Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Летим в космоса, пренасяме се в бъдещето и миналото и търсим смисъла на живота с "Театър на чудесата"

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА НАУКА И ИЗКУСТВО

Летим в космоса, пренасяме се в бъдещето и миналото и търсим смисъла на живота с "Театър на чудесата"

От 27 до 30 октомври, в център "Топлоцентрала", на българската публика ще бъдат представени поредица от художествени лекции от най-интересните сфери на науката, с участието на родни и чуждестранни експерти и артисти. Билетите вече са в продажба!

"Медицината на бъдещето" (27.10; 19:00 ч; Топлоцентрала, Зала 1) Снимка: "Театър на чудесата"

Още по-атрактивни и вълнуващи теми на родната публика ще предложи международният научно-артистичен фестивал "Театър на чудесата" 2022 в дните от 27 до 30 октомври в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" - София.

Още

Изкуствен интелект, медийни манипулации и нови локации на фестивала "Театър на чудесата" 2022

Изкуствен интелект, медийни манипулации и нови локации на фестивала "Театър на чудесата" 2022

Българската публика ще получи уникалната възможност да изследва произхода на живота, да се пренесе в бъдещето и се запознае с най-новите постижения на медицината, да изследва свойствата на най-силните отрови, познати на човечеството, да поеме на едно вълнуващо пътешествие в космоса, да се върне и назад към миналото до момента на появата на първите географски карти.

А един късметлия ще получи уникалната възможност да се включи в артистичен експеримент с нотка на медийна манипулация за първи път в България! Всичко това плюс среща с изкуствен интелект, който пристига в България специално за събитието, възможност за добиване на опит в писане на креативен сторителинг и шанс да поразсъждават над вечната тема за любовта очаква всички родни зрители, които вече нямат търпение да преживеят "Театър на чудесата" 2022, с организатор Арте Урбана Колектив, в партньорство с RATIO, билетите за който вече са в продажба онлайн, както и на касите на "Топлоцентрала"!

В програмата на "Театър на чудесата" 2022, който е част от европейската мрежа от фестивали посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и на науката, традиционно са включени сценични продукции в интригуващи научни направления, които ще запалят въображението ви и ще ви вдъхновят.

Ето и част от вълнуващите акценти от 27 до 30 октомври 2022:

След световната си премиера на Световното изложение в Дубай през януари 2022, в София пристига "Медицината на бъдещето" (27.10; 19:00 ч; Топлоцентрала, Зала 1) на италианския драматург Андреа Брунело с участието на Томазо Роси.

Темата на спектакъла е персонализирана медицина, която използва ДНК, пол, раса и възраст на пациента, за да идентифицира най-доброто налично лекарство. Както при всички пиеси на Брунело, тя преминава отвъд конкретната тема, за да се свърже с дълбоки човешки теми: как приемаме факта, че сме смъртни, има ли нашето съществуване цел, какъв е смисълът на всичко това?

Спектакълът представя много конкретни гледни точки. Той разказва и за някои иновативни генни терапии, които вече се използват за лечение на някои коварни заболявания. По този начин зрителите ще могат да се запознаят с тези техники и да оценят огромната революция, която персонализираната медицина носи в областта на медицината. Представлението засяга темата за значението на фундаменталните изследвания в науката. След представлението е предвидена дискусия с публиката върху повдигнатите от спектакъла теми.

Темата за химията и нейните постижения ще бъде продължена и на 29.10, от 18:30 ч., където в Зала 1 на Топлоцентрала ще се състои лекцията с импровизационни елементи, водена от химика Наско Стаменов и с участието на импро-актьора Живко Джуранов и музикантката Анна Бочева "Сладка отрова". Както подсказва името, ще се потопим във вълнуващия и опасен свят на отровите, които съпътстват човечеството и в живота, и на сцената. В смъртта чрез отравяне има нещо мистично, което провокира въображението.

Като почнем от разходката на Сократ, след изпиването на бучиниша, продължим през Ромео и Жулиета и техните две отрови - мнимата и истинската, можем да стигнем чак до комедията "Принцесата булка" и отрова, която "няма цвят, вкус и мирис и се разтваря моментално в течност". Но кои отрови работят наистина така, кои са пълна измислица и кои истински отрови надвишават и най-смелите ни представи? Това ще научите от "Сладка отрова" на 29 октомври.

Същият ден (29.10), от 20:00 часа публиката ще се потопи в дебрите на физиката и биологията и ще се впусне в едно научно-философско изследване върху концепцията за живота чрез спектакъла "What is Life?". Всъщност, "Какво е животът?" е заглавието на поредица от лекции, изнесени от известния физик Ервин Шрьодингер. Той поставя под въпрос процесите за разпространение на живота.

Как информацията за това кои сме и как функционираме може да се предава от един организъм на друг?

Законите на статистическата и квантовата механика му предоставят скица на молекула, която трябва да е достатъчно голяма, за да побере цялата информация, но достатъчно малка, за да се съдържа в клетката. 9 години по-късно е открита ДНК, която дава началото на революция в биологията.

Въпреки това, макар да се надяваме, че ще успеем да обясним какво представлява животът, все още сме далеч от отговора на друг още по-фундаментален въпрос: Защо? Ще чуем повече от физика Джанлука Латанзи и актрисата Маура Петорузо (Италия).

Научно-философското изследване върху концепцията за живота чрез спектакъла "What is Life?" ви очаква на 29 октомври (Снимка: "Театър на чудесата")

Любителите на историята, пътешествията и картографията също имат силен повод да се разходят до "Топлоцентрала" на 30 октомври, тъй като тогава от 18:30 ч., ще бъде представен "Вълнуващият свят на картите". Картите са съпътствали и подпомогнали развитието на човешката цивилизация.

Във "Вълнуващият свят на картите" географът Евгения Сарафова и видео-артистът Никола Налбантов ще ни разкажат за историята на картите, за тяхната употреба, както и за някои неочаквани и прелюбопитни техни приложения.

"Вълнуващият свят на картите" ви очаква на 30 октомври в "Топлоцентрала" (Снимка: "Театър на чудесата")

По-късно в неделната вечер (30.10, от 20:00 ч.), феновете на астрономията и космоса ще могат да се срещнат отново с най-известния астрофизик в България - д-р Владислав Божилов, в екип с режисьора и сценарист Андреа Брунело (Jet Propulsion, Италия) и режисьора и актьор Димитър Узунов (Арте Урбана Колектив, София).

Димитър Узунов и д-р Владимир Божилов ви канят на интересния уъркшоп "Creative Storytelling and Science Communication: Как да създадем и разкажем хубава и запомняща се история на научна тема" (Снимка: Деница Шишкова)

Добре познатите герои от миналогодишното издание на "Театър на чудесата" се събират отново за да поведат публиката по "Дългият път към звездите". "Дългият път към звездите" ни въвежда в последните научни теории за произхода на Слънчевата система и живота във Вселената.

По един забавен, находчив и достъпен начин тази комедия ни потапя в научните идеи, като ни карат да се замислим накъде вървим и какво трябва да направим, ако искаме да оцелеем като вид.

С наближаващи президентски избори, популярно телевизионно токшоу кани главния кандидат, астрофизикът Джон Ел Иванов, за да представи амбициозните си идеи, свързани с изследването на Космоса. Водещият на предаването, Денеш Наги, смело му задава въпроси от всякакво естество. След като вежливият дебат се превръща във вербален боксов мач, започват да изникват изумителни идеи за бъдещето на човечеството...

В тазгодишната програма на "Театър на чудесата" е предвидено и едно специално предсъбитие с дата 26.10. Имерсивният проект "alSham" изследва тежкото положение на търсещите убежище в съвременното западноевропейско общество, изпълнено с предразсъдъците, които се разпространяват чрез медийна манипулация или подхранваната от тях изкривена представа за проблемите в техните страни.

AlSham се провежда на различни локации в София. Особеността на alSham е, че се изпълнява за един-единствен зрител и всяко представление е съобразено с гледната точка, мислите и навиците му. Този единствен зрител се насърчава да участва активно и да взема решения, които пряко ще повлияят на представлението. Всички, които имат желание да кандидатстват за участие може да го направят на следния онлайн адрес.

Имерсивният проект "alSham" изследва тежкото положение на търсещите убежище в съвременното западноевропейско общество (Снимка: "Театър на чудесата")

Това са само част от атрактивните акценти на "Театър на чудесата" 2022! С пълната програма по дни и часове може да се запознаете на сайта на Арте Урбана Колектив.

Фестивалът "Театър на чудесата" се организира в България от Арте Урбана Колектив, в партньорство с RATIO и Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" и с подкрепата на програма "Творческа Европа" и Национален Фонд "Култура". "Театър на чудесата" е част от европейския проект CURIOUS.

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск - 79 лв; Единичен билет - 15 лв; Дневен билет (за 29 и 30 октомври) - 29 лв. Билетите могат да бъдат закупени онлайн на адрес: https://arteurbanacollectif.com/. Както и на касите на "Топлоцентрала".

Присъединете се и се запознайте с пълната програма на "Театър на чудесата" - София 2022 на:
https://arteurbanacollectif.com/

Официално Фейсбук събитие: ТУК

Още

Димитър Узунов за "Театър на чудесата": Следвайте любопитството и страстта си и вижте къде ще ви отведат

"Театърът на чудесата" - едно приключение в тайните на креативността

За "Театър на чудесата":

Първото издание на "Театър на чудесата" се състои през 2017 г. в Тренто, университетски град в Северна Италия, известен още като "Италианската силиконова долина". Предшественик на фестивала е платформата Jet Propulsion Theatre, която реализира сценични колаборации между учени и артисти. През 2020 г. фестивалът става основа на европейския проект CURIOUS. Изданието на фестивала през септември 2021 г. в София е първото извън Италия, като до края на тази година предстоят издания на "Театъра на чудесата" и в Сърбия (Белград) и Белгия (Антверп).

Още

"Театър на чудесата" идва с черни дупки, безсмъртни хора и праисторически зверове

"Театър на чудесата" идва с черни дупки, безсмъртни хора и праисторически зверове

За "Арте Урбана Колектив":

"Арте Урбана Колектив" е сдружение от артисти и културни мениджъри, базирано в София. Платформата "Театър & наука" на сдружението, която свързва сценичните изкуства с науката, съществува от 2017 г. като нейни продукции са били част от Културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС и от официалната програма на инициативата "Пловдив 2019 - Европейска столица на културата", фестивала MigrActions в Париж и др.

Още

Изявени творци и именити учени от най-интересните сфери на науката се включат в "Театър на чудесата"

Изявени творци и именити учени от най-интересните сфери на науката се включат в "Театър на чудесата"

За RATIO:

Ratio e платформа за събития и онлайн съдържание с над 10-годишна история. Ratio цели да покаже красотата и мистерията на науката и да затвърди ролята на интелектуалния диалог в днешната обществена среда. Постига това като говори за наука, култура и обществени теми на разбираем и достъпен език. Екипът вярва, че научната комуникация може да бъде нова успешна форма на интелектуално забавление. Събитията с над 1000 посетители и онлайн съдържание достигащо до десетки хиляди зрители онлайн всеки месец е доказателство за това.

Още

30 години "Секс, наркотици, рокендрол"

30 години "Секс, наркотици, рокендрол"

Още

"Дишай" на Марий Росен в "Сфумато" или последният разговор, който ни е останал

"Дишай" на Марий Росен в "Сфумато" или последният разговор, който ни е останал

Още

LORD OF THE DANCE празнува 25 години с два грандиозни спектакъла в България

LORD OF THE DANCE празнува 25 години с два грандиозни спектакъла в България

Още

Балет "Арабеск" представя най-великата любовна история на всички времена "Ромео и Жулиета"

Балет "Арабеск" представя най-великата любовна история на всички времена "Ромео и Жулиета"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Open Vratsa Festival идва в края на август, за да срещне съвременните изкуства със старите занаяти и традиции

Фестивалът се завръща, за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан

SOFIA SUMMER FESТ UNDERGROUND отваря врати на 19-и август в "Чистилището"

"Нова локация, интересни събития и култура на открито продължават петото издание на културния фестивал на София

"Открий театъра" - кампания по случай 120 години от основаването на Народния театър

Ще бъдат изтеглени 120 победители, които ще получат безплатен билет за спектакъл по избор, както и възможността да закупят втори билет с 10 лв. отстъпка

Мариус Куркински открива София Моно 2024 с "Нашенец"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли

Веско Ешкенази с оркестъра на FAME`S institute изправиха на крака публиката в Скопие

С концерт в Камерната зала на Филхармонията на Република Северна Македония, завърши майсторския клас на FAME`S institute, воден от Веско Ешкенази "Оркестрови курсове по класическа музика"

SoFest продължава с изненадите за публиката и създава нови формати

Първият в страната, Балканите и източна Европа фестивал за линейни танци е вече факт