Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на книга

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ОПЕРЕТАТА

Проф. Светозар Донев чества 85-годишен юбилей с концерт и представяне на книга

Музикалният театър почита доайена на Оперетата на 28 януари от 16:00 часа

Репетиция на Моята прекрасна лейди - в главната роля Лиляна Кисьова, 1965г./Сн. Музикален театър

На 28-ми януари от 16 часа в Музикалния театър на представянето на книгата "Светозар Донев- режисьорът". Неин автор е музикалният критик Марин Бончев. Биографичната книга се издава от Съюза на музикалните и танцови дейци и Фонд "13 века България".

На 28-ми януари един от доайените на Музикалния театър проф. Светозар Донев празнува своя 85-годишен юбилей и 65 години творческа дейност като режисьор. През дългата си кариера, която продължава и в момента, той е реализирал над 250 постановки на опери, оперети и мюзикъли в България и в чужбина.

Още

100 години професионална оперета в България

100 години професионална оперета в България

В ДМТ "Стефан Македонски" е работил с най-големите имена на оперетата у нас - Мими Балканска, Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Минко Босев, Лиляна Кисьова, Тинка Краева; композиторите Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, диригента Росица Баталова, хореографа Фео Мустакова и много други звездни имена на българската музикална сцена.

Проф. Светозар Донев с Минко Босев и Лиляна Кисьова на репетициите на мюзикъла Моята прекрасна лейди,1965г./Сн. Музикален театър

"Обичах всички в театъра - солисти, хористи, музиканти, сценични работници. Срещах се с тях и разговаряхме като равни. Опитвах се да им помагам с каквото мога. Макар че имам семейство, което много обичам - моето второ семейство беше Музикалният театър" - признава в книгата проф. Светозар Донев.

Режисьорът Светозар Донев на юбилея на Мими Балканска/Сн. Музикален театър

Концертът "100 години Оперета" на 28 януари, неделя, от 17 часа в Музикалния театър е посветен на юбилея на проф. Светозар Донев.

Проф. Светозар Донев е роден на 29 януари 1933 г. в София. Завършва режисура в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", Светозар Донев има над 250 постановки на оперни и оперетни спектакли в България и в чужбина.

1976-Прага-премиера на мюзикъла Сирано на Парашкев Хаджиев, реж. Светозар Донев/Сн. Музикален театър

На сцената на Държавен музикален театър "Стефан Македонски" той поставя над 80 оперети и мюзикъли. Сред тях са "Принцесата на цирка", "Царицата на чардаша"на Имре Калман, "Веселата вдовица" на Лехар. Пръв поставя мюзикъл на българска сцена - "Бел Ами" на Крайдер, а по-късно и "Моята прекрасна лейди" на Фредерик Лоу, който се играе шест години на сцената на Държавния музикален театър и има над 600 представления. На същата сцена през 90-те години под негова режисура са и първите постановки в България на мюзикълите на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос - суперзвезда", "Котки" и други.

Светозар Донев поставя български оперети и мюзикъли на Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, Александър Йосифов.

В периода 1996 - 2009 г. като директор на Музикалния театър води трупата на турнета в Германия, Австрия, Швейцария и Дания. Между 2007 и 2009 г. солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър гостуват три пъти в Япония.

Режисьорът Светозар Донев по време на репетиция в Държавния музикален театър "Стефан Македонски"/Сн. Оперета

Като гост-режисьор и постановчик проф. Донев поставя в Чехия, Испания, Швейцария и Украйна "Така правят всички", "Лучия ди Ламермур", "Фаворитката", "Дон Паскуале", "Травиата", "Риголето", "Сирано дьо Бержерак". С голям успех реализира оперите "Борис Годунов", "Фалстаф", "Силата на съдбата", "Тоска", "Луд гидия", "Отвличане от сарая", "Мария Десислава", "Хан Крум Ювиги", "Кармен" и други на сцената на Софийска опера.

Бил е член на журито на международни певчески конкурси в София, Маями Бийч, Барселона, Билбао, Памплона, Вервие, Женева и др.

От 1960 до 1978 г. и от 1996 г. до 2009 г. е главен режисьор и директор на ДМТ "Стефан Македонски". От 1978 до 1981 г. е заместник-генерален директор на ДО "Театър и музика" към Министерство на културата, а от 1981 до 1990 г. проф. Светозар Донев е директор на Софийската опера. Бил е два мандата заместник-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и председател на Творческия фонд.

За изключителни заслуги към българската музикална, театрална и танцова култура проф. Светозар Донев е награден с най-високия държавен орден "Стара планина" І-ва степен.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Кои са местата в София, вдъхновявали българските писатели?

Четвъртият сезон на "Литературни маршрути" продължава през юли със "Зелена литературна разходка из Курубаглар" (днешен Лозенец) и с маршрут за проф. Иван Шишманов и неговия род и с маршрут, посветен на пет български писателки

Биографията на Зеленски излиза на български

Френски журналисти описват живота на актьора, който стана президент на Украйна

Ингмар Бергман: Изкуството (не само киното) ми се струва безсмислено (откъс)

Преди броени дни излезе новият сборник "Статии, есета, лекции" на легендата на световното кино Ингмар Бергман

"Повелителката на книгите" от Карън Хокинс - за вълшебството да откриеш правилната книга в точния момент (откъс)

Книгите живеят, дишат и говорят в стоплящия сърцето роман от американската писателка

Азем Делиу: Свободата не създава изкуство, но изкуството създава свобода

Младият косовски писател ще представи българското издание на романа си "Записки на Червея Смолински"

Украинският автор Сергий Жадан ще получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

"Благодаря на германските издатели и книгоразпространители за тазгодишната Награда за мир. Много е важно Украйна да присъства в германското информационно пространство" сподели Жадан