Спускане от връх Морган

от Артър Милър

"Спускане от връх Морган", Народен театър "Иван Вазов"

Превод: Любов Костова

Режисура: Николай Ламбрев-Михайловски

Драматург: Светлана Панчева

Сценография: Чайка Петрушева

Костюми: Чайка Петрушева

Музика: Николай Ламбрев-Михайловски

"Спускане от връх Морган", Народен театър "Иван Вазов"

Участват: Валентин Ганев, Ева Данаилова, Ева Тепавичарова, Илиана Коджабашева, Йосиф Шамли, Параскева Джукелова

Прочутата трагикомедия на Артър Милър "Спускане от връх Морган" ще има премиера на сцената на Народния театър "Иван Вазов" в средата на април. Със задачата да постави на Камерната сцена една от последните пиеси на американския драматург, написана в началото на 90-те години на миналия век, се заема режисьорът Николай Ламбрев, а селекцията му на актьори е наистина впечатляваща: Валентин Ганев, Параскева Джукелова, Илиана Коджабашева, Ева Тепавичарова, Ева Данаилова и Йосиф Шамли.

Пиеси на автора са поставяни и преди на сцената на Народния театър - "Смъртта на търговския пътник" и "Цената".

Сюжетът на спектакъла се завихря около персонажа на Валентин Ганев - реализиран мъж между 50-те, 60-те години, който се озовава в болница, след като претърпява катастрофа. И на свиждането с близките се оказва, че години наред той е имал две жени и деца от тях - като нито едното семейство, нито другото не е подозирало за съществуването на другото, и на всичкото отгоре са били щастливи. В ролите на двете съпруги са Параскева Джукелова и Илиана Коджабашева, Ева Данаилова е дъщерята, Йосиф Шамли е семейният адвокат и приятел, а Ева Тепавичарова е в ролята на състрадателната медицинска сестра.

"Това е един предизвикателен текст, който по изключителен начин преплита екзистенциални въпроси с живеенето в ежедневния живот. Как се помиряват те и могат ли изобщо да се помирят? Мога ли да бъда дотолкова свободен, че да защитя избора си, и дали изборът да бъда щастлив може да се подчини на общото статукво? Имам ли право да проведа своя избор в ежедневието, като успял в професията, съпруг, баща но ... по две?

"Спускане от връх Морган", Народен театър "Иван Вазов"

Тук главните въпроси са: доколко, дали и как трябва да защитим избора си, човек може ли да прекрачи границата на задължителното лицемерие, в което системата ни вкарва, но лицемерието е основният закон, в който нашият свят съществува. Любов, работа, приятелство ... истината винаги е оспорима. Има ли морал в " обичането" и докъде се простират неговите рамки в посегателството към душата на другия? Но докато живеем едни измокрят само подметките си, а други затъват до колене. Голямата драматургия е в това, че колкото повече навлизаме в пиесата, толкова по-трудни са отговорите на въпросите, които поставя. И ние с прекрасният екип на Народния театър поемаме предизвикателството!" коментира режисьорът Николай Ламбрев.

1/1