Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на книга

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ОПЕРЕТАТА

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на книга

Музикалният театър почита доайена на Оперетата на 28 януари от 16:00 часа

Репетиция на Моята прекрасна лейди - в главната роля Лиляна Кисьова, 1965г./Сн. Музикален театър

На 28-ми януари от 16 часа в Музикалния театър на представянето на книгата "Светозар Донев- режисьорът". Неин автор е музикалният критик Марин Бончев. Биографичната книга се издава от Съюза на музикалните и танцови дейци и Фонд "13 века България".

На 28-ми януари един от доайените на Музикалния театър проф. Светозар Донев празнува своя 85-годишен юбилей и 65 години творческа дейност като режисьор. През дългата си кариера, която продължава и в момента, той е реализирал над 250 постановки на опери, оперети и мюзикъли в България и в чужбина.

Още

100 години професионална оперета в България

100 години професионална оперета в България

В ДМТ "Стефан Македонски" е работил с най-големите имена на оперетата у нас - Мими Балканска, Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Минко Босев, Лиляна Кисьова, Тинка Краева; композиторите Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, диригента Росица Баталова, хореографа Фео Мустакова и много други звездни имена на българската музикална сцена.

Проф. Светозар Донев с Минко Босев и Лиляна Кисьова на репетициите на мюзикъла Моята прекрасна лейди,1965г./Сн. Музикален театър

"Обичах всички в театъра - солисти, хористи, музиканти, сценични работници. Срещах се с тях и разговаряхме като равни. Опитвах се да им помагам с каквото мога. Макар че имам семейство, което много обичам - моето второ семейство беше Музикалният театър" - признава в книгата проф. Светозар Донев.

Режисьорът Светозар Донев на юбилея на Мими Балканска/Сн. Музикален театър

Концертът "100 години Оперета" на 28 януари, неделя, от 17 часа в Музикалния театър е посветен на юбилея на проф. Светозар Донев.

Проф. Светозар Донев е роден на 29 януари 1933 г. в София. Завършва режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Светозар Донев има над 250 постановки на оперни и оперетни спектакли в България и в чужбина.

1976-Прага-премиера на мюзикъла Сирано на Парашкев Хаджиев, реж. Светозар Донев/Сн. Музикален театър

На сцената на Държавен музикален театър "Стефан Македонски" той поставя над 80 оперети и мюзикъли. Сред тях са "Принцесата на цирка", "Царицата на чардаша"на Имре Калман, "Веселата вдовица" на Лехар. Пръв поставя мюзикъл на българска сцена - "Бел Ами" на Крайдер, а по-късно и "Моята прекрасна лейди" на Фредерик Лоу, който се играе шест години на сцената на Държавния музикален театър и има над 600 представления. На същата сцена през 90-те години под негова режисура са и първите постановки в България на мюзикълите на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос - суперзвезда", "Котки" и други.

Светозар Донев поставя български оперети и мюзикъли на Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, Александър Йосифов.

В периода 1996 - 2009 г. като директор на Музикалния театър води трупата на турнета в Германия, Австрия, Швейцария и Дания. Между 2007 и 2009 г. солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър гостуват три пъти в Япония.

Режисьорът Светозар Донев по време на репетиция в Държавния музикален театър "Стефан Македонски"/Сн. Оперета

Като гост-режисьор и постановчик проф. Донев поставя в Чехия, Испания, Швейцария и Украйна "Така правят всички", "Лучия ди Ламермур", "Фаворитката", "Дон Паскуале", "Травиата", "Риголето", "Сирано дьо Бержерак". С голям успех реализира оперите "Борис Годунов", "Фалстаф", "Силата на съдбата", "Тоска", "Луд гидия", "Отвличане от сарая", "Мария Десислава", "Хан Крум Ювиги", "Кармен" и други на сцената на Софийска опера.

Бил е член на журито на международни певчески конкурси в София, Маями Бийч, Барселона, Билбао, Памплона, Вервие, Женева и др.

От 1960 до 1978 г. и от 1996 г. до 2009 г. е главен режисьор и директор на ДМТ "Стефан Македонски". От 1978 до 1981 г. е заместник-генерален директор на ДО "Театър и музика" към Министерство на културата, а от 1981 до 1990 г. проф. Светозар Донев е директор на Софийската опера. Бил е два мандата заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и председател на Творческия фонд.

За изключителни заслуги към българската музикална, театрална и танцова култура проф. Светозар Донев е награден с най-високия държавен орден "Стара планина" І-ва степен.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Китара от палисандрово дърво" от Кристина Гавран - мозайка от истории, като музикална композиция (откъс)

Пет истории на жени (като петте струни на китарата), които преминават през непреодолими граници и така осъществяват своята еманципираност и житейската си мисия

Нов роман за специален агент Уил Трент от владетелката на трилърите Карин Слотър

"Погубени" чертае дълбоки резки, като преплита минало и настояще в мрачен танц на мъченията

Премиера на "Роднина на дъжда. Неизбежни стихотворения" от Георги Константинов

Събитието е 16 септември от 18 часа в Мраморната зала на Столична библиотека

"Поглъщащи глобални истории за живот и смърт" влязоха в краткия списък за наградите "Букър"

Романи с действие в Шри Ланка, Кардифския залив и далечния космос са сред номинираните за наградата

Литературните маршрути през есента започват с разходка за жените писателки и политиката

Първата разходка е утре, на 16 септември и ще ни разказва за Фани Попова-Мутафова и Блага Димитрова

"Ах, тези родители!" - възкликва най-четеният съвременен гръцки писател Макис Цитас

Тази остроумна книга бе номинирана за Националната награда за детска литература на Гърция