Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Седем живота величие - в един театрален спектакъл

БЪЛГАРСКАТА ТЕАТРАЛНА СЦЕНА

Седем живота величие - в един театрален спектакъл

Здравко Радоев и Димитър Йосифов, лични приятели на Леа Иванова, уважиха втората премиера на "Седемте живота на Леа" на Бойко Илиев и Роси Русева

Сцена от "Седемте живота на Леа", реж. Бойко Илиев по сценарий на Роси Русева / Снимка: Личен архив на актьорския състав

На 9-и юни вечерта в Нов театър НДК се състоя втората премиера на театрално-музикалния спектакъл, посветен на идващата 100-годишнина от рождението на голямата наша певица Леа Иванова, на 23-ти август т. г.

Сред публиката бяха забелязани Здравко Радоев и Димитър Йосифов - и двамата лични приятели на покойната звезда. Те поздравиха актрисата Роси Русева, която успешно "влиза в кожата" на Леа в спектакъла.

След спектакъла - Роси Русева, заобиколена от живите легенди Димитър Йосифов и Здравко Радоев / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Роси Русева е и сценарист на постановката, режисьор е Бойко Илиев, а в спектакъла участват още Ани Михайлова и Жоро Стоев.

Още

Легендарната Джозефин Бейкър бе почетена в Пантеона в Париж (снимки)

Легендарната Джозефин Бейкър бе почетена в Пантеона в Париж (снимки)

Тримата представят щрихи от живота на голямата певица, под формата на интервю, в което главната героиня разказва за себе си и пее. В ролята на журналист се превъплъщава Ани Михайлова, а ролята на голямата любов на Леа и неин спътник в живота и на сцената - Еди Казасян, е поета от Жоро Стоев. Тримата изнасят един богат на емоции спектакъл, в който на сцената оживяват драматични - и тъжни, и радостни мигове от един необикновен живот.

Всичко тръгва от онези години, в които Леа е била възприемана от цензорите като "упадъчна певица" и "народен враг", проследяват се трудните й години на изолация от сцената, а после и разцвета на кариерата й - изявите й на най-големите сцени по света.

Зад всяко събитие, разказано от първо лице, прозира онзи неин скрит зад усмивка живот, който не е бил никак весел - изпълнен е с горчивината от унижения, спънки, разочарования и болести.

Още

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Жозефин Бейкър: Бронзовата Венера на джаза и Съпротивата

Като стена срещу тази враждебност застава силният характер на Леа - нейният оптимизъм "въпреки", чувството й за хумор и величавото й присъствие на сцената. Леа Иванова е представена точно такава, каквато я помнят мнозина от по-старото поколение - не само като голям артист, но и като голям човек. Зад дрезгавия й глас се крие нежна и отзивчива душа. Зад усмивката й често сърцето й плаче, а болестта се опитва да я събори, но всеки път тя се изправя като колос над дребнотемието и дребните хора, за да ги покори с талант и величаво достойнство.

Актрисата Роси Русева в ролята на Леа Иванова и Ани Михайлова - като журналистката / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Кои са нейните "седем живота"? - Първият - детството, когато родителите й бягат в чужбна и я пренасят в куфар, в който едва не се задушава; вторият - униженията в лагера за "превъзпитание"; третият - инфарктът; четвъртият - първият инсулт; петият - вторият инсулт с частичната пареза; шестият - ракът; и седмият, последният - битката, която води, въпреки че съзнава, че това е невъзможна битка - началото на края. Леа продължава да се бори с достойнство - за поне още една чаша от любимото шампанско, за поне още един рожден ден.

Роси Русева и Жоро Стоев като Леа и Еди / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Още

Почина патриархът на джаза от Ню Орлиънс Елис Марсалис - младши

Почина патриархът на джаза от Ню Орлиънс Елис Марсалис - младши

Тези сцени и финалното признание в края на спектакъла са силно въздействащи и като текст, и като актьорска игра. Роси Русева успява да направи силен образ на сцената. Поела е истински голям риск да се превъплъти в една неподражаема личност като Леа Иванова, и успява да ни внуши целия колорит на нейната неподражаемост с много сполучливи щрихи. Успехът е забележим в цялата палитра от емоции и дори в песните от репертоара на певицата, които умело са вплетени като част от съдържанието на сюжета.

За Леа Иванова и до днес се носят легенди. Магнетичният й образ е жив в спомените на много хора. Така че спектакълът е истинско творческо предизвикателство, за което екипът трябва да бъде поздравен.

Актрисата Роси Русева в ролята на Леа Иванова / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Още

Цецо Джаза, когото "Поручик Галицин" и "Миллион алых роз" отказаха от софийските пиано-барове

Цецо Джаза, когото "Поручик Галицин" и "Миллион алых роз" отказаха от софийските пиано-барове

Някои факти от живота на Леа Иванова, които станаха известни след 1989-та: всяка стъпка на певицата е била следена от службите; била е обиждана и обвинявана за различни неща, включително и за това, че пее на английски. Тесногръдието на политкоректната цензура несъмнено е целяла да унижава нестандартни личности като Леа. Всъщност, в много отношения това не се е променило и до днес, така че задава много други въпроси, извън политиката - в сферата на психологията.

Имало е периоди, в които са отказвали на артиста Леа почти всичко - дори да пее в ресторант, или на панаир. Така е било до 1957-а, когато за пръв път с Еди пътуват зад граница - на турне в Румъния. Това е и годината на началото на тяхната легендарна и драматична любов. За кратко ги пускат в Полша и отново по нечий донос изпадат в немилост. Успяват да заминат за Чехия, и пак набързо ги "отзовават" обратно.

Роси Русева и Жоро Стоев като Леа и Еди / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Още

За 21-ви път Банско става столица на джаза

За 21-ви път Банско става столица на джаза

Но въпреки спънките Леа Иванова става известна. Без да се пише за нея, без да я слушат по радиото. Орисана е да бъде легенда! Напук на враждебността, тя всеки път се изправя с гордо вдигната глава и демонстрира лукс, какъвто не винаги притежава наистина. Интелигентна е. Говори свободно на няколко езика. Общува с хората в чужбина от сцената. Накрая вече започват да я пускат да пътува навън, но както казва един неин съратник - "за да се отърват от нея, защото примерът й беше заразителен".

Пяла е в "Мулен Руж", "Фоли Бержер" и "Максим", имала е любов с Ив Монтан... Певицата има и няколко професионални срещи с американските звезди Каунт Бейси, Майлс Дейвис, Хари Джеймс...Тя е звезда, и се държи като такава. Понякога играе театър, за да бъде "на ниво".

Актрисата Роси Русева в ролята на Леа Иванова / Снимка: Личен архив на актьорския състав

И до днес се носят легенди, как по време на гастролите й в чужбина около Леа се тълпяли известни личности - шоумени, принцове, милионери, бизнесмени... Голямата Джозефин Бейкър я нарича "моята бяла сестра", двете се сприятеляват и се събират в една гримьорна. Всяка вечер пеят една след друга.

Леа аплодират 4000 зрители в прочутата "Фридрихщатпалас" в Берлин. "Дефа" заснема филм за нея.

Леа Иванова е имала богат репертоар. Изпълнявала целия репертоар на Ела Фицджералд например, а в хотел "Дюн" в Лас Вегас пее руски романси, френски шансони и латино парчета. И винаги подчертавала, че е българка. "Ненадеждното" момиче се гордеело с произхода си. В един хотел във Виена дори скъсва договора със собственика, когато разбира, че той иска да я представя не акто българка, а като бразилка.

Често изпълнявала на сцената "Дилмано, Дилберо". Помним чувственото й изпълнение на "Песен за България", по-известна като "Пътнико свиден, пътнико млад...".

Актрисата Роси Русева в ролята на Леа Иванова / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Още

Павел Златаров за отговорността да си на сцената

Павел Златаров за отговорността да си на сцената

Какво ли не й се е случвало на сцената - от комични, до много сериозни инциденти. Веднъж токчето й пропада и буквално я "арестува" на сцената. Събува се боса, за да може да танцува. Друг път губи гласа си, а всички билети са продадени. Няма проблем, - казва Леа, и пее с шепот. С нейния неповторим сексапилен шепот.

Има нещо хипнотизиращо в цялата й личност, във всичко, което прави. Дори в измислиците й. "Умееше красиво да лъже", казва за нея покойната Стоянка Мутафова.

Актрисата Роси Русева, в ролята на Леа Иванова / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Още

Не стреляйте по артиста! Приживе! За Иван Ласкин, Чочо и другите…

Не стреляйте по артиста! Приживе! За Иван Ласкин, Чочо и другите…

Много са певците и артистите, които пазят лични спомени с Леа Иванова. Всички те отбелязват непоколебимия й силен характер, както и бохемството, и невероятната й щедрост. "Широк човек!", е най-точното определение за нея. И актрисата Роси Русева успява да ни предаде тази "широта на духа" на артиста и човека Леа Иванова. Както и несломимата сила на характера й, способността й никога да не се оплаква и да сваля усмивката от лицето си.

Част от публиката на втората премиера на спектакъла "Седемте живота на Леа" / Снимка: Личен архив на актьорския състав

"Хората мислят, че съм щастлива, защото съм усмихната. А щом съм усмихната - какво пък! Може би наистина съм щастлива..." - Това казва в спектакъла героинята.

Още

Матрицата на страха: Роберт Баръмов - "Миграции в студиото на артиста"

Матрицата на страха: Роберт Баръмов - "Миграции в студиото на артиста"

Леа е само на 33, когато я покосява инфарктът. Сърцето й явно от съвсем младо е събирало болката в себе си, за да живее усмивката й. Преживява драматично и любовния живот на Еди, извън връзката им. Развоят на тази връзка очевидно съвсем умишлено е избегнат в сюжета на спектакъла, но тази липса не ощетява зрителя, защото той през цялото време усеща присъствието на Еди, близостта и доверието между двамата, тяхната привързаност един към друг, въпреки всичко.

Роси Русева и Жоро Стоев, като Леа и Еди / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Ролята на Жоро Стоев като Еди Казасян изглежда второстепенна, не се натрапва и не се опитва да доминира, но внушението за постоянното му присъствие в живота на Леа е постигнато на сцената. Еди е човекът, който знае най-добре, че без сцената, животът й е безсмислен. През 1985-а лекарите й откриват рак, а няколко месеца по-късно, на контролния преглед й казват, че от болестта не била останала и следа...

Леа е щастлива като дете да го чуе. Или пък нарочно се самозалъгва?!?

Още

Леа Иванова - "шампанското" на българската музика

Леа Иванова - "шампанското" на българската музика

На концерта си в Карлово казва на публиката: "Днес имам голямо основание да ви изпея песента на Еди "Би трябвало да имам два живота". Защото ги имам". Месец по-късно болестта се връща с рецидив. Леа трябва да се примири с горчивата истина за идващия край. Усещането за близост със смъртта е представено в спектакъла като болезнено превъзмогване, като изпитание на духа над все по-отслабващата физическа сила на героинята.

И накрая, присъствието на Ани Михайлова, в ролята на журналистката, която води своеобразен диалог с главната героиня, е изиграно пестеливо, поднесено с много топлота и човечност. Не с нахално любопитство към живота на една звезда, а с едно почитание, каквото Леа Иванова несъмнено заслужава. 

Ани Михайлова и Роси Русева на премиерата на спектакъла / Снимка: Личен архив на актьорския състав

Спектакълът "Седемте живота на Леа" ни оставя дълбоко развълнувани от съпреживяното със спомена за нея. Във финала най-ярко проличават не само артистичният талант на Роси Русева, но и нейният драматургичен усет да ни поднесе точно онзи текст, който да ни развълнува до болезненото усещане за емпатия към героинята, и в същото време да остави в нас един "отворен" край - такъв, какъвто заслужават личности като Леа.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Излиза книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" на журналиста Георги Тошев

Излиза книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" на журналиста Георги Тошев

Още

Дами и господа, Стоянка Мутафова! Късметлии сме, че бяхме съвременници!

Дами и господа, Стоянка Мутафова! Късметлии сме, че бяхме съвременници!

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Всеки ще открие своето заглавие на фестивала "Сцена на кръстопът" през есента

Акцентите в новото издание на театралния фестивал в Пловдив са вълнуващи и за най-изисканите почитатели на "изкуството на мига"

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

България и Македония се обединяват в театрално представление

Мартина Троанска с номинация ИКАР 2024 за главна женска роля и Марин Джишев от Северна Македония застават заедно, един до друг на 16 юли от 19 ч. в зала 2 на "Топлоцентрала", за да потърсят чрез изкуството общ език

Много театър, Stand-Up комедии и разнообразна детска програма от 18 юли на Sofia Summer Fest

Петото издание на летния културен фестивал на София започва с концерт на Васил Найденов

Русенската опера представя "Кармен" на "Сцена на вековете" във Велико Търново

"Русенският балет внася нов живот в класическата история за пленителната Кармен. Той потапя публиката в страстната атмосфера на Испания, където любовта, ревността и свободолюбието се сблъскват по експлозивен начин, а невидимата сила на съдбата е изведена като отделен художествен образ", казва Лилия Морале от културния институт в Русе