-лошо, узурпираме си правото да подгряваме тревогата. Искаме да подтикнем нашите ближни към размисъл за човешката съдба, към трудната любов, която дължим на великите каузи, а също към презрение спрямо всички онези, които с упоритост достойна за по-високи дела, се стремят да смалят човека и да му отнемат достойнството. Очаква ви прекрасен живот. Жесток и безмилостен.

Бъдете във всеки момент, във всяко изречено от сцената слово, на страната на ценностите, на страната на прекрасния занаят. Срещу посредсвеността. На неуморното усилия на волята и ума срещу лесното маниерничене. На страната на истината, срещу заблудата, лъжата и насилието. И за Бога, не бъдете модерни. Бъдете добросъвестни. Изграждайте в себе си храброст и скромност. Нека ви придружава вярата в непостижимото съвършенство. И да не ви напуска безпокойството и вечното терзание, които ни казват, че това което сме постигнали днес, все пак е решително твърде малко. Пожелавам ви труден живот. Само той е достоен за артиста!"

Актрисите от Театър "Българска армия" - Антоанета Добрева-Нети, Гергана Плетньова, Анастасия Ингилизова, Луизабел Николова и Елена Иванова (Снимка: Стефан Марков/Bulfoto)

Директорът на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов (Снимка: БТА)

На финала залата почете на крака отишлите си актьори през последната година - Иван Ласкин, Мирослав Миндов, Емил Кюстебеков, Христо Домусчиев, Радомир Андонов, Николай Узунов, Цветодар Марков, Росица Данаилова, Стойно Добрев, Николай Калчев, Виолета Гиндева.

Тази година Управителният съвет на Фондация "А'Аскеер" е в съвем нов екип в състав Асен Кобиларов, Веселин Анчев, Владислав Виолинов, Луизабел Николова и Тигран Торосян, които се заеха със задачата да модернизират визията и представянето на ежегодният спектакъл по награждаването. Новото ръководство бе категорично, че въпреки промените, ще съхрани духа на наградите и ще се придържа към установените традиции.

Наградите "Аскеер" са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. Отличията се дават "от артисти - за артисти" и всяко от тях е професионален и естетически избор на хора, правещи театър. През 29-годишната си история фондация "А"Аскеер" разглежда и оценява стотици творци и спектакли.

Десетте спектаклови категории на "Аскеер 2019" включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 април 2018 г. до 31 март 2019 г. Тази година обект на внимание бяха 90 представления. 65 от тях са реализираните премиери в София, като 25 спектакъла са представени от извънстолични театри. Наградите "А'Аскеер" връчват на победителите си статуетките на проф. Георги Чапанов-Чапа, новия том от изданието на библиотека "Аскеер" и награден фонд, който тази година бе 30 000 лв.

Вижте пълния списък на наградените с "Аскеер" 2019:

СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА ДРАМАТУРГИЯ

Директорът на Театър "Българска армия" Мирослав Пашов връчва "Аскеер" на директора на Пловдивския театър Кръстю Кръстев за "най-добро представление" за "Дебелянов и ангелите" (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

"Дебелянов и ангелите" от Александър Секулов (ДТ "Н. О. Масалитинов", реж. Диана Добрева)

СЦЕНОГРАФИЯ

В категория "сценография" наградата взе Мира Каланова (Снимка: БТА)

● Мира Каланова за "Дебелянов и ангелите" (ДТ "Н. О. Масалитинов" - Пловдив) и "Бащата" (Народен театър "Иван Вазов")

КОСТЮМОГРАФИЯ

В категория "костюмография" отличието взе Свила Величкова (Снимка: БТА)

● Свила Величкова за "Драконът" (ТМПЦ-Варна), "Коя гад изяде кашкавала" (ДТ "Сава Огнянов" - Русе) и "Наблюдателите" (Народен театър "Иван Вазов")

ТЕАТРАЛНА МУЗИКА

Антоанета Добрева-Нети връчва "Аскеер" на Калин Николов за"театрална музика" (Снимка: БТА)

● Калин Николов за "Празникът" (Малък градски театър "Зад канала"), "Драконът" (ТМПЦ-Варна) и "Наблюдателите" (Народен театър "Иван Вазов")

ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

В категория "поддържаща женска роля" наградата взе Ирини Жамбонас (Снимка: БТА)

● Ирини Жамбонас за ролята ѝ на Елизе в "Аз обичам, ти обичаш, тя обича"(Малък градски театър "Зад канала")

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ

В категория "поддържаща мъжка роля" наградата взе Стоян Младенов (Снимка: БТА)

● Стоян Младенов за ролята на Ансел Смит в "Килър Джо" (Малък градски театър "Зад канала")

ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ

В категория "водеща женска роля" наградата взе Радина Кърджилова (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

● Радина Кърджилова за ролята ѝ на Сара в "Любовникът" (Народен театър "Иван Вазов")

ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ

В категория "водеща мъжка роля" наградата взе Валентин Ганев (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

● Валентин Ганев за ролята му на Лаймън Фелт в "Спускане от връх Морган"(Народен театър "Иван Вазов")

РЕЖИСУРА

● Диана Добрева за "Бащата" (Народен театър "Иван Вазов") и "Дебелянов и ангелите" (ДТ "Н. О. Масалитинов" - Пловдив)

НАЙ-ДОБРО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ

Директорът на Пловдивския театър Кръстю Кръстев взе наградата за "най-добро представление" за спектакъла "Дебелянов и ангелите" (Снимка: БТА)

Дебелянов и ангелите - ДТ "Н. О. Масалитинов" - Пловдив, реж. Диана Добрева

ИЗГРЯВАЩА ЗВЕЗДА

В категория „изгряваща звезда” наградата взе Ненчо Костов (Снимка: БТА)

● Ненчо Костов - за ролята на Дебелянов в "Дебелянов и ангелите" (ДТ "Н. О. Масалитинов" - Пловдив) и Васил Левски в "Наблюдателите" (Народен театър "Иван Вазов")

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС КЪМ ТЕАТРАЛНОТО ИЗКУСТВО "АСКЕЕР 2019"

Иван Налбантов получи "Аскеер" 2019 за цялостен принос към театралното изкуство (Снимка: Стефан Марков/BulFoto)

● Големият български актьор ИВАН НАЛБАНТОВ

Традиционно връчването на наградите АСКЕЕР се проведе под почетния патронаж на Министъра на културата г-н Боил Банов и на Министъра на отбраната г-н Красимир Каракачанов.

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Деклан Донелан започна репетициите на "Медея" в Народния театър

Премиерните представления са на 9 и 10 октомври

Шест моноспектакъла на големи български артисти в програмата на МТФ "Варненско лято"

Мариус Куркински, Весела Бабинова, Христо Мутфачиев, Елена Телбис, Боян Арсов и Димитър Ангелов играят във Варна през юни

"Риголето" ще разкаже в Бургаската опера тъжната история за изкушение, грях и саможертва в сряда

Под палката на маестро Димитър Косев /гост/, на 22 май в операта от Верди ще се представят чудесни солисти, оркестър и хор