Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музикалният театър играе оперетата "Една нощ във Венеция" в памет на проф. Светозар Донев

ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ТВОРЦИ

Музикалният театър играе оперетата "Една нощ във Венеция" в памет на проф. Светозар Донев

Спектакълът е в петък, 12 ноември 2021 г.

Сцена от спектакъла "Една нощ във Венеция" (Източник: Музикален театър)

Музикалният театър играе оперетата "Една нощ във Венеция" в петък, 12 ноември, в памет на проф. Светозар Донев (1933-2021), който ни напусна преди дни.

Донев е епоха в историята на Музикалния театър и един от доайените на оперетния и мюзикълния жанр в България.

2018 г. Честване на 85-годишнината на на проф. Светозар Донев (Източник: Музикален театър)

Още

Отиде си дългогодишният директор на Музикалния театър проф. Светозар Донев

Отиде си дългогодишният директор на Музикалния театър проф. Светозар Донев

Роден е на 29 януари 1933 година в София. Завършва режисура в НАТФИЗ
"Кръстьо Сарафов", специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Светозар Донев има над 250 постановки на оперни, оперетни и мюзикълни спектакли в България и чужбина.

Близо 65 години от своя живот той посвещава на сцената, а половината от тях - на Музикалния театър. Още като дете играе в спектакъл с легендарната Мими Балкански, а след години тя участва в първия му режисьорски спектакъл на
същата сцена. В Музикалния театър работи и с други големи имена на оперетата у нас: Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Минко Босев, Лиляна Кисьова, Тинка Краева, диригента Росица Баталова, хореографа Фео Мустакова и други.

На сцената на Държавния музикален театър "Стефан Македонски" Донев поставя над 80 оперети и мюзикъли. Сред тях са "Принцесата на цирка", "Царицата на чардаша","Веселата вдовица" и други.

1965 г. Светозар Донев репетира "Моята прекрасна лейди" с Лиляна Кисьова в главната роля (Източник: Музикален театър)

Пръв поставя мюзикъл на българска сцена - "Бел Ами" на Кройдер през 1963 година, след това и "Моята прекрасна лейди" от Фредерик Лоу, който се играе с голям успех. През 90-те години на сцената на Музикалния театър под режисурата на Донев са и първите постановки в България на мюзикълите на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос - суперзвезда", "Котки", "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" и други. Той режисира и много български оперети и мюзикъли от Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, Александър Йосифов.

През периода 1996 - 2009 година, когато за втори път е директор на Държавния музикален театър "Стефан македонски", трупата изнася гастроли два пъти в годината в Германия, Австрия, Швейцария и Дания. В годините от 2007 до 2009 солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър гостуват три пъти в Япония.

В своите спомени Светозар Донев признава: "Обичах всички в театъра - солисти, хористи, музиканти, сценични работници. Срещах се с тях и разговаряхме като равни. Опитвах се да им помагам с каквото мога. Макар че имам семейство, което много обичам - моето второ семейство беше Музикалният театър".

На сцената на Музикалния театър продължава да се играе неговият режисьорски спектакъл на оперетата на Щраус "Една нощ във Венеция". Този месец се
навръшват 20 години от неговата премиера на 17 ноември 2001 година.

1965 г. Светозар Донев репетира "Моята прекрасна лейди" с Лиляна Кисьова и Минко Босев (Източник: Музикален театър)

Първоначално спектакълът е поставен на немски за гастроли на театъра в Германия и Австрия. След това продължава да се играе на български език и вече 20 години се радва на любовта на публиката.

На 12 ноември от 19:00 часа трупата на Музикалния театър играе в памет на проф. Светозар Донев.

Участват солистите: Добрина Икономова (Анина), Пеньо Пирозов (Гуидо, Херцог на Урбино), Илиана Генева (Чиболета), Богомил Спиров (Кармело), Александър Мутафчийски (Папакода), Румен Григоров (Джорджо Тестачо), Иван Панев (Бартоломео Делакуа), Юлия Маринова (Барбара Делакуа), Александър Василев (Стефано Барбучо), Георги-Маноел Димитров (Енрико Пизели), Иван Христов (Чентурио), Грозданка Филипова (Агрикула Барбучо)

Солист на балета - Йоанна Стоянова
Със специалното участие на ученици от НУТИ.
Хор, Балет и Оркестър на Музикалния театър с диригент Огнян Митонов

Билети на касата на Музикалния театър (02/ 943 19 79).

Още

Оперетата почете дългогодишния си директор - проф. Светозар Донев

Оперетата почете дългогодишния си директор - проф. Светозар Донев

Още

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на книга

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на книга

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"