Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Топ тенорът Амади Лага - за първи път на софийска сцена

СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ НА РОДНА СЦЕНА

Топ тенорът Амади Лага - за първи път на софийска сцена

Ще го видим в ролята на принц Калаф в "Турандот"

Амади Лага в ролята на принц Калаф в "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

На 30 май от 19.00 часа, на сцената на Народния театър "Иван Вазов", Държавна опера - Стара Загора ще предложи на софиянци и гостите на столицата среща с изкуството на звезди от световния оперен афиш, в един уникален спектакъл на "Турандот".

Той е дело на Старозагорската опера и Държавния куклен театър - Стара Загора. По покана на директора на Старозагорската опера, в ролята на принц Калаф ще имаме възможност да видим френско-тунизийския тенор Амади Лага.

Русалина Мочукова и Амади Лага в "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Амади Лага започва да се занимава с музика като изучава класическа китара и музикология в Тунис. Продължава музикалното си образование със специализация по Джаз в Консерваторията в Париж, а по-късно учи в класа на Александра Пападжакоу. През 2006 г. придобива Магистърска степен по Изследване на музиката и музикологията в Университета Париж, а след това продължава като докторант по изкуствата в същия университет.

Лага има много награди от вокални конкурси: Наградата "Микеланджело Куписти" 2017 г.за най-добър изпълнител за сезона на Фестивала "Пучини" в Торе дел Лаго 2017г.; Първа награда, Наградата на публиката и Наградата за мелодрама на Международния конкурс " CANTO FESTIVAL 2015" - осмо издание, Амандола, Италия; Първа награда на Международния конкурс "Опера Пиенца", Сиена, Италия; Първа награда на Международния конкурс "Лирични гласове 2015 г." O.M.E.G.A. Европейска оркестрова музика, трето издание, Вила Бранди - Флоренция; Наградата на публиката на Международния конкурс "Канари", 2014 г., Корсика, Франция и мн. др.

Амади Лага в сцена от "Турандот"/Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

През последните няколко сезона Амади Лага се изявява с голям успех в ролята на Калаф от операта "Турандот" - едно от последните му участия е в постановката на нашумелия италиански режисьор Федерико Грацини в Тулонската опера, Франция, чиято премиера бе на 25 януари 2019 г. Гостува в тази роля в Торе дел Лаго на Пучиниевия фестивал в два последователни сезона юли/август 2016 и 2017 г.; в Оперния театър на Каляри, Италия, март/април 2017, Театър Петруцели в Бари, ноември 2016 г.; в оперния театър на Бреша през септември 2016 г. През юни 2019 г. е отново Калаф в Китай, на сцената на Националния център за сценични изкуства в Пекин.

Лага дойде за първи път в България през февруари тази година и първата му среща с българска публика беше именно в Стара Загора. Тенорът в момента е считан за една от звездите на световната оперна сцена, а една от емблематичните му роли е именно тази на принц Калаф в операта "Турандот". На софийска сцена на 30 май ще му партнира оперната прима Цветелина Василева.

Амади Лага и Цветелина Василева, в спектакъла "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

"С Амади имаме две продукции заедно - в Шанхай и в Торе дел Лаго, разказва певицата. Той има изключително интересен глас, с развит висок регистър, какъвто не съм чувала при други тенори досега. Амади е много емоционален. Освен че е добър партньор за пеене, е и прекрасен актьор, който споделя и завладява с играта си. Той е истински пучиниев певец. За публиката е голям шанс да го чуе и види. Присъствах на триумфа му, когато изпълни няколко биса на арията "Nessun Dorma..." - споделя Цветелина Василева

Самият певец разказва, че е участвал в 19 продукции на "Турандот" по света, и че се радва да играе ролята си в България, защото тук вече има много приятели - български певци. Освен това бил завладян от невероятната режисура на Старозагорската опера и включването в постановката на огромни кукли.

"Много интересно виждане. Историята на "Турандот" е винаги една и съща, но спектаклите са винаги различни. А този на Старозагорската опера е наистина завладяващ въображението", казва певецът.

Амади Лага и неговата ккула-двойник в спектакъла /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Амади Лага споделя как се почувствал, когато го бисират не на представление, а на Пучиниевия фестивал във Финландия:

"Когато пяхме във Финландия, за първи път в историята на фестивала, беше поискан бис. Публиката на северните страни не е темпераментна като в Милано и Париж. Но се случи. На първия спектакъл поискаха един бис, на втория - два, на третия - три. Това, според мен се случва много рядко, особено във Финландия. На последния спектакъл имахме 20 минути аплаузи и дори целият оркестър се качи на сцената", разказва топтенорът.

На въпроса дали любимата му роля е на Калаф, откровено отговаря, че по-близък му е Рудолфо от "Бохеми".

Освен Амади Лага и Цветелина Василева, в спектакъла "Турандот" на 30 май столичани и гостите на града ще видят още: Русалина Мочукова, в ролята на Лиу и големият български бас Юлиан Константинов - в ролята на Тимур.

Юлиан Константинов в ролята на Тимур /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

Участват още солистите: Александър Крунев, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ "Маргаритки", представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур". Режисьори на постановката са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са на румънския художник Каталин Йонеску-Арборе, а автори на куклите - Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

Снимки: Държавна опера-Стара Загора 

 

Коментирай 0

1/1

Амади Лага в ролята на принц Калаф в "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Амади Лага в сцена от "Турандот"/Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Амади Лага и неговата ккула-двойник в спектакъла /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Русалина Мочукова и Амади Лага в "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Амади Лага и Цветелина Василева, в спектакъла "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Юлиан Константинов в ролята на Тимур /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Календар

Препоръчваме ви

Министерство на културата: Съдбата на Маестро Левиев е музикален шедьовър, аплодисменти!

Той прокара нови пътеки в живота и джаза, днес талантливите хора му отговарят с любов

В Русия издигнаха паметник на Дмитрий Хворостовски

На рождения му ден, в родния му Красноярск започва първото издание на музикален фестивал, носещ неговото име

Дари елха. Подкрепи талант. Украси столицата. Дай живот на нова иглолистна гора!

ЕЛХИ НА ТАЛАНТА на Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва коледни мечти

Две световни премиери в един танцов уикенд в Пловдив

Съвременен танц, музика, вокали, звукови и светлинни инсталации се срещат на 11 и 12 октомври в Европейската столица на културата 2019

Веско Ешкенази: България е в мен с цялото си величие, но съм и космополит

Търся различни нови произведения, които не съм свирил, разказа виртуозният цигулар

Канадският спектакъл "Някога преди" със световна премиера в България

ONE DANCE WEEK ви дават специален подарък, безплатен билет за премиерата на 12 октомври, който ще получат притежателите на билет за съвременния цирков спектакъл "A simple space"