Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Театър без актьори, постановка без начало и край, нови театрални езици и реалности на IХ ACT Фестивал

ФЕСТИВАЛ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР

Театър без актьори, постановка без начало и край, нови театрални езици и реалности на IХ ACT Фестивал

Списъкът с теми в спектаклите е отражение на горещите точки в съвремието – от домашното насилие и агресията, през проституцията, любовта, новите технологии и асистираното самоубийство

Още

Богата артистична програма, интерактивни VR реалности, мултиарт концерт и филми – на АСТ фестивала за свободен театър

Богата артистична програма, интерактивни VR реалности, мултиарт концерт и филми – на АСТ фестивала за свободен театър

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18-ти до 23-ти октомври и ще представи най-доброто на независимата сцена у нас, както и интересни развития на театралния език и реалност в международната програма. Надсловът "Все по-топло" на тазгодишното издание акцентира върху все по-успешните опити на артистите да открият темите и сценичния изказ, необходими за достигането до съвременната публика.

Фестивалът ще бъде открит с BURN - международен сайт спесифик спектакъл на холандския колектив United Cowboys, с участието на холандски и български актьори. В продължение на 4 часа (от 19.00 до 23.00 часа на 18 октомври) те ще превърнат Къща-музей "Андрей Николов" към Националната Галерия в "биотоп" - самодостатъчна артистична екосистема, обитавана от танцьори, изпълнители и музиканти. Зрителите ще могат да влизат и излизат (входът е свободен) и всеки да изживее постановката по свой начин, уникален в перспективата, времето и пространството.

Дълбоко в душата на съвременния човек ще ни потопи нашумялото германско артистично дуо Markus & Markus с Ibsen: Ghosts. Спектакълът взима вдъхновението си от драматургичния казус за асистираното самоубийстви в пиесата на Ибсен "Призраци". След което документира и проследява последните дни на 80-годишната Марго, докато тя се подготвя да отиде в Швейцария, за да бъде евтаназирана. Без да реши поставената морална дилема, постановката добавя още дилеми към нея.

Какво е позволено да се показва в театъра? Кога ставаме воайори? Какво е умирането и какво - безасмъртието...

CRAVE#2 на Театър Баест от Копенхаген, Дания е лекция-пърформанс на тема проституция на актрисата Айа Дуе, която разкрива собственото си тяло и кани публиката в интимното пространство, където се случва сексуалният труд, но освен това - и в публичната сфера, където нормативните истини за него формират определени образи на това какво е проститутката.

Четвъртият участник в международната програма на фестивала пък е музикално - визуалният хай-тек експеримент на Vigroux / D"Haseller от Франция - "H", по едноименната мистична поема на Артюр Рембо, който ще покаже може ли да съществува театър без човешко присъствие на сцената...

Не по-малко горещи и провокативни са постановките от българската програма на ACT Фестивал за свободен театър 2019:

"Синята брада - брак без приказка" /реж. Василена Радева/ е авторски пърформанс за домашното насилие и толеранса към сексисткото отношение в патриархално общество.

Нестандартния прочит на "Ричард 3" /реж. Явор Костов и Мартин Ноев/ пък ще покаже пиесата през погледа на двама мъже, които обикновено продават моторно масло и са принудени да се запишат на курс по маркетинг.

"Ричард 3" на режисьорите Явор Костов и Мартин Ноев

Преселението, релокацията, емиграцията през погледа на Ванга пък показва мултинационалната продукция "Дом за овце и сънища" /реж. Гергана Димитрова/ - носител на награди Икар за главна женска роля на Здрава Каменова и авторска музика на Павел Хаджиев.

Здрава Каменова в спектакъла "Дом за овце и сънища" на режисьора Гергана Димитрова

Три различни движенчески и танцови спектакли са селектирани в българската програма на фестивала тази година.

"Сияние" на танцова компания "Дюн" и германския звуков артист Абел Корнински ще покаже на зрителите артистичен процес, базиран върху сливане на танц, светлина, звук и човешко присъствие.

"Сияние" на танцова компания "Дюн" и германския звуков артист Абел Корнински

"Hating machine" на хореографката Марион Дърова се занимава с актуалната тема за всепроникващата в определени обществени групи омраза през движение и хумор, без осъждане. "SIX LOVE SONGS" е хореографски концерт на Жана Пенчева - резултат от сътрудничеството между музика и танц, провокирано от идеята, как може да се визуализира провалената любов.

Специален фокус в програмата на ACT фестивала тази година ще бъдат дебютите.

Режисьорката Александра Петрова влиза в програмата с пърформанса "Цикадите" по многократно отличаваната пиеса на Мирослав Христов. Сюжетът е своеобразна машина на времето, пренасяща зрителя от едно място на друго.

Вторият дебютант в програмата е режисьорът Дина Маркова с "Животът е сън" - антиутопична хорър приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите игри и манипулации и се пита как в една радиоактивна реалност мутира човешкото в човека.


Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. АСТ Фестивал за свободен театър 2019 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд "Култура". Проектът се организира с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Нидерландия в България, Гьоте-институт България, Френски институт в България, Австрийско посолство София.

Медийни партньори на събитието са списание ВИЖ и сайтовете www.actualno.com , www.sofialive.bg , dir.bg , impressio.dir.bg, delo.bg, stand.bg, kafene.bg, jasmine.bg и licatanagrada.com

АСТ Фестивал за свободен театър: WEB | FACEBOOK

Богатата паралелна програма на фестивала ще включва интерактивното VR преживяване CONGLOMERATE, в което всеки зрител изживява свое собствено пътешествие през откъси от 9 спектакъла и 1 филм. Зрителите ще могат да гледат и три театрални филма - куклено-жестомимичния "Да бъдеш Палечка", документалния "Това име го забравете" за режисьора Юлия Огнянова и "На острова" - видео арт, прожекция на проекта "IN ADATA".

Още

"Цикадите" - среща на прага между живота и смъртта

"Цикадите" - среща на прага между живота и смъртта

Още

Ще се включиш ли към световния двигател на "Машината за омраза"?

Ще се включиш ли към световния двигател на "Машината за омраза"?

Още

Антиутопична хорър приказка по Педро Калдерон де ла Барка в Театър Азарян

Антиутопична хорър приказка по Педро Калдерон де ла Барка в Театър Азарян

Още

От тишината, от болката, от силата и от гнева създадохме - "Синята брада - брак без приказка"

От тишината, от болката, от силата и от гнева създадохме - "Синята брада - брак без приказка"

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

800 хил. души са разгледали изложбата, посветена на последните дни на Ван Гог в "Орсе"

Експозицията "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз, последните месеци" е фокусирана върху последните дни от живота на художника в малкото населено място край Париж, където той се самоубива

Виж всички

Календар