Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Лешникотрашачката" на сцената на Бургаската опера за Коледа

КОЛЕДА Е!

"Лешникотрашачката" на сцената на Бургаската опера за Коледа

Класическата коледна история по приказка на Хофман ще бъде представена на 20 декември, от 18:00 часа

Коледа е и е време за балета "Лешникотрошачката" по красивата музика на Чайковски. Спектакълът ще зарадва по Коледа любителите на музикално-танцовото изкуство.

На 20 декември, от 18 часа, балетът на Бургаската опера ще се появи на сцената за традиционния за цял свят коледен спектакъл - историята за съня на малкото момиченце и превъплъщението на лешникотрошачката в приказен принц. Хореографията и режисурата е на проф. Хикмет Мехмедов, а освен солистите и ансамбъла на балета на Държавна опера - Бургас зрителите в залата ще видят възпитаници на балетните паралелки на НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас.

"Лешникотрошачката" е историята на малко момиче, което получава от своя кръстник лешникотрошачка за коледен подарък. Все още тя не знае, че дървеният войник, чието предназначение е просто да разчупва твърдите черупки на лешниците и орехите, ще се превъплъти в приказен принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, при най-красивите кукли и цветя, че ще воюва с краля на мишките и ще се омъжи за нея, за да стане тя приказна принцеса.

Балетът на Чайковски е поставен за първи път в седмицата преди Коледа на 1892 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург, но без особен успех. Повече от четиридесет години са трябвали, за да бъде оценен по света - в Англия е поставен през 1934 година, десет години по-късно успехът го следва и зад океана, в Сан Франциско, САЩ, а след още десет - и в Ню Йорк, където достига върха на славата си. От тогава балетът се поставя там всяка година по Коледа и това е неизменна традиция. Либретото на "Лешникотрошачката" е на тандема Всеволожки - Петипа, които са в основата на най-успешните творби на Чайковски.

Постановката на бургаската опера, също традиционна за коледните празници, е добре позната както на сцената в Бургас, така и в страната. Спектакълът на проф. Хикмедов е чест гост на театрите в България в края на декември и винаги се е радвал на небивал интерес. Тази година в рамките на седмица спектакълът гостува на няколко театъра в Южна България и приключва тазгодишния си коледен тур именно на родна сцена - под покрива на Държавна опера - Бургас.   

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Момичето и смъртта" - Градска фантазия от Балет "Арабеск"

Премиерата на новия им спектакъл е на 31 март 2023 г., от 19.00 ч. и 2 април 2023 г., от 17.00 ч. на сцената на Музикалния театър

Михаил Билалов и Мая Бежанска с премиера на комедията „Моето мъжко момиче“ на 7 април в София

Режисьор е Димитър Стефанов, а актьорският състав допълват Асен Данков и Теона Димова

Френският спектакъл "Спомням си, че Небесата са далеч и Земята също" гостува в Народния театър

Това е визуален театър, без текст. Автори са френският сценограф, режисьор и хореограф Орелиен Бори и на роденият в Сараево режисьор Младен Материч. Събитието е на 5 и 6 април

Съни Сънински ще режисира пиесата, носител на наградата "Славка Славова"

"Кулата" на Борис Кръстев е последният засега носител на наградата на името на актрисата Славка Славова (1924-2002), която се дава от екипа на "Театър 199". Участват Йоана Буковска, Свежен Младенов и Йордан Ръсин

„Шърли Валънтайн“ ще има 100-тно представление в Народния театър

Едноименният моноспектакъл на Албена Колева е режисиран от нейния баща Тодор Колев

Самуел Финци с гръм и трясък

Не пропускайте "Един кон влязъл в бар" на 25 и 26 март в Народния театър, копродукция на Дойчес Театър (Берлин), Залцбургски фестивал и Бургтеатър (Виена)