Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С тържествена церемония бе открит Залцбургският фестивал

ФЕСТИВАЛНИ ДНИ

С тържествена церемония бе открит Залцбургският фестивал

Един от ораторите на тържествената церемония беше писателят Илия Троянов, който отбеляза, че лъжци и лицемери има не само в Русия, но и в Австрия. Алчността свързва бивши политици и други хора повече с логиката на войната

С тържествена церемония, предавана по телевизията, бе открит днес световноизвестният фестивал на изкуствата в Залцбург, предава БТА. 

В речта си федералният президент Александър Ван дер Белен подчерта, че в момента свободата е поставена на изпитание. На изпитание за издръжливост е изправена и демокрацията, тъй като "един диктатор не може да понесе желанието на хората да живеят свободно". Диктаторът ни презира и мисли, че е валидно единствено правото на по-силния, заключи президентът.

"Той иска да постави на колене не само Украйна, а и нас", продължи Ван дер Белен. Желанието на Владимир Путин е да бъде забравено защо се води война в Украйна. "Нека да не се заблуждаваме, сблъсъкът между деспотизъм и свобода едва сега започва", призова Ван дер Белен.

Още

Писателят Илия Троянов: Тази система оставя истината да плува в блато от лъжи

Писателят Илия Троянов: Тази система оставя истината да плува в блато от лъжи

"От алчност дълго време бяхме отвърнали поглед", каза Ван дер Белен във връзка с позицията на Запада по отношение на Путин в миналото. По-нататък в речта си той предупреди да не бъдат търсени евтини решения с Путин, това само ще разгори правото на по-силния и желанието за "отнемане на пространство".

Един от ораторите на тържествената церемония беше Илия Троянов, международно известен немскоезичен автор от български произход, който отбеляза, че лъжци и лицемери има не само в Русия, но и в Австрия. Алчността свързва бивши политици и други хора повече с логиката на войната.

Не е оправдано да нападнеш банка, за да използваш заграбените пари за поставяне на операта "Фиделио" от Бетовен, така Троянов разкритикува "наивния спонсоринг" на културни събития. Троянов визира спонсора на фестивала "Солвай", швейцарско рудодобивно предприятие за добив на метал с рудници в Украйна, Гватемала, Северна Македония и Индонезия, с което фестивалното ръководство се раздели в началото на месеца.

Още

Ерата на глобални конфликти и сътресения в началото на XX век, вдъхновява програмата на Залцбургския фестивал

Ерата на глобални конфликти и сътресения в началото на XX век, вдъхновява програмата на Залцбургския фестивал

Алчността е за Троянов ръководното начало на войната в Украйна, която клокочеше под повърхността на мира. "Седмица, тройка и ас", Троянов цитира неколкократно класическото произведение "Дама пика", с което можем да си припомним комплексната връзка между войната и изкуството.

Какво да се прави, ако Сталин поиска от някой творец да изсвири произведение, което е забранил? "Законът ли е валиден или следва да бъде изпълнена заповедта", пита Троянов. Защитата на изкуството пред инструментализацията на културата се заплаща понякога с живота, отбелязва Троянов, припомняйки моменти от съдържанието на операта "Пасажерката" от Миечислав Вайнберг, чието действие се развива в концентрационен лагер по време на Втората световна война..

Още

Соня Йончева с акламиран соло концерт на Залцбургския фестивал

Соня Йончева с акламиран соло концерт на Залцбургския фестивал

И когато днес Валери Гергиев, безспорен виртуоз, упражнява властта си, тъй като в качеството си на едър собственик на недвижимости и на фондация с идеална цел продължава да държи диригентската палка, то възниква въпросът как трябва да се тълкуват интерпретациите му - може би по-скоро в смисъла на "Седемте смъртни гряха" на Курт Вайл и Бертолд Брехт, зададе риторичен въпрос Троянов.

Войната е престъпление. Войната е перверзна, многократно повтаряща се монотонност, която допуска само едно, единствения верен тон, каза Троянов и зададе въпроса: "Знаете ли какво е изкуство? Това е рядката възможност да си изключите мобилния телефон." Светът трябва бързо да дезертира към многогласието на изкуството. Но с това да основе обществен ред, в който страданието на другите да не обуславя нечие благоденствие, заключи писателят.

Още

За Илия Троянов, ДС и грешките в превода

За Илия Троянов, ДС и грешките в превода

Още

Фестивалът в Залцбург готви пълна програма за 2021 г., но не бърза с билетите

Фестивалът в Залцбург готви пълна програма за 2021 г., но не бърза с билетите

Още

Виена отдава вечна почит към Гена Димитрова

Виена отдава вечна почит към Гена Димитрова

Още

"Моята олимпиада" от Илия Троянов – един писател, четири години и 80 дисциплини (откъс)

"Моята олимпиада" от Илия Троянов – един писател, четири години и 80 дисциплини (откъс)

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

800 хил. души са разгледали изложбата, посветена на последните дни на Ван Гог в "Орсе"

Експозицията "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз, последните месеци" е фокусирана върху последните дни от живота на художника в малкото населено място край Париж, където той се самоубива

Виж всички

Календар