Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Лилия Илиева и Велин Михайлов - Есмералда и Квазимодо в "Парижката Света Богородица"

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Лилия Илиева и Велин Михайлов - Есмералда и Квазимодо в "Парижката Света Богородица"

Можем да гледаме спектакъла на 21 декември, 19.00, във ФКЦ във Варна, зала 1

Лилия Илиева и Велин Михайлов (Снимка: Опера - Варна)

Купи билет

Можем да гледаме "Парижката света Богородица" на 21 декември, 19.00, ФКЦ във Варна, зала 1

Музика Рикардо Кочанте, Оркестрация Данко Йорданов, Текст Люк Пламондон, Превод Лилия Бонева, Режисьор Петко Бонев, Диригент Страцимир Павлов, Сценография и костюми Ася Стоименова, Хореография Станислава Томова

3D mapping Elektrick.Me

Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

В ролите:

ЕСМЕРАЛДА - Лилия Илиева, КВАЗИМОДО - Велин Михайлов, ФЕБ ДЬО ШАТОПЕР - Борислав Веженов, ФЛЬОР ДЬО ЛИС ДЬО ГОНДЕЛЬОР - Мария Павлова, КЛОПЕН ТРУЙФЛУ - Николай Колев, Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ Варна, пл. "Независимост" 1:

пон-пет 10:30-13:30 и 14:30-17:30. В дни със спектакли пон-пет 11:00-13:30 и 14:30-19:00; съб-нед 11:00-16:00. В дни със спектакли съб-нед 14:00.-19:00. Тел. 052 665 022; Заявки тел. 052 665 020

Купи билетФестивален и конгресен център:
Всеки ден 10:00-21:00, почивка 14.00-14,30 и 16:30-17:00, тел. 052 685 214.
Билети и в онлайн мрежите на: ФКЦ: https://fccvarna.bg/ и www.operavarna.com

ЛИЛИЯ ИЛИЕВА и ВЕЛИН МИХАЙЛОВ пред Виолета Тончева - за силната им емоционална връзка с Есмералда и Квазимодо от мюзикъла "Парижката Света Богородица", за намесата на героите в живота им и за изкуството по време на Covid 

- Лилия и Велин, неразделни в живота и на сцената, влюбени в живота и в мюзикъла, в "Парижката Света Богородица" се чувстват съвсем в своя територия...
Лилия: Точно така. За мен този мюзикъл е поредната мечта, малко са думите, за да опиша какво чувствам. "Парижката Света Богородица" е един от най красивите мюзикъли, създавани някога и аз съм невероятно щастлива, че играя ролята на Есмералда.

Велин: И аз изпитвам същите чувства. Да играеш в мюзикъла "Парижката Света Богородица", това е истински шанс. Мисля, че няма артист, който не би искал да изиграе Квазимодо.

- Как чувствате вашите герои Есмералда и Квазимодо?
Лилия: Страшно много обичам това момиче, което жадува да опознае света и любовта, но срещата с нея й коства живота. Изляза ли на сцената, аз не съм Лилия, аз съм Есмералда, живея като Есмералда и изпитвам всички емоции на моята Есмералда.

Лилия Илиева в мюзикъла "Чикаго" (Снимка: Опера Варна)

Велин: Не лесно да пресъздадеш образа на Квазимодо, един добър човек с тяло на урод - особеност, която създава допълнителни проблеми за певеца при движението на сцената. Трудна и неудобна за пеене, тази роля дойде в един труден житейски момент за мен, така че влагам в нея максимума от себе си.

Купи билет- Няма как да не сте гледали френския мюзикъл, чието DVD изпреварва по продажби блокбастъри като "Батман" и "Игра на тронове". Но дали познавате филмите по същия сюжет с Антъни Куин и Джина Лолобриджида или с Антъни Хопкинс и Салма Хайек?
Лилия: По принцип, винаги в началото на репетиционния процес се запознавам с възможно най-много материали по темата. Но след това се дистанцирам, за да работя самостойно и да създам свой образ на героинята.

Велин: По същия начин подхождам и аз. Не бих си помислил дори да се сравнявам с такива велики и неповторими артисти, каквито виждаме на филмовия екран, а също и във френската версия на мюзикъла "Парижката Света Богородица". Ние предлагаме нашата интерпретация и се надяваме, че тя ще допадне на публиката.

- Героите намесват ли се в личните ви взаимоотношения?
Лилия: В репетиционния процес често се появяват шеги, които пренасяме в живота. Това е естествено, защото ти толкова добре познаваш персонажа, той се е сраснал с теб, така че няма как да не го припознаваш в себе си и обратно. Ако се различавам от героинята си по много неща,то откривам и други неща, по които си приличаме. Но независимо от приликите и разликите, аз я обиквам безрезервно и влагам целия си опит и всичките си умения, за да стане тя истинска.

Когато съм цял ден на репетиция и живея непрекъснато с образа, сляза ли от сцената, особено след премиера, трудно се откъсвам, трудно излизам от чуждия живот. Часове след спектакъла се чувствам толкова емоционално изхабена, че не мога да реагирам адекватно и ми отнема известно време, за да се върна към действителността и отново да съм си аз.

Лилия Илиева в мюзикъла "Да пееш под дъжда" (Снимка: Опера - Варна)

Велин: В подкрепа на казаното от Лилия, бих добавил, че емоционалната ни връзка с "Парижката Света Богородица" е особено силна. Сюжетът по романа на Виктор Юго и този мюзикъл докосват най-дълбоките струни на човешката душа и ако понякога отронваме сълзи на сцената, те са истински.

- На премиерата видях сълзи и в очите на зрителите. Дали изкуството по време на Covid е по-различно?
Лилия: Осъзнавам все по-ясно, че изкуството е начин на живот, начин на съществуване. То дава привилегията да живееш в едно по-добро място, да бъдеш по-емоционален, да раздаваш себе си. Covid ни показа, че можем да преодоляваме трудностите по-лесно с изкуство.

То е животоспасяващо не по-малко от всички лекарства. Имаме нужда от изкуство, защото то ни прави щастливи, а ние имаме нужда от щастие.
Велин: От историята знаем, че по време на най-големи кризи, дори на война, хората са намирали време за изкуство. То е с нас и в Ковид пандемията, за да ни направи по-разбиращи, по-толерантни, по-добри хора.

Още

Коледно-новогодишните празници в Операта

Коледно-новогодишните празници в Операта

Още

"Отново на оперета" със звездите на Музикалния театър на 21 ноември

"Отново на оперета" със звездите на Музикалния театър на 21 ноември

Още

За първи път в България "Електра" от Рихард Щраус

За първи път в България "Електра" от Рихард Щраус

Още

Звездите от "Електра" на Рихард Щраус в Софийската опера - за работата над героините си

Звездите от "Електра" на Рихард Щраус в Софийската опера - за работата над героините си

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Марсело Молина - най-младият хореограф, избран от Борис Ейфман в емблематичния Александрински театър

В момента мексиканският танцьор и хореограф поставя, заедно с многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера, грандиозния балетен спектакъл "Одон"

"Набуко" от Верди открива тази вечер "Опера на върховете – Белоградчишки скали“

Фестивалът "Опера на върховете - Белоградчишки скали" ще бъде открит тази вечер със спектакъл по шедьовъра "Набуко" от Верди

Националният събор на народното творчество в Копривщица се завръща

В петък, събота и неделя на поляните до средногорското градче ще се пеят песни, разказват легенди и представят обичаи от цялата страна

Творческата лаборатория "Поетите на Стара Загора" ще бъде представена на сцена

На 3 август можете да видите резултатите от работата на петимата режисьори Цвети Пеняшки, Ивана Бобойчева, Ивайло Ненов, Йордан Тинков и Милена Миланова заедно с техните екипи

Павилионът на VOX POPULI – нова открита сцена в София

10 години след основаването си "Студио за документален театър VOX POPULI" открива пространство за култура в градска среда в София

Захари Карабашлиев ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен

След хита на театралния сезон - "Опашката" от Захари Карабашлиев, авторът ще бъде представен с нова пиеса на сцената в Плевен. Драматично-кукленият театър "Иван Радоев" подготвя премиера на пиесата му "Талант"