Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Топ тенорът Амади Лага - за първи път на софийска сцена

СВЕТОВНИ ЗВЕЗДИ НА РОДНА СЦЕНА

Топ тенорът Амади Лага - за първи път на софийска сцена

Ще го видим в ролята на принц Калаф в "Турандот"

Амади Лага в ролята на принц Калаф в "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

На 30 май от 19.00 часа, на сцената на Народния театър "Иван Вазов", Държавна опера - Стара Загора ще предложи на софиянци и гостите на столицата среща с изкуството на звезди от световния оперен афиш, в един уникален спектакъл на "Турандот".

Той е дело на Старозагорската опера и Държавния куклен театър - Стара Загора. По покана на директора на Старозагорската опера, в ролята на принц Калаф ще имаме възможност да видим френско-тунизийския тенор Амади Лага.

Русалина Мочукова и Амади Лага в "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Амади Лага започва да се занимава с музика като изучава класическа китара и музикология в Тунис. Продължава музикалното си образование със специализация по Джаз в Консерваторията в Париж, а по-късно учи в класа на Александра Пападжакоу. През 2006 г. придобива Магистърска степен по Изследване на музиката и музикологията в Университета Париж, а след това продължава като докторант по изкуствата в същия университет.

Лага има много награди от вокални конкурси: Наградата "Микеланджело Куписти" 2017 г.за най-добър изпълнител за сезона на Фестивала "Пучини" в Торе дел Лаго 2017г.; Първа награда, Наградата на публиката и Наградата за мелодрама на Международния конкурс " CANTO FESTIVAL 2015" - осмо издание, Амандола, Италия; Първа награда на Международния конкурс "Опера Пиенца", Сиена, Италия; Първа награда на Международния конкурс "Лирични гласове 2015 г." O.M.E.G.A. Европейска оркестрова музика, трето издание, Вила Бранди - Флоренция; Наградата на публиката на Международния конкурс "Канари", 2014 г., Корсика, Франция и мн. др.

Амади Лага в сцена от "Турандот"/Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

През последните няколко сезона Амади Лага се изявява с голям успех в ролята на Калаф от операта "Турандот" - едно от последните му участия е в постановката на нашумелия италиански режисьор Федерико Грацини в Тулонската опера, Франция, чиято премиера бе на 25 януари 2019 г. Гостува в тази роля в Торе дел Лаго на Пучиниевия фестивал в два последователни сезона юли/август 2016 и 2017 г.; в Оперния театър на Каляри, Италия, март/април 2017, Театър Петруцели в Бари, ноември 2016 г.; в оперния театър на Бреша през септември 2016 г. През юни 2019 г. е отново Калаф в Китай, на сцената на Националния център за сценични изкуства в Пекин.

Лага дойде за първи път в България през февруари тази година и първата му среща с българска публика беше именно в Стара Загора. Тенорът в момента е считан за една от звездите на световната оперна сцена, а една от емблематичните му роли е именно тази на принц Калаф в операта "Турандот". На софийска сцена на 30 май ще му партнира оперната прима Цветелина Василева.

Амади Лага и Цветелина Василева, в спектакъла "Турандот" /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

"С Амади имаме две продукции заедно - в Шанхай и в Торе дел Лаго, разказва певицата. Той има изключително интересен глас, с развит висок регистър, какъвто не съм чувала при други тенори досега. Амади е много емоционален. Освен че е добър партньор за пеене, е и прекрасен актьор, който споделя и завладява с играта си. Той е истински пучиниев певец. За публиката е голям шанс да го чуе и види. Присъствах на триумфа му, когато изпълни няколко биса на арията "Nessun Dorma..." - споделя Цветелина Василева

Самият певец разказва, че е участвал в 19 продукции на "Турандот" по света, и че се радва да играе ролята си в България, защото тук вече има много приятели - български певци. Освен това бил завладян от невероятната режисура на Старозагорската опера и включването в постановката на огромни кукли.

"Много интересно виждане. Историята на "Турандот" е винаги една и съща, но спектаклите са винаги различни. А този на Старозагорската опера е наистина завладяващ въображението", казва певецът.

Амади Лага и неговата ккула-двойник в спектакъла /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Амади Лага споделя как се почувствал, когато го бисират не на представление, а на Пучиниевия фестивал във Финландия:

"Когато пяхме във Финландия, за първи път в историята на фестивала, беше поискан бис. Публиката на северните страни не е темпераментна като в Милано и Париж. Но се случи. На първия спектакъл поискаха един бис, на втория - два, на третия - три. Това, според мен се случва много рядко, особено във Финландия. На последния спектакъл имахме 20 минути аплаузи и дори целият оркестър се качи на сцената", разказва топтенорът.

На въпроса дали любимата му роля е на Калаф, откровено отговаря, че по-близък му е Рудолфо от "Бохеми".

Освен Амади Лага и Цветелина Василева, в спектакъла "Турандот" на 30 май столичани и гостите на града ще видят още: Русалина Мочукова, в ролята на Лиу и големият български бас Юлиан Константинов - в ролята на Тимур.

Юлиан Константинов в ролята на Тимур /Снимка: Държавна опера-Стара Загора/

Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев.

Участват още солистите: Александър Крунев, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ "Маргаритки", представители на Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур". Режисьори на постановката са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са на румънския художник Каталин Йонеску-Арборе, а автори на куклите - Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

Снимки: Държавна опера-Стара Загора 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Концерти на тъмно ще има в "Топлоцентрала"

На 4 и 5 юли са първите две събития от платформата Unseen Scene с музика на живо и на тъмно от Dead Man's Hat и Leena

"Ромео и Жулиета" от Шарл Гуно - първа постановка в историята на Варненската опера

Във Варна на 7 юли 2022, 21.00, Премиера в Летния театър, в Балчик на 8 юли, 21.00, в Двореца Балчик

Гледайте най-актуалните заглавия в мюзикъла и съвременния балет до 17 юли

Във фестивала на музикалния театър участват музикално-театрални трупи от България, Сърбия и Северна Македония

Мюзикълът "Оркестър без име" по филмовия сценарий на Станислав Стратиев с премиера в Пловдив на 1 август

Ще бъде представен на сцената на Античния театър в Пловдив 40 години след като култовият филм излиза на екран

Фестивалът за иновативно изкуство 180° ще раздвижи културния живот в София

В летните вечери от 23 до 29 юли 180° окупира пет арт локации, за да покаже различни лица на съвременното изкуство