Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съвременно фламенко с новата звезда на испанския танц

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ

Съвременно фламенко с новата звезда на испанския танц

Звездата на фламенкото Едуардо Гереро комбинира разновидности на испанския танц в спектакъла "Desplante"

Едуардо Гереро

Едуардо Гереро комбинира разновидности на характерния испански танц в "Desplante" - интимен, драматичен и въздействащ спектакъл, който зрителите могат да видят на 10 юни в Сатиричния театър.

С гастрола завършва програмата "Световен театър в София" - за представяне на чуждестранните заглавия от Международния театрален фестивал "Варненско лято", съобщават организаторите.

"Desplante"

"Desplante" е отличен на Международния фестивал за фламенко "Минас де ла Унион" в Мурсия, Испания. Заглавието означава знак, който изпълнителят на фламенко дава на певеца и китариста за предстояща смяна на ритъма.

Според специалистите, със своя ярък индивидуален почерк и интензивно присъствие Гереро извлича същността на фламенкото и му придава съвременна форма. Той е придружен от безупречния глас на Емилио Флоридо и красивото звучене на китарата на Хавиер Ибанес, които създават истинска наслада за сетивата. С "Desplante" Едуардо Гереро показва същността на фламенкото с нова сила и усъвършенстван стил, който допринася за развитието на този танц, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Едуардо Гереро

Още

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

"Макбет" като "пекинска опера" е в афиша на "Световен театър в София"

Едуардо Гереро започва да танцува още на шестгодишна възраст в школата по фламенко на Кармен Гереро в Кадис. Продължава обучението си при легенди на испанския танц като Антонио Каналес, Манoло Марин и други. Учи в Консерваторията по танц в Кадис, след това разширява познанията си по съвременен танц при Дейвид Грийнал и по класически танц при Монсерат Марин. От 2002 г. се изявява в спектакли на едни от най-значимите фламенко хореографи и изпълнители в Испания, между които Антонио Каналес, Ева Уербабуена, Аида Гомес.

Артистът има престижни награди, сред които и наградата на публиката на фламенко фестивала Festival de Jerez - 2017. Танцува на водещи сцени в Испания и по света, включително в Болшой театър в Москва, в музея "Гугенхайм" в Ню Йорк и други. Представлява го испанската продуцентска компания Ashara Cultura, посветена на популяризирането на фламенкото. Клара Кастро - мениджър на компаниятга, е организирала концерти на звезди като Принс, Брус Спрингстийн, Ролинг Стоунс, U2.

Едуардо Гереро

"Desplante" гостува в България с подкрепата на Институт "Сервантес" - София, и на посолството на Испания.

Можета да гледате новата звезда на испанския танц още на 8 юни от 20:30 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център Варна като част от Международния театрален фестивал "Варненско лято".

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ирини Жамбонас и Валери Йорданов са носителите на ИКАР за водещи роли

Вижте пълния списък на всички наградени с престижното отличие тази година

Бродуейските театри ще бъдат отворени на 14 септември

"Бродуей е съставна част от идентичността и икономиката на Ню Йорк и ние сме във възторг от факта, че завесите отново ще могат да бъдат вдигнати!", написа губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо на страницата си в Туитър

Задава се първото издание на фестивала за нова драматургия на Гьоте-институт

Тази пролет Гьоте-институт България събира любителите на сценичните изкуства, за да ги срещне с нова драматургия от България и Германия

"София МОНО" се завръща с три премиерни заглавия от 1 до 22 юни в Парка на Военна Академия

Премиерният моноспектакъл на Камен Донев -"Лекция 3 Възгледите на един учител за силата на словото" и биографичният на Александра Сърчаджиева - "На живо" са част от страхотните заглавия в единадесетото му издание

Пледоария за танц

През 2012 г. група хора на Балканите мечтаят да превърнат тази част от континента в хъб за съвременен танц, за изкуство, което е живо и реактивно още по смисъла на възникването си. Те са създатели на мрежата NOMAD и се обявяват за "адвокати на танца"

Празнична балетна гала за Световния ден на танца

Събитието е на 29 април 2021, 19:00, Държавна опера Варна